婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

有關做子宮頸細胞手術的問題????I'm so worry!

今日收到醫院姑娘打來的電話,佢話我知下星期要返醫院,仲叫我帶liners,做手術.
好惊!!!!如果要做手術,會晤會好痛? 需要幾長時間?過程如何? 做作子宮頸手術可唔可以生bb? 再患的機會有幾多?越想越惊.死啦,我個仔先10個月呀!!! :-( :-(
想請教有冇媽咪有相同的case.可以同我分享吓!!
我真係好擔憂!

男爵府

環保接龍勳章

Re: 有關做子宮頸細胞手術的問題????I'm so worry!

你要問清楚做什麼手術,是否必需?是在政府醫院還是私家?因為我聽講過好多手術都不是必需要做的,但醫生都會建議做,不如問多幾個醫生啦!
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

Re: 有關做子宮頸細胞手術的問題????I'm so worry!

要睇壞的程度, 如輕度, 通常用電圈切除或用手術剪, 手術過程快(30min)而且唔太痛, 無需開刀, 不舒服程度好似做pap test咁, 不過做完3星期不能抱b, 但不影響生育, 要好嚴重先須成個子宮切, 唔好驚啦, 我生完產後檢查都有輕度變壞, 初初晚晚驚到喊, 以為死硬, 但我睇過好多article, 其實在早期發現是好的, 無事架.

不過e生話都有機會復發, 要check得密d, 反而有無bk會員有類似case分享下是否真的咁易翻發

伯爵府

畀面勳章

我做左手術都成兩年,而家都仲keep住check,上一次check過又好似cin1,不過要check多一次睇下會唔會自己好返先知洗唔洗做手術. 政府醫院通常見你係cin1都唔會咁快叫你做手術,係到左cin II又或者cinIII先做. 我5月又要再CHECK啦,希望冇事啦 你都唔洗驚呀!

http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

民房

多謝各位媽咪的支持!依家的心冇更驚啦,不過我最擔心的就是做完之後,會唔會好易有返?我唔想成日去醫院呀!
仲有,manmanb,做佐手術個度會唔會生返正常的細胞呀??

民房

silvia_ng 寫道:
我做左手術都成兩年,而家都仲keep住check,上一次check過又好似cin1,不過要check多一次睇下會唔會自己好返先知洗唔洗做手術. 政府醫院通常見你係cin1都唔會咁快叫你做手術,係到左cin II又或者cinIII先做. 我5月又要再CHECK啦,希望冇事啦 你都唔洗驚呀![/quote]

silvia_ng,好佩服你的勇氣!我真係好驚做呢種手術,我自己從來都唔會掂下體,但卻要給人在裡面....,唉,想到就毛管凍!!!
最驚就係呢次只係開始,以後仲有排受.你擔唔擔心如果真係更唔好彩,又須要做多次呀??

大宅

carol,
我同你都一樣好怕好怕比人掂, 但無辦法啦, 要認命嗎, 我地呢d問題唔嚴重, 只不過煩, 有可能會復發, 你是cin 幾多?
我最不開心的不是做手術, 真是不太痛, 只不過是不想又有3星期抱不到bb, 我半年前做手術的, 早幾日覆診都無不正常細胞了, 我以前問過其它媽咪, 早兩三年做過都無復發, 唔駛怕啦, 我都overcome左.
如果有保險cover去私家做會好d, 因醫生可一次過睇鏡加手術同時做, 都是30分鐘, 唔駛痛兩次呢!

民房

manmanb,
是呀,真係好煩,成日心挂挂!不過你依家都無事啦,真係替你開心!
我第一次是舊年7月在健康院做產後檢查時check到的,當時查到是cin1,跟住轉去政府醫院做切片檢查,本應是今年1月返去復診,但m來miss佐兩次,so叫我5月7日返去,但姑娘突然話要帶liners.做手術.就係梗,我都唔係好知點解會更樣??
manmanb,你在邊做的?我想知點解要3個月唔抱得b?政府唔可以一次過做清咩??

大宅

你做過切片檢查嗎? 切片是否都是cin 1? 但你都未復診點解佢叫你帶liner呢? 我估可能你是不用做手術, 只是做切片(窺鏡檢查) 據我所知, 政府會是這樣的:
1. pap test
2. 窺鏡 + 切片(即手術剪)
3. 如切片有問題may be cin2/3就做leep, 凍刀等
第2,3個step要分兩次, 但你則可要求私家e生將2,3step同時一齊做, 唔駛分兩日進行.不過私家e院要12000-13000

做完leep有3星期 (不是3個月)不能拎重野及抱bb, 我唸是怕傷口出血吧????
有無媽咪有多d case分享下?

洋房

My experience was: found atypical cells (abnormal cells) in July 2003's pap test, doctor suggested to do pap test again threee months later. Nov 2003, I've done a paptest and a HPV DNA test (HPV DNA cells were found on all cervical cancer women). The result was atypical cells still here and the HPV DNA test was not good. Doctor suggested to do a colopscopy (窺鏡) and leep.

Went to hospital on Dec 19 to do the colopscopy and leep and got some cells for biopsy, left hospital on Dec 21. Doctor called me on Dec 24 said the biopsy was found that it was CINI.

I have to do pap test every three months, if ok then will keep on to do pap test each year.

禁止訪問

民房

我應該是有做切片我,果次去醫院,佢係切作點細胞話去作檢查.梗係唔係叫"切片"?
Jason,cin3有咩症狀?我個son11個月,好得意.我擔心自己如果有著呢種病手尾會好長!
各位媽咪你的有冇這種心态呀?成日都驚返去查時,又惡化.又要痛一次.如果係一次過,痛都冇所謂,但如果問題一再重複,對心理,身理都好hurt!

別墅

I have done the leep before Easter hoilday at 7 Apr
Last year Jul, I got CIN1, one month later Aug retest result is normal, three month later Dec retest again which result is normal, my doctor prefer to do another test six months later (about Jun 2004) but she also let me choose early date if I feel not comfortabe. Thus I have choose the 4th test in Mar 04, I think if this result is norma then after 6 months I do another test. The 4th retest result in Mar 04 is CIN2. My leep operation done in St. Paul , total fee about 12,000 which is covered by my company.
At the early stage, I so supervise and worry, cried few days. My son just 2 years old, I target to plan have another baby girl, but now.........I don't want to worry and feel unhappy within 10 months, also transfer more responsibility to my husband.
I also worry the abnormal cell will happen again, but that also let me to care myself and check up from time to time. Now.....Although my plan to have a baby girl is cancell but I would more enjoy my lifetime, to take a valueable course for study, to take a course for slimming execrise, and arrange a critical illness cover for me and my family.
My mother also got CIN3 about 4 years ago, up to now still keep a check up in QE, no abnormal cell happen again.

別墅

知唔知CIN1,2,3 是不是"子宮頸原位癌"呀
不過佢又唔係 CANCER ?
婦女保險係咪有得賠?
我醫生冇話唔可以抱BBO番
只係不可以劇列運動 游水 SEX LIFE 同食恒血藥材
佢仲鬧我唔好唸得咁NEGATIVE
就算第日再有咪再做LAW
只係一個30分鐘慨treatment
即日出院 如果發生係身體其他地方
可能要电/化療 想做手術都未必有得做

大宅

CIN1,2,3是癌前變化(如唔E過幾年可能會變CANCER), CIS才是原位癌

民房

多謝各位媽咪同我分享著更多寶貴的經歷!!
依家心情開始放松,正如你們所講,各位都是由最初的徬徨無助到依家的堅強樂觀.人生充滿崎嶇,這次只不過係好小事,如果我都過唔到,點作人媽咪?!作女人係好多這樣的煩惱的.就當是收到warning letter 啦,總好過有大事時先來後悔!第日真係要多點保重.
希望各位媽咪的問題都可以大事化小,小事化無,從此無懮無慮,在此共勉!!!!

民房

hermanma,我的case同你一樣,同樣plan要多個baby girl,但依家都要hold住.但理論上我的係可以要bb的,是嗎?

別墅

我醫生話係不會影響生育的
就算係懷孕期內病發都不影響胎兒
可以生完之後再做TREATMENT
但我反而覺得係心理壓力好大
唔想生個苦瓜肝
而且生仔係一個好長好長的責任
我就唔想有事既時侯將咁多責任比老公
而且將我有生之年可以好尊注咁比我個仔

別墅

mamanb,
請問原位癌是什麼?
同子宮頸癌 及癌前變化 有什麼關係?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至