母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

引用:咩學校咁衰?能夠返工仲堅持到泵奶真係好犀

原帖由 nouvellemaman 於 15-02-05 發表
咩學校咁衰?能夠返工仲堅持到泵奶真係好犀利,教書這不定時的工真係好難泵到奶,一句有活動可以令你由朝早到 ...
無錯,我依家日日都衝衝衝,好趕好趕,我相信都係因為做阿媽既本能先可令到我甘堅持!btw,我lunch得半個鐘都吾夠,根本泵吾切,除非連飯都吾食,但點解要搞到自己甘呢?

禁止訪問

回覆:wu915 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由 nouvellemaman 於 15-02-05

原帖由 wu915 於 15-02-05 發表
無錯,我依家日日都衝衝衝,好趕好趕,我相信都係因為做阿媽既本能先可令到我甘堅持!btw,我lunch得半個鐘 ...
用handfree bra 邊食邊泵啦…… 好多人都係咁…… 做阿媽真係好惨!不過為左d仔女,真係好多野都可以\"括\"出去…… 我d朋友响位用巾遮住泵,照做野,同同事傾野,只要你覺得這是自然正常的事就唔會覺得尷尬…… 加油!

大宅

回覆:餵母乳要醫生證明

樓主加油呀!我以前都係匿係廁所用手擠,一有時間就擠,唔理係早會,空堂,午飯,任何空檔,所以唔定時,不過可以keep 到有得擠最重要!

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

複式洋房

我自己做服務性行業,只可lunch泵一次,好羨慕做文職的可邊做邊泵,曾經好想同老闆申請工作時間比我泵多一次,但諗深一層,我去泵奶同事就相對做多左野,長貧難顧,我唔想人地覺得我泵奶大晒,所以唯有放工飛奔回家泵啦!
樓主的校長.. 唔知點講... 但如果攪得太疆,怕往後日子難行呀!

洋房

回覆:貧窮媽媽 的帖子

基於我無醫生證明,大家認為我應吾應該應校長要求寫信去請求學校俾個恩恤安排我呢?

大宅

始終係打份工,又冇必要同校長搞得咁僵。
但我相信,又真係有醫生可以寫到一份證明架喎,事在人為,你可以去搵個醫生寫,我諗可以同病假紙類似。如果我係你,點都會試下,總好過俾校長逼害,冇得泵奶,為咗BB可以飲到有益嘅人奶,乜都要試試。

大宅

回覆:餵母乳要醫生證明

我都係教書,無同校長講過,一直用自己空堂去泵,感恩今年多空堂,但都試過上午要代堂無得泵,唯有等lunch,你學校lunch得半個鐘,之後的午息時間呢?
同意樓上的jm講校長可能不滿你之前請假多,所以對你咁差,只能講你校長不知奶媽的辛苦,無人情味,但道理還道理,不能怪他...

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wu915 發表於 15-2-5 23:04
基於我無醫生證明,大家認為我應吾應該應校長要求寫信去請求學校俾個恩恤安排我呢?

...
我覺得校長似留難妳, 就算妳比到醫生紙佢證明妳餵人奶, 咁又點, 批唔批恩恤安排, 都係校長話事

樓主有空堂, 但收到代堂紙

我又咁睇囉

我有個朋友都係教書的, 佢話佢病都堅持返學, 就算坐係課室都返, 因為如果請假多

之後一有同事請假, 上唔到堂, 就要之前請假的老師去代課

我聽後, 又覺得合理喎

如果, A 教師成日請假, 咁同事要幫佢代課

所以, 以後有老師請假, A 老師就要還假

之前見到樓主留言, 都有話之前成日請假

咁而家校長有咁安排, 其實校長又錯唔哂

如果樓主, 因為空堂而去咗泵奶, 不用收代堂紙

咁就要其他有空堂老師頂替, 我覺得其他老師都會不滿囉

其他老師有空堂, 都有自己野做, 係咪

所以我覺得, 樓主可以趁小息, lunch time 等時間去泵奶

事在人為, 好快上手又搞掂

我覺得先為上策

同校長搞到咁僵, 無意思

我相信, 校長比恩恤妳, 其他要頂妳位的老師都會唔順

到時搞到因為餵人奶, 有特權, 就唔好啦

洋房

回覆:LL1999 的帖子

其實我吾係完全代吾到,只係一個星期有一日上晝得一堂空,若代埋課就泵吾到奶,所以提出這個要求!
我自問不是經常請假既同事,上年佗緊個囡因為頭三個月吾穩定,所以有吾舒服就穩陣啲留家休息!
依家學校除左優先安排我代課之外,還新增左個午息企門口當值俾我添!

洋房

引用:我都係教書,無同校長講過,一直用自己空堂

原帖由 eunice1102 於 15-02-07 發表
我都係教書,無同校長講過,一直用自己空堂去泵,感恩今年多空堂,但都試過上午要代堂無得泵,唯有等lunch ...
上晝上堂到1點,然後看食飯看到1點20分,之後1點50分就要落操場點名準備上下晝堂!你話我係咪抖下既時間都無!不過,好彩吾係日日係甘!

複式洋房

我諗,先從互相尊重諒解角度想。各員工的分工本應相同,但現在因應媽媽角色的需要而令工作安排有差別,咁佢有d書面要求都算合理,好使校長好同其他老師/員工解釋。
我有問過哺乳的教師朋友的意見,對方也說真的要向學校申請,因為申請了,如有需要,校長可以安排地方給同事泵奶,這樣做是雙贏的行動。手續做了,妳提出的理由充分(code d 醫生報告,要持續排清母乳,身體才能keep 住造奶),學校無理由唔批。另外,校長有信件在手,可以證明屬下有此需要。
至於投訴,除非真係無磋商餘地,媽媽要清楚知道,平機會係需要投訴者提供真實個人資料才會受理。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊