自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

採購帳篷 高達萬元一個 網民促中國紅會交代捐款去向 (明報) 05月 23日 星期五 05:05AM
【明報專訊】中國紅十字會總會前日承諾,地震災害捐贈款物及調撥、分發、使用情將定期向社會公告,接受審計部門及社會監督;不過有內地網民揭發,紅十字會所採購的帳篷每個1萬多元,遠高於

市場價格。此事引起強烈反響,網民紛紛要求中國紅十字會對所有捐款去向做出解釋,有網民指出,所有捐款都是救命錢,不要讓人們的愛心被貪官吃了,要嚴查貪官發國難財。

中國紅十字會官員日前接受央視採訪時無意間泄露內情,該官員表示下一步將向災區送去價值1300萬元的1000多個帳篷。有行內人士質疑,區區空心鋼管和棚布搭起來的帳篷要1萬元1個?實在太離譜了。

據了解,國內市場帳篷售價多在1000至3000元之間,例如可居住4至6人的帳篷(3米寬4米長2.7米高)僅售1800元,並無1萬多元那麼貴的帳篷。以上僅是單價並非批發價格,如果大批量購買還要便宜很多。

救災帳篷現豪宅惹公憤

據副民政部長姜力透露,[url=]四川
[/url]大地震導致500多萬人無家可歸,目前帳篷缺口非常大。不過有成都市民揭發,一些救災帳篷沒有用到災區,反而在多個高檔屋苑出現救災專用帳篷。這引起許多市民憤怒並報警,有人還成立「成都全搜索特別行動組」積極監督揭發,一些成都市民還投訴,為此集會抗議時卻遭到警察毆打。

另外,一名成都製藥廠員工透露,中江縣紅十字會人員日前購買1萬多元救災藥品,但要求開5萬多元發票。該廠未答應,結果由通化一家藥廠經營部給他們開了。

據統計,截至周三(21日)晚6時,中國紅十字會總會、中國紅十字基金會、地方各級紅十字會共接收地震災害款物折合人民幣41億元。

伯爵府

唔係話,咁都得~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

侯爵府

BK Milk勳章

珍珠宮

下! 等我重捐左去紅十字會添!

侯爵府

唉... 真係好令人痛心...

我只係知道....
如果我地驚左唔捐既, 就更少人得到幫助...

中國人, 真係要進步嫁喇... 唔好再貪啦...唔好再令人失望, 唔好再比人睇死...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁我哋d捐款咪白白益咗呢d人?嗰d人冇人性架!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

吓!食水咁深,我都知一下子好難改到一貫貪心既本性,但真係離晒大譜.

子爵府

唉, 其實我都好想講, 你估大部份香港人捐錢, 唔知會有好多錢都未必可以用係災民身上咩, 但無辦法, 我地能夠做既, 就只有捐錢...
即使明知一定會有人發国難財, 但又可以點, 要查既話, 唔知要查幾耐先可以揪晒班貪污既人出嚟, 即使捉左一個, 亦會有第二個接著上場....
你要唸下, 淨係香港都捐左10幾億, 10幾億喎, 貪到1個%咋, 都可以好和味啦.....
所以一定會有人以身試法, 搏下好唔好彩可以攞到小小著數囉....
唉, 中国人....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 pinkylee 於 08-5-23 11:44 發表
唔係話,咁都得~~~~~~~~~~~~

所以,都係自己有心就算啦 !!
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

別墅

回覆 #1 shirley73a 的文章

我都捐左去香港紅十字會, 希望唔會經中國紅十字會啦.. 連災民的錢都貪, 要嚴辦 !

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

唔係喎, 佢地解釋0左無買咁貴架喎~~
成萬蚊係一張單計, 佢地買0個0的係千幾蚊咋~

侯爵府

好媽媽勳章

吓......我都捐左紅十字會喎.....mouth: 係咪真架?係既我以後唔會再捐比佢....

男爵府

2024年龍年勳章

男爵府

有人會因為唔想d錢落左貪官個袋而唔作出任何捐款,但係諗深一層,即使我捐的$100只有$1係真正幫到有需要的人,我都會捐,因為如果我唔捐,佢地就連呢$1都冇。

莫因善小而不為!

禁止訪問

大宅

總理呀總理!唔該處理下呢d問題啦!d資源
唔夠數去d災民果度,都係一個大問題呀?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

我同意,其實我一早心中都預左,不過,就算災民只得百分之一,都好過零!

至於連別人救命錢都夠膽貪的人,人在做,天在看,佢地終會為自已的所作所為而有所付出,我地見唔到唔代表佢地冇報應!

原文章由 bbdou 於 08-5-23 11:57 發表
有人會因為唔想d錢落左貪官個袋而唔作出任何捐款,但係諗深一層,即使我捐的$100只有$1係真正幫到有需要的人,我都會捐,因為如果我唔捐,佢地就連呢$1都冇。

莫因善小而不為! ...

首頁

尾頁

跳至