婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問孕婦可以食深海魚油丸(omega 3) 嗎?

如題

禁止訪問

Re: 請問孕婦可以食深海魚油丸(omega 3) 嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章

可以. 你買邊隻牌子? 朋友介紹 nulife (叫脂肪酸, 含omega 3 & 6), 早晚各二粒. 對 bb 腦部發育及皮膚都好有幫助. 我考慮緊買唔買? $914 有 250 粒. 你地覺得如何呢?

男爵府

環保接龍勳章

咁貴?我食緊個隻係提煉自大西洋冰冷海域的三文魚,含EPA&DHA等奧米加三脂肪酸。含維他命E.可防止奧米加三脂肪酸氧化。每片含EPA180mg,DHA 120mg維他命E30IU,售價206元90粒,建議每天一粒。

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

環保接龍勳章

可以食的,但要小心選擇品質純正和天然的營養補充品。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

大宅

Harry媽

What is the brand name? Thanks....

珍珠宮

醒目開學勳章

Harry媽
我個nulife朋友話唔好係出面亂買黎食, 佢話佢公司呢隻先好喎! 但我都覺得貴咗d, 所以考慮中 lor.

但你一日食一粒好似唔夠, 至少要每餐食一粒 (早,午,晚).

你呢隻係咪響藥房買 ka?

伯爵府

chilli,
$950真係幾貴呀,點解出面o個d唔可以亂食呢,乜唔係都一樣嗎???我見出面$400-$500 都有呀!!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章

奀豬mami
$914 有 250 粒, 一日食 4 粒可以食到二個月! 其實係咪真係貴呢?

我個朋友話出面買果 d 品質唔好喎, nulife 果 d 就係正野, 攪到我心大心細, 都唔知買唔買好?! 你知啦, 佢緊係 sell 番自己果 d product 啦.

佢仲話如果餵人奶的話, 就要 keep 住食. 我唔餵人奶就食到生就可以了.

有冇其他mami可以意見丫, tks!

男爵府

環保接龍勳章

每個做生意的人都會話自己的貨品最好.你可問證其好處在那?我食個隻維他命是全球唯一於自設已獲證的有機農場內種植,收割及提煉植物原科的營養補充劑品牌。我信任其全天然的成份。價錢又便宜。
每隻產品的成份不同,並不是食得多粒就好。通常食維他命只需依其建議量食,若用於治療可加至建議量的三倍。當然諮詢過營養師會好些。
我不是做生意,也不想破壞人做生意。我食果隻維他命牌子都是在傳銷公司買的,這公司在港已有數十年歷史,其產品口碑都好好。若你們想知道可PM給我。

男爵府

環保接龍勳章

其實維他命一路KEEP住食都冇問題。我就食緊好幾隻維他命,如.B COMPLEX,C,胡蘿蔔素,鈣鎂片和蛋白質粉等。孕婦補充B

複式洋房

Hello Happy,

Check PM lah !

男爵府

畀面勳章

好似唔食得o架!我有個friend嘅同事,有咗六個月時,俾醫生check到BB有80%出世後係盲嘅,後來醫生証實係媽咪食過魚油丸引致,因為魚油丸有種物質(唔記得叫乜)係對胎兒有影响,所以我覺得唔好亂食,最好問吓醫生先。

珍珠宮

醒目開學勳章

purplehouse
你個fd 既同事個bb, 最後生出黎係咪真係盲呀?
好~恐~怖! 我都係問清楚e生先 lu! tks!

男爵府

環保接龍勳章

魚油丸有什麼物質?如果真是食

男爵府

好似唔食得o架!我有個friend嘅同事,有咗六個月時,俾醫生check到BB有80%出世後係盲嘅,後來醫生証實係媽咪食過魚油丸引致,因為魚油丸有種物質(唔記得叫乜)係對胎兒有影响,所以我覺得唔好亂食,最好問吓醫生先。

因為魚油含有豐富既維他命A,平常人食得多係唔會有問題架!
但孕婦食過多既維他命A係會令到bb畸形架~~!

珍珠宮

醒目開學勳章

原來魚油含有豐富既維他命A! ic.

我都知孕婦唔可以吸收過量維他命A.
我有一隻skin care寫明含維他命A, 不適宜孕婦使用!

複式洋房

魚肝油、魚油功效大不同 搞混有害健康

網路謠言說魚肝油是從魚類的頭部淬取,其實這是錯誤的,從頭部淬取的應該是魚油,相信很多人吃過哈立巴,那就是大家熟悉的補品魚肝油,但現在在市面上出現了很多魚油的食品,消費者常常會被搞混,究竟魚油跟魚肝油有什麼樣的不同呢?

其實,不管是原料來源,以及對人體的保健作用,魚油跟魚肝油的差異頗大。魚肝油有個專有名詞叫「鮫鯊烯」,主要來源是魚的肝臟,最主要的成分是維他命A與D。小學課本裡都有提到,缺乏維他命A會導致夜盲症及眼球乾眼症,雖然魚肝裡富含維他命A,但消費者還是可從一般的食物如蛋黃、牛乳、胡蘿蔔、家畜肝臟中也可以攝取到。

至於缺乏維他命D時會產生軟骨症。一般來講,人體只要接受陽光照射,就可以自行合成維他命D,然而老年人合成的能力較弱,為了維持骨骼硬朗,就必須注意維他命D的攝取,這時可以考慮利用魚肝油補充。

魚油常常跟魚肝油混為一談,其實魚油是深海魚類脂肪的萃取物,屬於油脂類,主要的成分是EPA和DHA的多元不飽和脂肪酸;這類的脂肪酸可以降低血液中的低密度膽固醇,減緩血液凝結、血塊形成以及降低血脂肪之黏稠度。魚油可當作血管中的清道夫,減少血管阻塞的機率。也就是說,魚油可預防動脈硬化、肥胖症、高血壓、心臟病,增加大腦細胞學習能力及記憶力,預防中風及老人痴呆症。

魚肝油與魚油使用時千萬不能混淆,將魚油當作魚肝油吃,由於劑量小,影響較小;但如果將魚肝油當魚油吃影響可大了,因為維他命A與D屬於脂溶性維他命,長期大量服用魚肝油,會造成體內囤積過量,無法代謝結果會造成中毒,引起腦壓升高,一般民眾食用時要特別注意。

很多家長會買魚肝油給小孩子吃,認為可以預防近視,其實這樣的觀念是不正確的。要保健視力,單靠單一的營養素是不夠的,許多維他命與脂肪跟視力都有關,營養均衡,用眼習慣正確,才是保健視力的不二法門。

http://www.wedar.com/library4/et/et010105.htm

首頁

尾頁

跳至