少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆+syschan+的帖子唉,+睇到你個POST..就

原帖由 wendy_jed 於 15-01-28 發表
回覆 syschan 的帖子

唉, 睇到你個POST..就好似睇到自己咁..火遮眼時, 乜都UP得出........ 我地勞氣, 係因 ...
我都係,好灰,唔做功課,唔讀書,留班,日日打機,我軟硬都試過,都唔得,好想放棄他,但我仔好聰明,但又不讀書。。。非常非常灰

大宅

回覆:原来我生左個廢柴

每個人都有他的美,仔女不乖父母很心痛,但身為生他的媽媽都放棄不幫助他,還有誰能替你管教他愛他

大宅

引用:每個人都有他的美,仔女不乖父母很心痛,但

原帖由 abcannie 於 15-02-10 發表
每個人都有他的美,仔女不乖父母很心痛,但身為生他的媽媽都放棄不幫助他,還有誰能替你管教他愛他

...
世上应该没有不爱自己孩子的妈妈吧!

但这一仲切膚之痛,恨铁不成钢的情况又应该怎样去解决呢?

泄气了~

男爵府

畀面勳章

等待, 忍耐, 學習!

大宅

引用:等待, 忍耐, 學習!

原帖由 dabe1234 於 15-02-10 發表
等待, 忍耐, 學習!
會的了!
會常铭记于心
谢谢

男爵府

點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢,根本問題找解決方法就係從佢哋年幼年就唔好以買遊戲機作仔女嘅獎勵,智能手機唔好出上網plan俾佢,麻煩一定少好多,也可專心讀書。因老公又係鍾意打機,所以我從阿仔幼稚園已嚴厲執行到宜家十幾歲。

大宅

引用:點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢

原帖由 珠媽 於 15-02-10 發表
點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢,根本問題找解決方法就係從佢哋年幼年就唔好以買遊戲機作仔女嘅 ...
谢谢你的提议。
说时容易做时難,

有点何不食肉糜的意味。

你说的这些,
孩子如果不肯配合的话是用不着的。

piklam1    發表於 15-6-18 16:31

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢

原帖由 珠媽 於 15-02-10 發表
點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢,根本問題找解決方法就係從佢哋年幼年就唔好以買遊戲機作仔女嘅 ...

你小朋友仲細當然易控制,但上到中學又係另一回事,少d引誘當然問題會少d,但唔代表禁止就一定唔會發生問題。
我大仔中三前亦唔打機,初中成績亦好,但大大下就會受朋輩影響,唔係你想像中咁簡單,禁止就可行。我細仔今年十歲,相反我有比佢玩下,但會用哥哥例子作反面教材,咁樣反而令佢自己更明白乜野先係最重要,想先苦後甜定先甜後苦。哥哥果種瘋狂佢看在眼裡,所以細仔反而鍾意睇書,玩其他野,有時真係要經歷過先會明白架!

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 15-2-11 08:23
你小朋友仲細當然易控制,但上到中學又係另一回事,少d引誘當然問題會少d,但唔代表禁止就一定唔會發生問 ...
我仔就係睇住我老公打機的瘋狂程度看在眼裡,再反思吓,再睇到勁打機嘅同學D成績日漸退步,所以都肯同我配合。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 15-2-11 08:23 你

原帖由 珠媽 於 15-02-11 發表
我仔就係睇住我老公打機的瘋狂程度看在眼裡,再反思吓,再睇到勁打機嘅同學D成績日漸退步,所以都肯同我配 ...

妳老公做左反面教材
不過咁都幾好喎

男爵府

我記得我囝囝仲細個既時候...未讀書時, 我對佢既期望係健康,快樂....曾經我會話佢做咩野, 只要唔係傷天害理,我都支持佢.....

但隨住佢越黎越大... 我對佢既期望越黎越大...功課...考試...各樣各樣...到底係佢變曳左,定係我地既要求變多左,變高左.....

其實做左咁多年人.... 自己好明白...叻既又未必搵得多...搵得多又未必會幸福...幸福又唔係必然... 我成日都會提自己..我又唔叻, 又搵得少, 但我好幸福... 當望住佢瞓覺....會諗起佢曳時係幾可愛, 博咀時係幾聰明, 其實真係好幸福~

大宅

引用:Quote:原帖由 珠媽 於 15-02-10 發表點解唔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-11 發表
你好叻呀!平衡得到自己。
我都还是在学习當中~

別墅

如果去街見到有地盤就話:你睇下做地盤都幾好啊.唔洗學歷好高ga,你肯崖肯學就得啦,人工都好高ga,媽咪得閒問多d資料比你了解下~~~
或者見到麥當勞招聘阿,售貨員阿個d都可以解釋下工作詳情比佢了解下~~~讀唔成書都唔怕,最緊要以後肯出來作野~~~唔好打機打到4,50歲~~~
當然,如果刺激到佢肯發憤更好~~~

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

syschan 發表於 15-1-28 15:29
谢谢大家的留言和鼓励,
其实做阿妈的点會踩自己亲生出来既仔丫。。。?
我都有個大債仔, 12 歲啦, 頂心, 令我心灰意冷

ice99    發表於 15-11-18 22:29

洋房

養兒100歲,長憂99,小朋友仲細,慢慢教.

琥珀宮

回覆:syschan 的帖子

佢細時係未你湊?跟唔跟你訓?

大宅

其實睇到父母話自己的子女係廢柴,就想像到父母有幾失望和灰心。

可是灰心和失望一定不可以幫到你和孩子。

我想分享一個朋友的故事:
她在孩子十歲的時候,剛和丈夫離婚,那一年,孩子因為目睹離婚,情緒變得很失落,功課和成績都一落千丈,最差的時候,差不多是全班的包尾。個仔當時說: 我根本不是讀書的材料。升上中學,每天回到學校都會鬧肚痛,每天早上的二節課都沒有上,功課做不來,對前景完全失去了信心。

但這個孩子喜歡音樂,有一天,一份音樂功課竟然得了A,這是他從來沒有過的成績,音樂老師跟他說: 你有音樂天份。從此,孩子參加了合場團,樂隊,參加舞台劇。

你一定以為這個孩子因為在音樂上得到鼓勵,他會向音樂團方面發展,其實不,他從小到大的心願是讀法律,每次看到法庭的劇情他便會著迷,街上有法律的書他都會買來看,但後來因為自己成績太差,便不敢想望自己可以讀法律,直到預科之後,他的成績因為找回了自信而突飛猛進,最後入了大學讀法律課程。

記住,孩子的可能性是無限的,他今天沒有表現出來,只是因為他沒有找到那條打開他潛能的鑰匙,別人相信他的能力,令他也對自己建立起信任,才可以讓他把潛能發揮出來。

所以,我們都沒有理由相信孩子是一無是處,而我們就是要做那條讓他突破自己的鑰匙。

複式洋房

回覆:原来我生左個廢柴

洋蔥頭女媽咪,我仔也是中五還要是重讀生,今個星期四開始考試,還未開始温書,死未!我仔以前都好沉迷打机,現在已經很少,但成日搞電話,出街,半夜三更睇波,冇論返不返學,所以成續一路下滑,你仔雖然沉迷打机,但識自我控制,所以成績都OK,如果我仔都識自控,我便安落

侯爵府

louisa_hk 發表於 15-1-28 18:22
我個囡都係咁樣, 成日睇動漫, Whatapps, facebook, 打机, 總之机不離手, 收佢机, 就發晒脾氣, 間房亂七八糟 ...
我個仔未至於機不離手, 但考試其間, 我收了佢部手機, 佢無發脾4, 因為發黎都無用.
同佢講乖乖考完個試先慢慢玩, 佢又OK 喎!

首頁

尾頁

跳至