嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

HELP !!!

我囝囝29/4 開始咳咳,有嘔奶係(勁嘔),
30/4 又咳~~仲勁咗~~~加流鼻水,又嘔奶~嘔番哂出來,
巳睇醫生,藥水又唔肯食,~猛咳~,我好心痛,
30/4***8:00am 食咗 5 oz奶
12:00pm食咗 6 oz奶
4:00pm食咗 6 oz奶
8:30pm食咗 6 oz奶(嘔哂出來)
平時食 7.5 oz,
現在可以點,幫幫忙,教吓我 please !!! :cry:
Anson已經七歲了,嚟近六月做哥哥 !!!
細佬十四週四有8.5cm..我就重左3LB左右
       十九週三有10.4cm..

子爵府

畀面勳章

Re: HELP !!!

再睇過醫生同醫生講喇
藥水你用針筒每次吱dd咁多俾佢, 等佢冇得唔飲
我餵我個女飲退燒藥. 2.5ml..我吱成十幾下架....係就係煩左d...但係起碼佢飲晒, 一滴不漏嘛

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

用針筒餵藥水比佢食...
咁佢飲水有冇嘔呀?
你個 bb 幾大?

大宅

囝囝六個月大,我係用專 for 餵藥水,
針筒唔胃肯食.亞仔吐番出來.

Anson已經七歲了,嚟近六月做哥哥 !!!
細佬十四週四有8.5cm..我就重左3LB左右
       十九週三有10.4cm..

子爵府

畀面勳章

針筒其實你識餵bb好難吐返出黎架
你將支針筒放係咀角位, 針筒頭放係牙肉位, (等佢冇得合埋個口), 跟住吱好小好小咁. 如果佢都吐出黎你就再吱小d, 小到佢冇得吐返出黎. 俾小小耐性, 佢應該會不知不覺間飲晒. 如果佢喊就仲好餵..一喊就吱dd落去, 咁佢一定會飲左落肚先再喊過...
你有冇留意健康院d姑娘都係咁餵d bb食小兒麻痺制咩???
該用戶已被刪除

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實六個月大可以唔洗飲咁多奶呀, 可以食糊仔, 粥仔, 再加3-4安奶, 糊仔一日可以食一次再補 3-4安奶, 粥仔可以早晚一次, 隔一陣再補 3-4安奶....
係呀, 你留意下健康院 d 姑娘點餵小兒麻痺劑, 就會知道點餵食藥啦~~

首頁

尾頁

跳至