自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆:希望得到大家既正能,好想生多個!

經濟上support到 + 家人支持 -> 去馬!

經濟support同家人support對教同養小朋友是缺一不可的。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老公點諗?

子爵府

陪月勳章

引用:阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或

原帖由 vickymama115 於 15-01-28 發表
阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或者陀緊第二個,我好心郁,我真係好鍾意小朋友,亦覺得有時阿女自 ...
我反而覺得經濟不是大問題,好多用具好似bb車,床,衫milk bottle steamer 已經有不用買,係開頭奶粉尿片用得多,如果讀書咪學券囉,兄弟姊妹係比小朋友最好的禮物。我屋企得一個真係好悶

男爵府

引用:我覺得生啦,可能好多媽媽唔認同,但我真係

原帖由 seaman1982 於 15-01-28 發表
我覺得生啦,可能好多媽媽唔認同,但我真係覺得平有平養貴有貴養,我識唔多人早婚早生,當時環境個個都唔係 ...
唔認同,以前嘅年代點同而家比呀?大把人而家就算努力工作但屋都買唔起啦,個社會變晒架啦。平有平養貴有貴養呢句野會害死人,小朋友長大時乜都冇好易會自卑,如果想做個負責任嘅父母,不如諗下可以點揾多啲錢先啦,除咗節流要諗點開源先係。

伯爵府

引用:我經濟OK,自己都想想地生,但C6拒絕,話一

原帖由 waiyeee 於 15-01-29 發表
我經濟OK,自己都想想地生,但C6拒絕,話一個就夠
我都係,經濟勉強ok第二個,但c6精神壓力大,身體差,叫我吾好諗再生

伯爵府

咁樓主兩公婆體力ok?

伯爵府

身邊好多朋友,有貧、亦有富都生兩個,睇下你點睇,貧嘅:佢地唔會同人比較,祇要小朋友開心,天生天養;富嘅:比個好全面家庭佢,唔係谷,但小朋友應該要學,全部都學哂,旅行必定唔小得,個個禮拜都唔得閒,各種各樣唔同嘅活動。
兩種家庭都可以好開心,最終都係睇下你點睇

別墅

樓主唔應該人地叫你生就生喎!生多個真係要考慮多好多野!時代唔同左,要投放俾一個小朋友既資源真係大左好多,如果為左要多一個伴要剝奪左對而家個小朋友既資源,對而家果個唔公平!你條數要計得掂先得!

伯爵府

回覆:濛查查 的帖子

最後,最重要係你兩公婆一條心,大家目標一致,就算無錢,肯捱肯做,一定會幸福

大宅

我覺得就算点窮一上小學,基本要補習又興趣班,仲要跟成積,大把錢要用,時間和心血,諗清楚。我女未上小學前,好輕鬆架,到現在真係兩個世界

男爵府

引用:教和養嗰個係你自己,人地好難比意見至緊要

原帖由 Wishsss 於 15-01-28 發表
教和養嗰個係你自己,人地好難比意見至緊要計掂數。
同意

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 seaman1982 於 15-01-28 發表

原帖由 GillianChung 於 15-01-29 發表
唔認同,以前嘅年代點同而家比呀?大把人而家就算努力工作但屋都買唔起啦,個社會變晒架啦。平有平養貴有貴 ...
我講緊果D係我同輩,唔係上一輩嫁。
仲有我係教書的,呢一代都仲接觸緊。

禁止訪問

侯爵府

原帖由 vickymama115 於 15-01-28 發表
阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或者陀緊第二個,我好心郁,我真係好鍾意小朋友,亦覺得有時阿女自 ...
點卻步法先,不如你列條收支數嚟睇睇先,唔知頭唔知路好難比正能量支持你喎,點知係鼓勵你定害咗你

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得經濟鬆動, 又有心有力既不妨再生, $鬆動既意思係, 夠一家生活, 夠供書教學之餘, 仲要儲到錢for自己兩公婆將來退休
因為而家個年代已經唔會再有「養兒防老」呢支歌仔唱, 呢代既小朋友大個左, 賺錢養得掂佢自己都偷笑, 相信大部分父母老左都要靠自己積蓄過活多過旨意仔女養

大宅

我個女又係2歳半,太太身邊朋友亦係接二連三生第二個...在我嚟講,要生第二個真的見人見智。湊嘅過程同教育下,我同太太真係筋皮力盡;雖然女兒有可愛一面,但諗起未來要教育佢嘅艱苦路途下,一個已攞我地條命;而且要做到公平分享對佢地嘅愛,我同太太自問有難度,所以寧願全心全意將愛放在佢一個身上。

大宅

引用:Quote:原帖由+seaman1982+於+15-01-28+發表

原帖由 GillianChung 於 15-01-29 發表
唔認同,以前嘅年代點同而家比呀?大把人而家就算努力工作但屋都買唔起啦,個社會變晒架啦。平有平養貴有貴 ...
我都唔同意平有平養 貴有貴養, 而家人人都上興趣班 學幾十樣野, 又要遊學 旅行, 大人就話識唔同人比較 小朋友唔識 會自卑架, 其他同學唔識野又會笑佢!
如果攪唔掂經濟個part 真係一個算啦!

子爵府

我咪又係,我因為無人幫手所以唔會再生架啦!而家睇完大家都寧願放多啲心思係個女度,我反而諗,上天賜我有一個女兒都好感恩,係,bb真係好可愛,好想生多個,但到大左就唔同咁諗!!!我而家諗通哂,好好珍惜呢個女好過再貪心咁諗生多個,無計搵錢唔多,又無支持真係好難生嘅!

水晶宮

引用:我覺得自己鐘意小朋友仲重要過有冇錢養,比

原帖由 Nannymui 於 15-01-28 發表
我覺得自己鐘意小朋友仲重要過有冇錢養,比我會生兩個
下,鍾意但無能力養,對個小朋友公平嗎?
鍾意係先決條件,但都要有一定經濟能力支持先可行。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vickymama115 於 15-01-28 發

原帖由 史科菲 於 15-01-29 發表
我反而覺得經濟不是大問題,好多用具好似bb車,床,衫milk bottle steamer 已經有不用買,係開頭奶粉尿片用 ...
我唔需要兄弟姊妹

首頁
12345...8

尾頁

跳至