論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-23 16:21 發表
各位經驗朋友, 我是初哥請工人, 特為了來照顧初生BB (快七月出世了), 請問要準備及留意什麼呀?
==> 有沒有list定張工作表及守則, 佢黎到時你逐條同佢go through, 講明你對佢既要求, 如果bb未出世, 就叫佢洗定bb d衫, ...

靚媽唔易做
請問你有沒有list定張工作表及守則? 因我個個工人都係下星期來, 而我又係第一次請完全沒有經驗的, 謝謝

另想問下你地會唔會問番個工人拿之前僱主的reference letter for our record?

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-27 12:10 發表
你比個email address比我呀, 因我係私人訊息度揾唔到attachment個function呀, 你係咪都係湊nb架? 同埋你個有無係hk做過架?

至於reference letter, 你應該係請佢之前打電話比佢個僱主or問佢攞信, 你依家請咗佢都無用 ...

靚媽唔易做
我都係請來湊nb的, 而她無係hk做過, 只係在SINGAPORE做過
同你認為如果我返工時, 只放她同bb一齊可靠及安全嗎? 她是25歲未婚的, 上一份工都是湊nb

大宅

靚媽唔易做
另外想問下裝CAM問題, 不知邊隻牌子好? 同一共要裝幾多個地方?
同如果裝後需唔需要話比工人聽?
THANKS A LOTS

[ 本文章最後由 shatintsui 於 08-5-27 12:23 編輯 ]

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-27 16:19 發表
粗手粗腳係佢地既特性黎架喎, 你遲d就會習慣, 因你就算講1千次佢地都唔覺有問題, 行為照舊.......所以我見到當然會照話, 但就盡量唔會買d貴野囉, 如果貴咪盡量自己做囉, 無計喎.

其實如果你個廳許可的話, 可以放一 ...

靚媽唔易做
pls check pm (urgent), thanks

首頁

尾頁

跳至