論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

子女怎樣稱呼工人

你地會教孩子怎樣稱呼工人?

1. 工人名字
2. 姐姐 / 姨姨
3. 其他稱呼

我囡囡稱呼工人做姐姐, 而我鄰居教佢d仔女稱呼工人名字, 她說點解要稱呼工人做姐姐, 她只是工人, 來呢度係打工. 但我唔同意佢既講法, 孩子對工人都要有基本既禮貌.

侯爵府

Re: 子女怎樣稱呼工人

姐姐, 但我個女幫我奶奶個工人改做個'nick'稱, 原本叫umi, 我個女叫佢做'咪咪'.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

I ask my son to call the maid as auntie because she is older than me. I also let my son to call the last maid as sister as she was younger than me.

大宅

HoTing 寫道:
你地會教孩子怎樣稱呼工人?

1. 工人名字
2. 姐姐
3. 其他稱呼

我囡囡稱呼工人做姐姐, 而我鄰居教佢d仔女稱呼工人名字, 她說點解要稱呼工人做姐姐, 她只是工人, 來呢度係打工. 但我唔同意佢既講法, 孩子對工人都要有基本既禮貌.

我絕對同意!

子爵府

姐姐,或名+姐姐。絕對同意孩子對工人都要有基本既禮貌.

複式洋房

會叫工人做"dodo姐姐", 要從小就開始陪養基本的禮貌,如果做錯野都要向工人"say sorry"

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐

子爵府

現在的就叫"姐姐"; 但如果請個新的, 年齡又過30, 我會考慮叫"姨姨"好d。 可以叫「 xx姨」之類。

以前d外傭, 多數年輕及未婚, 叫姐姐ok!但現在很多都是已婚兼有仔有女.... 係咪應該改口呢? :-P
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

2019勳章

我仔仔叫工人做"阿卡姐姐",因我叫工人做"阿卡"。 :-P

男爵府

姐姐 and auntie

大宅

姐姐.

大宅

My maid taught my son to call her name. It think it's OK, I also call my boss his name only and my boss call my name as well, no problem.

I only teach my son those female kids elder than him is 姐姐 or auntie is 姨姨.

But if the maid's name is difficult to pronounce, I think call 姨姨 or 姐姐 is OK.

男爵府

Bluestar 寫道:

絕對同意!!!
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

名+姐姐
孩子對工人要有基本禮貌.

大宅

[size=large]Auntie
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

[quote]
Bluestar 寫道:
[quote]

Me too

子爵府

環保接龍勳章

我個囡囡得六個月大,仲未識講野,但請左工人之後,我同老公都晌佢面前叫印印做「姐姐」。除左想佢從少學識係基本禮貌之外,我地亦唔佢大個左之後,奉旨駛工人做野。好似有次我晌街度見到個細佬,當街當巷呼喝個工人:「幫我拎書包啦,XXX(工人名字),行咁慢!」真係想幫佢亞媽教仔!

首頁

尾頁

跳至