夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以點做?

唉!我奶奶早三個禮拜離開左!我老公情緒極度低落,好多時都無乜野講!勸佢睇開d,佢又話嗯!得架喇!
唉!每個星期至見佢一兩日(平日響廣州做野),早兩日見到佢,發覺佢d白頭髮多左好多好多,雖然佢不嬲都多白頭髮,但係真係未見過佢多成咁,仲輕左成廿磅!
唉!睇見都唔知講乜好!如果見佢一次安慰佢一次,又好似成日提住d唔開心野,好多時佢坐響度都喊得出,真係搞到我唔識點同佢溝通!
衰d問句,有冇人有過同樣or大約既經驗,可以分享下嗎?遇到呢d情況,你地會點開解你另一半呀?

複式洋房

Re: 可以點做?

佢媽咪o岩o岩走o左,點都有D唔開心,

放心,時間能沖淡一切,遲下就冇事嫁啦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

曾經睇過一份文章話"時間係一塊最好既膠布",能將人既傷痛慢慢治好,我諗你可以好似平時咁關心佢已經okay,希望你丈夫快D開心番。

大宅

唯有時間!

幾好丫。你老公咁孝順,咁重情。呢D老公通常都係好老公!

大宅

咁 ...... 件事發生後, 您老公有冇喺您面前好大聲咁喊過呀 ! 定係強裝堅強接受呀 ?

我唸返起, 幾年前, 當我老公知道佢個保母死時, (個保母係好錫好錫我老公, 佢死前係住在老人院, 每個星期六, 例必去探佢, 所以, 我哋嘅關係相當之 CLOSE) 佢沒有強忍淚水, 好盡情; 好盡情咁喊咗出嚟, 當時, 我都俾佢嚇一跳, 基本上, 佢對好多事情, 都睇得好開, 但係, 嗰次 ........ 我當時嘜都冇講, 淨係坐喺佢旁邊, 捉實佢隻手, 一路俾紙巾佢抹眼淚, 的而且確, 時間係可以沖淡一切, 但這段時間 ...... 難過 / 傷心 / 心痛; 是必然的.

盡量令到您老公將佢心裡面所想嘅, 講一次出嚟 ! 盡情地大喊出嚟, 或者, 對佢會好 D, 唔好俾佢鬱積在心 ........
該用戶已被刪除

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有這個經驗,舊年我老爺過身,當時佢去得好突然,在家中暈左就去了…我老公當日去了北京出差,上機前打去搵爸爸但沒人接聽,以為他出街去了,其實當時已出事…
老公知道後趕第二日機回港,始終見不到最後一面,他十分傷心。你講得沒錯,佢都成日喊出來的,由他吧!真係要時間才可令這事沖淡。初時我沒有特別說什麼,因我也不好受,我老爺是一個很好的人,對我都很好,我只有默默陪住佢。
後來我跟老公說,是否有很多說話想講但沒機會所以很難過?他點點頭,眼淚又大大粒掉下來…我跟他說把心裡想講的說出來吧,也許爸爸會聽到呢!他跟著做,說完好像舒懷了少許。之後我又和他看看舊相簿,我叫他想想和爸爸兒時的快樂片段,而家佢唔係度,但佢地以往的美好回憶無人可帶走嘛!我又問問D相發生緊咩事,佢講下講下咀角都有一點點笑意,他看完又好像好左DD。
比多點時間他,我老爺去了一年有多了,而家我老公都好似無咩野了,只是第一次去拜山都有D眼紅紅…

男爵府

麟媽媽:
你既情況同我比較相似,我奶奶過身得又係好突然,當時我老公又係唔響香港,趕到返香港但都見唔到佢阿媽最後一面,所以佢到而家個心都仲係好唔安樂兼好內疚!覺得佢阿媽死得好唔抵,好慘!(係交通意外)所以佢好多時一諗起奶奶睇唔到bb長大,又聽唔到bb叫佢一聲〔女麻女麻〕就走左,佢就會眼紅紅!搞到我每個星期帶bb返屋企畀佢見果陣,佢都好辛苦!一方面見到bb佢好開心(因為bb成日對住佢笑),另一方面諗起佢阿媽以後都見證唔到bb既成長,佢又眼紅紅!
唉...真係好難搞!希望學其他媽咪所講,時間真係可以沖淡一切啦!
我老爺過身都有兩年半喇,每年清明兼生死忌,我老公都會去拜,去親都好懷緬同佢阿爸一齊既日子的!
不過我睇得出,無論我老公響我面前扮到幾無事都好,我知佢始終都會覺得好遺憾,好內疚的!
我只希望佢凡事都諗得開懷d,唔好樣樣野都耿耿於懷就好喇!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

原來你老爺都是已過身...我記得當時我跟老公說過,老爺是去了,我亦明白他很後悔,覺得他在生時對他不夠好,現在什麼都補償不到。之後我跟老公說他媽媽還在,應對媽媽多關心些,不是他日佢百年歸老又來後悔嗎?我亦說奶奶見到佢咁都會更難過,所以佢之後見我奶奶都表現得輕鬆點。
但你老爺亦已過身,唔可以咁開解你老公...比多D時間他吧...

禁止訪問

男爵府

wunma:
其實我而家都係採取緊你既方法,盡量少提,但係怕唔怕佢以為我唔關心佢阿媽呢?問都唔問下!好似好不孝咁!但係問呢,又勾起佢既傷心記憶,真係好矛盾!

麟媽媽:
幾年前佢阿爸唔響度果陣,我未嫁畀佢,不過都用過呢個方法安慰佢,但係而家都唔知講乜好!唯有係盡量令佢開心d,多d同佢講個女既野,例如今日阿囡有乜野進步左,頭髮多左,牙仔爆緊出唻等等...我只知道盡量分散佢既注意力,不過好多時佢靜落唻果陣,我知佢成日都偷偷地喊,就算唔喊都眼紅紅,睇見都好唔安樂!

首頁

尾頁

跳至