少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB幾大先唔會咁扭紋同聽下人講?

我個仔17個月仔...比以前仲扭紋同唔聽我講..點算?教極都唔入腦...

複式洋房

Re: BB幾大先唔會咁扭紋同聽下人講?

這個時期是過度期.我囡囡19個月.又係好扭紋.好似明大人講
[img align=left]http://img2.uploadimages.net/677674034.gif[/img]bo豬豬的相簿[img align=left]http://img2.uploadimages.net/940886t_143389d217a579.gif[/img]

複式洋房

睇教仔書記!!!!

洋房

有冇好提議...邊本好?many thanks

大宅

我覺得要觀察下佢通常扭乜野。我得一個仔,所以都係得一個經驗分享:

我仔通常都係因為有D野佢想做,但比大人做左就會扭。例如我返工、去廁所一定要係佢開門閂門,我攞鞋著、(訓)覺閂燈閂門等等等....都係佢做.......如果我手快做左,佢會發din,但比佢做返就即刻正常返。我留意到佢咁,所以我知道有D野如果一定吾可以比佢做嘅,第一次佢要求做我就一定一定要拒絕。例如最近成日都開冷氣,佢第一次見我開,就表示佢想做,我就話冷氣掣吾可以,只有媽dad可以按,之後次次睇到我按,佢會話"BB吾得,媽媽得"(即佢自己吾可以做,媽媽可以做),又例如上落車開車門,佢第一次要求我就拒絕。但如果嗰樣野安全咁當然比佢做冇問題la。

當然我也有失手時候,吾知手快做左D乜而佢大喊,我問極佢都話吾係(我仔遲試講野,唯有我不斷問),而我又估吾到,都冇辦法,我就由佢喊(試過over半個鐘),坐埋一邊吾望佢,等佢自己(pok)返埋黎,再同佢講喊冇用,媽媽吾會明架,你要講比媽媽聽至得架......

整個過程係由佢1歲8/9個月開始,到依家2歲4個月。依家佢講多左野表達到,我又好清楚佢想做邊樣,情況好好多。其實,歲零人仔可以有幾複雜?父母要好有耐性,有原則,從佢角度唸多D至真。

複式洋房

我想知本"教仔書記"邊到買到??
eeeffff eeefff eeefff :roll: :roll: :roll:

大宅

I also have such a problem ar.
My baby is now 2 years old. From the date of his birth, I know that he is a very naughty boy as he is crying everyday.
When he was younger, I thought that it might be a difficulty for him to express himself; but now… he can say something.. but he is still the same.. or even worse.
He will cry/scream/yell whenever he wants to… he lies down on the floor when he feels unhappy/unsatisfied. …. He always does not allow me to brush his teeth, to clean his face… cannot bargain … even I say I will give him some toys or candies after doing that and that, he will just say no and get mad and insist to get his targeted things/food.

What to do? Terrible 2 or it is his character?

大宅

我介紹你們看這系列的書:
你的(一, 二, 三, 四, 五, 六)歲孩子
原著: Louise Bates Ames
信誼基金出版社
可以在圖書館借到
非常中肯和實用

複式洋房

到讀幼稚園的時候,便懂得講道理了。

別墅

Hi, Zimba,

Which public library you borrow this book as I cannot find in the web of public library? Please advise. Or if you have the book in hand, can you pm me the code. Thanks a lot.

大宅

Yan Yan fish,

You may try to search for call no. 523.1 / 0849.
You may also search by author: Louise Bates Ames.

zimba

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

zimba 寫道:
我介紹你們看這系列的書:
你的(一, 二, 三, 四, 五, 六)歲孩子
原著: Louise Bates Ames
信誼基金出版社
可以在圖書館借到
非常中肯和實用

Agree! 我都係睇信誼既書黎overcome我仔既trouble 2.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi all moms,

可唔可以話俾我知我可以怎樣罰個女?

because佢話極唔聽,又不想打她,可以怎樣??

Thank you!

民房

deleted

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

leeflorence 寫道:
我個仔17個月仔...比以前仲扭紋同唔聽我講..點算?教極都唔入腦...

梗係!最難搞呢個時候捱到有得3歲左右啦會好啲。[可怕的2歲兒]
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

leeflorence 寫道:
有冇好提議...邊本好?many thanks

我果時睇[不打不罵教孩子]台灣好多教仔書架
我女2001年1月8日QE出世  

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至