婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

昨晚返奶奶度食飯,俾左一封$200利是俾老公既細佬(用一個利是封入$200,心諗,環保啫)
又俾左一千蚊佢過年
但...一返到屋企,奶奶就錄音俾老公:話
『你地唔應該俾一封利是囉,一定要俾兩封,一係就俾兩封五十...
只係我呢d另一半走左既先至派一封架咋』

果一刻,我係覺得唔駛咁執著啩。。。

請問係咪有d 咁既規定? 

男爵府

回覆:u957ble 的帖子

緊係有啦 你奶奶講得啱喎 因為一封係代表你老公一封係代表你 如果你講環保倒不如唔好封就緊過數算啦

wongjoetabo    發表於 15-2-21 19:37

男爵府

回覆:唉...派封利是啫...請教...

係,兩公婆在生派雙封,一個去咗先單封,無得話慳個利是封就一封的

珍珠宮

我都唔鐘意一封過,c6屋企好鐘意,無符!

子爵府

大吉利是咩,兩公婆生勾勾又無離婚做咩派單封?

珍珠宮

引用:大吉利是咩,兩公婆生勾勾又無離婚做咩派單

原帖由 chan_chi_mun 於 15-02-21 發表
大吉利是咩,兩公婆生勾勾又無離婚做咩派單封?
咪係?!為左慳個利是封!真係大吉利是

樓主99 講得好岩

wcpcelia    發表於 15-2-22 10:34
wongjoetabo    發表於 15-2-21 19:37

珍珠宮

引用:昨晚返奶奶度食飯,俾左一封$200利是俾老公

原帖由 u957ble 於 15-02-21 發表
昨晚返奶奶度食飯,俾左一封$200利是俾老公既細佬(用一個利是封入$200,心諗,環保啫)
又俾左一千蚊佢過 ...
梗係有啦,你係咪新婚or外國長大唔係好識中國禮儀?

中國人結左婚一定雙封,一封代表一個人

大宅

新年流流唔應該講呢啲,但我話你知派一封有兩個意思係…

一,一係你嘅另一半死咗
二,一係你同另一半離咗婚

所以你99話得你冇錯

禁止訪問

侯爵府

奶奶做醜人題題你係好事……我今年有人著淨黑某藍拜拜我太婆習俗呢度真係唔識講。自己唔介懷,但老人家信就順下佢意又唔係對人對己有壞
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

啋,派單封真係大吉利是!!如果想環保,你可考慮重用利是封

水晶宮

hashtag影視迷勳章

但我99反傳統,佢話我派一封100,好過兩封50,咁樣會好睇d,但我都無理佢

大宅

引用:新年流流唔應該講呢啲,但我話你知派一封有

原帖由 245 於 15-02-21 發表
新年流流唔應該講呢啲,但我話你知派一封有兩個意思係…

一,一係你嘅另一半死咗
唔好意思我想問一下離左婚都要派架?我表哥上年離左婚,我姑媽(佢阿媽)話唔洗派, 不過我同佢不嬲都有仇囗,多佢一封唔多少佢一封唔少

伯爵府

上司派下屬都一封

男爵府

回覆 yaubb2014 的帖子

咁係因為果一封只係代表你上司 如果你唔識佢老公係唔會派 但正常派比親人同朋友都一定係兩封

男爵府

重用利是封啦!兩個舊封點都有卦

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

99岩,因為意頭麻

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

通常老公老婆之間共同的親朋都派兩封,如果只係自已的朋友(單獨見面的話)我會派一封。

大宅

回覆:Gracenbb 的帖子

而我往日收利是嘅經驗所知,係要派嘅,我媽咪都係咁講,同埋我身邊有幾個朋友嘅父母都離咗婚,佢哋媽咪見到我,都有派比我嫁,咁當然auntie派比我嘅都係一封啦,有錢啲嘅咪會派兩封比我

可能你表哥手緊呢,如果你表哥都會派就照收啦!學你話齋,你同表哥有仇,咁就梗係攞盡佢著數啦!你又唔會sit低嘅

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至