自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或者陀緊第二個,我好心郁,我真係好鍾意小朋友,亦覺得有時阿女自己玩(雖然我會陪玩,但始終不是小朋友,我比吾到果種感覺佢)好悶,但奈何經濟真係一個令我卻步既原因,大家有咩高見?可以給我強心針嘛?謝謝各位

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:vickymama115 的帖子

經濟係1個好大既問題……1個有1個好

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:希望得到大家既正能,好想生多個!

我覺得生啦,可能好多媽媽唔認同,但我真係覺得平有平養貴有貴養,我識唔多人早婚早生,當時環境個個都唔係好,捱下捱下咪又大晒,我們小時候也不這樣長大嗎?我以前教書的,我眼見真不覺得攞好多錢去教養就見得乖同叻,反而見過兩三個天才兒童媽媽都係普通一個和藹肥師奶,甚至補習也沒有。

侯爵府

睛靈勳章

教和養嗰個係你自己,人地好難比意見至緊要計掂數。

男爵府

我覺得自己鐘意小朋友仲重要過有冇錢養,比我會生兩個

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

首先唔好人有我有嘅心態,人地生兩個唔代表你都一定要生兩個
第二,雖然你鍾意小朋友,但生兩個都要睇返自己各樣條件負唔負擔到,例如:錢、時間、精力,如果真係有啲吃力嘅話就唔建議你生多個
呢啲你地兩公婆先至最清楚,外人真係俾唔到意見你生唔生

子爵府

如果經濟負擔到,有老人睇頭睇尾就生啦。第日望住两個小朋友一起玩,好溫馨的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有經濟問題一定唔生, 寧願留返D資源培養一個

男爵府

同意經濟係一個好大問題

侯爵府

如果餐揾餐食餐餐清就無謂生,貧賤夫妻百事哀,捱都要兩公婆肯捱至得。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同意樓上jm講法,不要因為人有我有嘅心態去生多1個

現今香港生活物價不斷上升,要計算好有能力先好生多個,否則一家人孭上經濟壓力好辛苦

我寧願用有限嘅金錢去裁培而家個小朋友

子爵府

我同樓主一樣,鐘意小朋友,好想生兩個,但經濟唔太許可,同埋見到現今香港咁樣,唔敢生,放棄左

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果經濟唔許可, 我自己唔會再生, 大個個你依家可能唔太需要用錢, 入學後有排計....

伯爵府

我都想生多個,個囝有伴,有細佬妹一同成長。but我怕痛,上次順產完夷加諗起人仲未有勇氣住

公爵府

引用:有經濟問題一定唔生, 寧願留返D資源培養一

原帖由 vivibabyvivi 於 15-01-28 發表
有經濟問題一定唔生, 寧願留返D資源培養一個
agree
盞累左2 個小朋友一世
資源唔夠, 第日點夠人爭
自己捱唔夠 仲要貪得意生多個人陪捱

琥珀宮

引用:阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或

原帖由 vickymama115 於 15-01-28 發表
阿女2歲半,眼見身邊好多朋友都已經有2個或者陀緊第二個,我好心郁,我真係好鍾意小朋友,亦覺得有時阿女自 ...
計掂數養得起,仍可計劃實施到退休儲蓄,亦願意為第二個小朋友放棄部分物質享受,就放心生!

侯爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 vivibabyvivi 於 15-01-28 發

原帖由 prayformum 於 15-01-28 發表
agree
盞累左2 個小朋友一世
資源唔夠, 第日點夠人爭
x2 超同意,好多人貪BB得意,生完一個又一個,唔記得BB會大,用的錢又越來越多,自己老左要仔女養就更惨了,到時仲要受埋心抱氣。

wcpcelia    發表於 15-1-29 10:09

侯爵府

回覆 vickymama115 的帖子

我都心大心細

男爵府

想生就生,福氣黎架

子爵府

我經濟OK,自己都想想地生,但C6拒絕,話一個就夠

首頁
12345...8

尾頁

跳至