母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB無大大, 點算 ??

我個囡囡依家有5個星期大, 係全人奶BB, 佢由上星期開始幾日先有一次大大, d大大仲係綠綠地色, 但之前唔係咁架 !! 之前囡囡日日都有大大, 係正常黃色的. 雖然囡囡依家幾日先有大大, 但佢就日日都有好多屁放, d屁仲幾"湊"添架 !! 我唔明點解囡囡日日有"湊"屁放, 但就無大大呢 ??

以下是囡囡係上星期的大大紀錄 :
4/17 一次
4/21 一次
4/24 一次

由4/24至今日4/29為止, 都仲未有大大, 我有d擔心, 是否全人奶的BB不會日日有大大的 ?? 請各位媽咪多多指教, 謝謝.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: BB無大大, 點算 ??

Tippy,

請參考:

"母乳餵哺資料庫" 內的:----
J. 其他(寶寶部分)
3. 喝母奶的寶寶大便正常情況是怎樣?

你可別太擔心! 如果想幫助寶寶排便, 可以在餐與餐之間, 在寶寶的腹部按摩, 用掌心以順時針方向轉圈, 幫助大腸蠕動和排氣, 也可以在餐前進行.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Re: BB無大大, 點算 ??

Glad,

多謝你的info., 好啱用.
話你知丫, 尋日我出完這個題目之後, 係夜晚囡囡就呵'大大'lu, 真係咁"o橋", 我同老公都由擔心變為開心 :lol:
再者, 今朝去過健康院見醫生, 佢都有叫我唔駛擔心, 佢話只要bb的体重ok同埋無扭計正常就得, 佢都有講話有個飲全人奶的bb試過一個星期都無大大都係咁. 起初我都覺得有d怪, 又會成個星期無大大都得, 大人兩日無得大都辛苦啦, 更何況依家bb咁細個, 個肚仔又點可能放到咁多無用的大大呢 ? Anyway, 依家我終於都明白了, 原來係因為bb飲人奶吸收得好好, 所以先無乜大大 :-P 我又唔覺意慳番幾條片片lu

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊