興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

if big aperture is your need,i would go for prime lens instead of zoom as aperture f2.8 is not big enough for nice DOF background.why don't consider 85f1.8,135f2?
原文章由 flamenco 於 08-5-23 16:17 發表
KnN, rossikwan,

多謝你們的意見,我們會三思的了。

Chloepapa,

多謝你的意見和詳細的解釋,我亦慎重考慮過24-105,L鏡加有55-105一段,又可上ff機(不過我們不會上ff ,雖然以前亦講過不會上dslr!),但致命的地方是光圈只有4 ...

別墅

flamenco 你小朋友幾大呀? 睇完你編野都同我買DSLR既情況差唔多, 我自己買個時都刨左好多文, 最後揀左 40D, 17-55, 70-200 f4 is. 我個女宜家就黎3歲, 去親街都四圍走, 係屋企都一樣冇時停, 所以我需要對焦快, 室內就用17-55, 戶外就小小白is, 起初都有諗過小白is, 不過比較重, 我覺得要羅住佢追住個女影有d困難, 另外因為我老婆都會用所以買左支輕既. 其實都有一個問題, 我都擔心個女第時有機會要係學校演出時, f4 唔夠大... 不過我覺得宜家買機都係想宜家用, 當然可以plan埋將來就最好, 但係有時d野又好難如意., 所以以我諗講遇到呢d情形我會選舉買宜家需要用既野, 將來事將來再算, 或者到時又有d更好既選擇呢.
另外都真係要睇你小朋友有幾大, 如果太細個我會建議你買定焦先, 35mm f2 / 50mm f1.4 都好岩影BB. 大個d當然要長d距離, 因為實在好難追.......嘿嘿, 其實我都係一個新手黎, 有咩心得希望可以一齊交流下, 我個Blog都放左一d近照有興趣可以睇睇. 見到有咩唔妥, 如果方便既請指導一下, 唔該..呵呵.
-----------------------------------------------

複式洋房

原文章由 kenneth.ho18 於 08-5-23 23:07 發表
if big aperture is your need,i would go for prime lens instead of zoom as aperture f2.8 is not big enough for nice DOF background.why don't consider 85f1.8,135f2?

十分多謝你的意見,我們會再慎重考慮的。

複式洋房

原文章由 kenneth.ho18 於 08-5-23 23:07 發表

十分夕謝你的意見,我們會再慎重考慮的了。

複式洋房

原文章由 no32 於 08-5-24 01:10 發表
flamenco 你小朋友幾大呀? 睇完你編野都同我買DSLR既情況差唔多, 我自己買個時都刨左好多文, 最後揀左 40D, 17-55, 70-200 f4 is. 我個女宜家就黎3歲, 去親街都四圍走, 係屋企都一樣冇時停, 所以我需要對焦快, 室內 ...

No32,

十分多謝你的意見。我有一仔一女,大仔已經4歲,細女只有一歲。我的大仔和你的女兒年齡相約,已經到咗無時停,叫他做一,偏要做二的階段,所以要有適合的器材才可捕捉他的可愛表情,難度真的可能高過捉豹。此外,細女雖然未識玩反叛,但是她已經開始懂得和哥哥交流,慢慢亦會有更多和哥哥一起玩耍的時間,希望留住這些時刻,就是我們要買dslr的原因。

你的裝備和我的心水十分相似,不過我們應該只會買小小白,慳返is的錢。既然你已經行過我們的路,希望你能指點一吓迷津,解答我們下列的問題:

1.
你幾時、在何地購買你的裝備?價錢如何?

2.
沒有55-70mm一段,有否不便?

3.
40d17-55、小小白is各方面的表現如何?優、缺點如何?是否物有所值?

4.
你的相片有否存放在可以看到攝影詳情資料的網站,讓我們可以多多學習?

謝謝!

別墅

1, 你幾時、在何地購買你的裝備?價錢如何?
A: 我5月頭係旺角百老匯買, 豉油街個間. 40D + 17-55 + 70-200 F4 IS + 保護鏡x2 , 8G CF 卡. 大約2萬2,3度, 買個日遇岩個好人既 sales, 傾左成2個鐘, 又教我點 check 機, 鏡, 同影相心得.

2,
沒有55-70mm一段,有否不便?
A: 我又唔覺得真空左, 平時室內, 行街用 17-55, 去玩跑黎跑去就轉70-200.

3.
40d17-55、小小白is各方面的表現如何?優、缺點如何?是否物有所值?
A: 感覺幾好, 可以好易捕捉到小朋友趣怪表情動作. 缺點就係成日一袋野出街....有時要換鏡....

4,
你的相片有否存放在可以看到攝影詳情資料的網站,讓我們可以多多學習?
A: 我D相都係放幾張係 Blog 度, 其餘會燒落DVD收埋. 千其唔好講學習...我新手一名...呢度都仲有好多高手同師兄.

其實除左呢d野, 仲要買好多雜野, 例如防潮用品, 清潔用品, 袋..等等, 外閃, 腳架 個d 可以遲一步, 不過可以既話, 我都建議買多一支定焦鏡, 可以同小朋友影特寫用, 出黎個效果會比變焦好.

-----------------------------------------------

複式洋房

各位朋友:

如果維持使用40D,遠攝變焦鏡用小小白EF70-200/4L USM,你們會從下列兩支標準變焦鏡中選配那一支呢:

1. EF 24-70/2.8L USM SRP $10,870

2. EF 24-105/4L IS USM SRP $8,820

請解釋你們的意見。謝謝!

複式洋房

各位網友:

如果維持使用40D,遠攝變焦鏡用小小白EF70-200/4L USM,你們會從下列兩支標準變焦鏡中選配那一支呢:

1. EF 24-70/2.8L USM SRP $10,870

2. EF 24-105/4L IS USM SRP $8,820

請解釋你們的意見。謝謝!

別墅

原文章由 flamenco 於 08-5-27 10:04 發表
各位網友:

請解釋你們的 ...

24mm x 1.6 = 38.4mm ..我怕唔夠 wide woo...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我揀 24-105 f4.0 L
個 IS 功能未必多用, 但真正需要時才知佢的好處

複式洋房

各位朋友:

謝謝你們的幫助,我們剛剛在星期六完成心願,買了下列心水裝備:
(一) 相機:40d
(二) 標準變焦鏡頭:efs 17-55/2.8 is usm
(三) 遠攝變焦鏡頭:ef 70-200/4 is usm
(四) 標準定焦鏡頭:ef 50/1.8
(五) 閃光燈:430ex
(六) 記憶咭:Sandisk Ext III 8G
(七) 相機袋:Lowepro Sling Shot 300AW
合共$26,320,全部在旺角購置。

正式出擊前我們在showroom最後試鏡,終於決定了上述選擇。決定前最使我猶豫的是以小小白is代替小小白,因為以3,000元買is似乎有點不值,但試鏡時發現分別真的大,光線不足加我的技術的結果是很明顯的「影到」和「影唔到」,加上我太太的循循善誘,唯有屈服於 Canon的定價策略之下。

由於相機電池要「差」,我們回家第一樣可玩的只有是將閃光燈裝在 G9上,發覺效果簡直是驚為天人,甚至懷疑是否其實可以不買DSLR(當然這只是驚艷後的一時之想)。

星期日的節目本來是去瑩記買防潮箱,但由於冇貨,結果當然是改為外拍半天遊。雖然照片不算十分成功,但已經充分肯定$26,320是值得付出的。在很多以往根本不可能拍到照片的情況下,竟然都有不錯的效果(當然是用我自己的標準)。

這次半天遊除了証明了器材的重要,亦証明了我的技術「仍有很大可以改善的空間」,實在需要多加練習。還要狂啃一大疊說明書,很有可能時常要向各位請教,希望各位繼續指路,大家一齊分享攝影的樂趣。

再一次多謝你們的幫助,下次再傾!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 flamenco 於 08-6-2 18:30 發表
各位朋友:

謝謝你們的幫助,我們剛剛在星期六完成心願,買了下列心水裝備:
(二) 標準變焦鏡頭:efs 17-55/2.8 is usm
(六) ...

恭喜晒 !!!!!
個組合都好好, 夠晒用 !!!!!
影多d 靚相, post 上來一齊分享

別墅

恭喜恭喜, 其實我真係覺得呢筆錢係值得洗的.

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

flamenco, claudia,

post d 作品黎睇下? flamenco, 我想睇埋g9 既相呀

原文章由 claudia 於 08-6-2 20:21 發表

一步到位買哂, 巧羨慕呀
我都係40D user, 多多指教

[ 本文章最後由 MomMom 於 08-6-2 21:20 編輯 ]

複式洋房

post more photo for ef 70-200/4 is usm la~~~this is my next target

原文章由 flamenco 於 08-6-2 18:30 發表
各位朋友:

(六) ...

首頁

尾頁

跳至