自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

點斷章取義呀,
佢係個訪問中好義憤填胸,
話中國對佢個friend unkind,
所以中國人有karma嘅,
無人性。

王國長老

我只係覺得,石頭大姐個番說話嘅核心,係佢想大家關心地震災民嘅同時,亦希望大家關注一下西藏組織,並唔係大家想像之中係搞事份子。但…係呢個時勢,o係言論中有涉及一D挑動情緒嘅字眼,傳媒就會將佢曲解兼無限咁放大。有線娛樂台就係咁樣做,唔信大家再睇多一次youtube,睇下有線點譯佢個番言論。因為翻譯上嘅落差而引起掀然大波,我諗石頭大姐佢可能始料不及,叫佢道歉可謂兩難。唔道歉企硬,就冇左一大筆收入;道歉,就即係自己承認講錯野。

接收資訊前,我地係唔係要先Confirm一下來源先判斷是與非?

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-6-2 13:42 編輯 ]

我唔覺得stone係咁意思,
反而我覺得佢想表揚達賴們有幾咁紓尊降貴,幾咁以德報怨,
佢和達賴幾咁friend, 又因為達賴們叫佢傳達幫手的訊息而幾咁感動噃!
開頭的話係引言,點知.....
呢D才是佢心底說話。
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

王國長老

林忌時事評論員講到全中國得佢識聽英文,
得佢明白stone 的心底話。

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

王國長老

原文章由 靖兒 於 08-6-3 23:21 發表
林忌,

Are you stupid?

Are you rubbish?

在英文文法當中,這也是疑問句 ...

Is that Karma? 係設問句,
已有答案---That is Karma!

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-6-3 23:33 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至