意見反饋
義工

少年成長 今日: 0|主題: 14671

你會唔會偏心?

男爵府

國民生產總值:5872

你會唔會偏心?

我口話唔會, 其實個心就偏左細女多少少, 因為大仔有時真係比佢激到彈起。細女仲好細, (暫時)都幾乖, 第日大個d就唔敢講。

舉個例, [早上起床或午睡]
我個仔, 朝早會好d, 不過一起身就會大聲叫。 午睡訓醒一定喊, 97%會喊, 原因就係佢想話你聽: 我訓醒。80%情況之下, 我會tum佢問佢做乜訓醒喊, 但20%情況下會好嬲, 一見到佢喊我就鬧...
至於我個女, 訓醒會自己玩下, 見到人會笑。 所以一早起身見到個女對住自己笑, 真係心情都好d。

以上情況, 就算有冇細女o係度都係一樣, 所以否決左妹妹出左世之後佢要draw我地既attention先至會咁。 唔知有冇媽咪同我一樣, 定話我咁樣有少少偏心會唔會好衰...
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

國民生產總值:4008

Re: 你會唔會偏心?

Mummy,
I also wanted to ask this question! My situation is different. My son is 3 years old. We have built up 3 years of loving relationship. I am afraid I will be in favor of my elder son!

別墅

國民生產總值:834

我大仔7歲,小學2年級,自然對他要求多多。細仔3歲半,沒開始寫字,我們沒要求,他也沒壓力,整天笑嘻嘻的,自然不會挨罵。自問盡量做到不偏心,但大仔確認定大人都偏心弟弟,老問為甚麼弟弟可以這樣,他又不可以。我只有跟他解釋7歲有7歲要做的事,3歲有3歲要做的事。

Jsmami,
幾時得閒出來吃飯,lunch or dinner 都 ok.

民房

國民生產總值:14

唔會, 因為只有一個小朋友 :-P

大宅

國民生產總值:1621

我依家一定唔會囉,不過如果第二時再生多個的話,我諗就好難講喇.
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

版主

國民生產總值:51311

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有兩個,大仔讀小四,細女讀小二,我唔會偏心,可能兩個年齡差不多,所以我對佢地既態度一樣。做錯事會"鬧"會罰,做o岩就贊,買野買兩份,或者問佢地要唔要先買,問意見(例如今晚食咩呢?)會兩個都問

大宅

國民生產總值:1016

話唔會但始終都會有.

仔仔開始進入少年期, 他有自己的思想行為, 有自己的主意; 大家的相處, 與以往不同了, 不能再像小時般要求他服從; 激氣的事便往往因此而起. 同樣地, 大家的關係不同了, 已變成朋友式的相處, 互讓互諒, 要學習接受他的想法 (縱使不認同).

妹妹較細, 各樣東西仍在聽話階段, 加上女孩子天性較討人, 故多少偏心確走不了.

但說到尾, 父母對子女的愛始終都是無私的!
God Love Us

男爵府

Jsmami,

見到你個肚真係好開心!! 記住遲下出黎meet下, 我地好耐冇gathering啦! 地點時間就曬你點話!

洋房

國民生產總值:154

I think i am not but sometimes my elder son who is 3 years old isv ery naughty! I try to be fair to both of them and pay more attentionto the edelr on since my younger on is 4months and is very good so far!

大宅

國民生產總值:4008

Mummy,

Thank you for showing up & your present ah!!!! We really appreciate it. I went for ultrasound on Tue & confirmed it's a girl! At first, I wished it's a boy but now everybody tells me it's a blessing to have a boy & a girl in the family! I'm accepting it day by day!

男爵府

Jsmami,

女黎架? 真係好!!! 我個女而家識得樓我抱訓教, 家陣就係單手打字, 手都軟..... 不過我當初都好似你咁諗想要多個仔, 收尾見到朋友果對 "活寶貝"黎到我屋企爭d將我間屋反轉之後, 我就好慶幸上天比左個女我。 我諗你將會同我一樣, 如果個女乖的話, 你就會自自然然偏心左個細既少少, 但唔代表我唔錫個仔, 個仔我一樣錫, 不過方式唔同而已, 因為佢始終比較大個, 好多野佢都可以做到, 所以錫既方式當然唔同照顧BB咁樣啦。

男爵府

國民生產總值:6575

2018勳章

有時疏忽左,事後先發覺囉
唔係話偏唔偏心
而係有時無顧及另一個的感受
我心思未夠細密囉 :-P

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.