少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

3歲仲未戒奶咀

請教!!
我仔仔3歲仲未戒奶咀!!
怎算??? 有無過來人!!!!!
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

Re: 3歲仲未戒奶咀

三歲應該番了學,他番学唔通帶埋奶咀咩?我個仔剛剛渡過了三歲,他都未完全戒晒奶咀,他讀緊N1,他知道番学冇同學食奶咀,亦知道醜怪,唔會扭計要吃。但係臨瞓前飲完支奶就一定耍問取奶咀吃,吃了後就會好瞓D,會快D入睡,但睡着後就會跌番個奶咀出來,如果突然扎醒,就會合埋眼用手找奶咀,找到後又會瞓番。我都未同佢戒呀,因為他只係晚上瞓覺先吃。我想問你個仔情況係點樣呀?會否同我有相同之處呢?

伯爵府

我就用呢個方法, 都唔錯架........因為我細佬以前bb 仔時代都係用呢個方法, 就係搽萬金油....... 唔係個個媽媽都捨得, 我個女就係咁怕左唔再食奶咀, 有時佢心不死時就要搽, 唔係搽好多, 搽小小就得......................

珍珠宮

CCPP ,
妳好! 妳小朋友的情況同我仔仔一模一樣直頭將我心裡的話講晒出

別墅

mickeywinnie3,

my daughter need 奶咀 also, and I took 1 week to 戒奶咀 when she was 14 months. She needs the 奶咀when she sleep only. One day when we went out then I said the 奶咀 was lost then I started from that day and I didn't put any thing on her mouth. But you'll have to be very strong and do not give her any more nomatter how she cry when you decide to 戒奶咀 otherwise she will never stop it.
我嬡G女02年9月13日-2:44pm出世, 重3.7kgs;10個月就識行啦!!!! 7歲啦! 返學好開心呀! 媽咪爹o地好錫我嫁! 多謝媽咪爹o地!  

侯爵府

小囡剛剛戒掉了用奶咀, 佢剛剛兩歲, 平時佢睡覺先食奶咀,我在 "萬x" 買了一枝戒奶咀藥, 味道很苦的, 洗了仍然留底苦味, 第一晚, 工人搽了很多在奶咀, 亞囡一食立即唔要奶咀, 我當然立即扮好人, 抱住囡囡在佢面前洗下個咀叫佢再食, 佢食多次都是太苦, 我叫佢再食佢唔肯再食重放落垃圾桶, 喊了成粒鐘先睡覺, 半夜起身又喊過. 第二日, 佢無再搵過個奶咀,睡覺時又喊, 但無第一日時間那麼長, 半夜又喊下. 第三日, 佢搵奶咀, 同佢講佢自己掉了, 無再喊, 可以睡覺到天光......,成功了...., 過程中一定要好忍心, 唔好喊下就放棄, 工人同囡囡在佢地房, 我唔去睇佢地, 亞囡想搵我, 工人抱佢入我房, 我死都扮睡覺, 唔好理佢, 佢見無人撐, 只有放棄....., 希望妳地成功啦.

大宅

Cherrybibi

Hello, 我想知道個枝戒奶咀藥的名稱, thanks
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

侯爵府

我枝藥在屋企, 但我買的時候只有一隻牌子, 外盒黃色有個Bibi坐低, 個紙盒大約3吋高, 裡面枝藥是透明的, 好似指甲油.

珍珠宮

真的很多謝咁多位媽咪的寶貴意見及經驗!!

別墅

我個囡而家剛3歲,佢係2月時插班讀N1,我於是係1月時 “Dick”起心肝同佢戒奶咀,初時我以為好難,唸住要捱一段時間,點知居然係冇扭冇喊既情況下戒左,可能由於係2歲半多已經明白大人講既野,而且開始有 “性”!

情況係有一晚:我同佢話,BB先食奶咀,你大個囡再食就醜你既啦,不如你自已將throw it into rubbish bin啦!於是乎我個囡又懶醒咁自已將奶咀擲左去!我將所有過程用viewcam全部錄低。

個晚佢當然有問,不過我重覆將以上說話再講一次,驚佢唔認數:所以將video重播。係之後幾晚,重做以上動作,一星期後正式宣佈戒奶咀成功!

珍珠宮

fannie ,
真乖囡, 妳講的那句說話, "BB先食奶咀,你大個仔再食人地就醜你既啦,不如你自已將throw it into rubbish bin啦! 真是我對仔仔講的一樣, 但掉佐去, 佢即刻話"no" 唔可以!! (帶點激動地說)

侯爵府

CY-Mother,
枝藥的名是, "Bite-X 寶寶手指水, 戒除吮手指陋習". 大約50元.

大宅

CHERRY BIBI

唔該呀! 我bb現在18個月, 其實是否需要咁急介???
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

侯爵府

其實決定幾多歲戒奶咀, 真是因人而異, 有些人在BB 一出牙就戒, 因為怕影響牙齒形狀. 我選這個時間都是開始見亞囡的牙形唔靚, 所以試下戒.

別墅

我個仔仔已經兩歲半, 我同老公好煩緊點可以戒奶咀, 有一天他玩下玩下奶咀, 走到窗口跌了落街, 他就好驚話媽咪唔好望, 我問他奶咀是否跌了落街, 他話是跌了落街, 我開心到飛起, 叫爸爸巡例落街見唔見, 他就此戒了, 開頭都會嘈一輪, 而家久唔久提下.

洋房

my son weaned his soothers when he was almost 3. I really had a hard time for weaning his soothers.But one day , we wne to our frd's house and he left his soothers there he was crying for his soothers at first but after a while we told him my frd gave his soother to bobo (is dog) she ate it. From that time he never asked again.And now I tease him giving hin a soothers he will turn his head away. Luckily, his brother who is 4mths old, doesn'tlike any soothers.

大宅

等我答句咀先!
我個仔響半歲果陣我就幫佢戒,當時佢細,好易戒,
只要唔比佢,佢根本唔識扭,又唔識喊!
但係到左九個月時,佢無la la開始用上唇含住個下唇,
初時以為佢玩,無理佢,後來發覺佢將個下唇當係奶咀咁用黎啜,
下唇仲啜到起左個枕,上星期我去左屈人寺買左手指水(應該係cherrybibi講果隻),
我查左落佢下唇度,我都希望可以幫到佢唔再咬!
因為長期咬唇同啜奶咀都係有機會影響口腔發育架!
而且我好驚佢會哨牙同影響發音!

各位媽媽,努力!

ps,隻手指水真係好難聞,好"確"鼻,同洗甲油d味差唔幾,
亞仔有時食到會流鼻水同咳!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題