在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb 返育嬰院o既媽媽入黎傾下丫~

我仲有一個月就放完產假, 六月返工喇~~但係育嬰院仲未有位, 睇黎六七月都要暫託先喇, 不過我依家湊住 bb 都覺得個人好累呀, 晚晚都唔夠訓, 有 d 擔心到時返左工唔知頂唔頂得順, 一早一晚都要去育嬰院湊 bb, 返到屋企又有好多野要做, 唔知到時會點.....大家可唔可以講下你地o既生活比我參考下呢?

大宅

Re: bb 返育嬰院o既媽媽入黎傾下丫~

My baby is also kept in 育嬰院 for 6 months. And now, he is 8 months old. At the beginning, it is a very hard time to me. I need take the bus to 育嬰院 and then go to office. After office hour, I also need go to 育嬰院 and take the baby go home by bus. Everyday is a busy day.

But luckily, my husband can give me a big hand. In the night time, my husband and me has a shift. One is responsible for 23:00 p.m to 3:00 am. And then the other one will take a sleep deeply. After 3:00 am. , we exchange the job to make sure we can take a good sleep for several hours. And this situation is maintain about 2 months.

I hope this experience can be helpful to you.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡在3月中入了屯門友愛育嬰院,我老公係shift的工,每個月有半個月係我老公帶返育嬰院、我就要延展一個鐘接走,半個月我一早帶返育嬰院、我老公就準時接囡囡走,我要帶囡囡返去的日子要準時在育嬰院門口等開門,八時正放下囡囡就返工,我在灣仔返工都遲了兩個字,但我上司可以給我遲了多少就遲多少放工,我接囡囡的日子就下班時間一到就立即走乘巴士到育嬰院接回她(需要延展一個小時),但我接囡囡的日子因延展了,囡囡食了六時的奶奶,所以回家好free,因囡囡到十二時才要食下一次,只是中間要同佢沖涼。
逢星期六我需然唔要返工,但我一樣帶囡囡去育嬰院,一來給她習慣,二來我有多餘時間做其他事、如收拾一下間屋。
我就頭一個星期要習慣,之後就OK,還覺得有D relax。
囡囡有professional teacher 照顧我大可放心,每日老師都會寫手冊講囡囡食了多少,有冇大便,special 的老師會放學同我地講或打電話同我講。佢地也照顧囡囡的身體發展,做運動及同囡囡講說話,唔知這樣幫唔幫到你。

複式洋房

請問..
我還未伸請資助, 如銀行有積蓄會唔會批小d ??
屋是和家人租, 如照寫租單比佢, 有冇問題呢 ?

星期六可到幾多點 ?

thank thank

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

babykyle,

1)我還未伸請資助, 如銀行有積蓄會唔會批小d ??
資助唔會理你的積蓄,只要第一係BB入了育嬰院,第二要父母都要每日返一份長工。由全家收入減rent or mortage,減rate,減management,餘數除家庭人數,就知可資助多少,我要mortage都有3/5 的資助。

2)屋是和家人租, 如照寫租單比佢, 有冇問題呢 ?
一定要有租單,如真的要給租,應是冇問題。

3)星期六可到幾多點 ?
星期六正當上學時間是早八時放一時,但有需要可延展到晚八時,但一定要你的育嬰院有延展service。

我想問你係唔係入我囡囡的那間,如是已無位,你取了位未。

複式洋房

parrotmum:

多謝你既資料 ...

我係打算去友愛, 我未問, 我打算5月中去..
唔知有限額..己冇位啦..!!

通常有幾多位? 要等到幾時.?係唔係要等其他bb退先有 ???
thx

子爵府

好多謝大家分享呀~~我囝囝下個月會返育嬰院喇, 但係仲未有位, 要暫託, 唔可以延長時間...六月我老公仲可以偷雞出去接 bb 返屋企等我然後再返公司, 七月就唔得喇, 如果到左七月都仲未有位, 我真係唔知點好咯....因為我收工收 6 點架, 佢最長可以延多一個鐘, 即係最遲七點要接返 bb, 我由上環去荃灣, 真係要日日準時收工先得....其實最令我擔心係返工之前帶 bb 返去呀, 因為佢食奶都幾煩, 有時真係食成個鐘架, 好怕 d 時間預唔到, 加上佢兩三個鐘左右又喊食奶, (佢已經食成四五安一餐架喇) 真係怕佢到時朝早要食兩餐先出得去呀, 希望到佢兩個月大o個時會好 d 啦~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

babykyle 寫道:
parrotmum:

多謝你既資料 ...

我係打算去友愛, 我未問, 我打算5月中去..
唔知有限額..己冇位啦..!!

通常有幾多位? 要等到幾時.?係唔係要等其他bb退先有 ???
thx

babykyle ,
友愛total有40個位,你要立即打電話問有冇,冇就要登記輪位,應該有大仔畢業的 TEL:24414866問李主任。

大宅

請問放bb係育嬰院,一個月要幾$,係咪bb既用品自己俾埋育嬰院的???因我係屯門返工,有諗過放bb係屯門育嬰院ar.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Perria 寫道:
請問放bb係育嬰院,一個月要幾$,係咪bb既用品自己俾埋育嬰院的???因我係屯門返工,有諗過放bb係屯門育嬰院ar.

Perria,
友愛育嬰院全費是$4350,頭一個月入去要full pay,之後有了入院證明就去社署申請津貼,一定唔需要全費,申請了津貼育嬰院會回番差額給你。
育嬰院要你賣一個書包及一本手冊,書包是帶一套衣服、紗巾、奶咀及手冊,手冊是用來給我地及BB的先生寫每日的程形,育嬰院有奶粉包(六個月以下會食回家裏那款,六個月以上BB要食A+,如你唔想BB食要自備),大D包米糊或粥仔,再大D包食餐,唔包屎片,要帶去(帶一包濕紙巾)。再一次話友愛就冇位,要立即登記輪位。

大宅

PARROTMUM
唔該晒!!!

複式洋房

hi hi

我bb在15個月已入育嬰院,在屯門良景,現在已26個月了.
我bb一歲的相片...

子爵府

Shan,
妳在上環番工,點解唔放阿b在西環育嬰育而放在荃灣呢?西環嗰間都係香港保護兒童會的,延長服務仲去到晚上八點。其他資料跟PARROTMUM所介紹的差不多,我上個月打電話去都仲有位。妳可以考慮吓,時間唔駛咁趕。

我阿b未出世,所以未可以申請住,但一出世我會馬上申請。

想問吓各位媽咪,若要餵人奶,是否可以把奶交給育嬰院?

伯爵府

hi.. 各位媽咪,
我未有小朋友, 正努力當中, 不過對育嬰園既資料好有興趣, 希望可以係度了解多些...
1) 係咪亞b出左世, 要羅左出世紙先可以去申請呢? 咁如果趕住, 咪要即刻改好名囉...
2) 我在九龍灣返工, 天水圍住, 放工最快都要6點9先返到天水圍, 你地覺得將亞B放在邊區好些呢?
問住咁多先, 諗到再請教, thx! :-P

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

子爵府

kohelen,
因為我住荃灣架, 育嬰院o係荃灣可以方便我老公帶佢返去嘛, 如果西環都幾麻煩呀, 又無直接車出去, 跟住又要轉車返工, 都幾論盡呀~~~anyway, 好多謝你o既意見....

據我所知, 你係可以帶人奶去育嬰院比先生餵架~~

男爵府

kohelen,

我個女以前返"保護兒童會"育嬰院, 我係每日放下人奶請姐姐餵的, 他們很樂意。

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥 Elisha 係細妹

子爵府

Thanks, Tabima & Shan.

民房

Shan,

我想請問你BB返荃灣邊間育嬰院?我也是住荃灣區,之前問過石圍角一間育嬰院,但他們沒有延長服務.每月要HKD3,800-包奶粉(自選)&尿片.

男爵府

可樂,
我對b都係番友愛個間

別墅

Shan
你是否返荃灣艾王忠椒育嬰園呀,我的bb也是返這間的呀。不過,不時由工人帶返學,我本人認為這間服務算ok啦。
車厘子

首頁

尾頁

跳至