意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 1|主題: 27040

字母粉點煮??

洋房

國民生產總值:64

字母粉點煮??

囝囝而家1歲,佢呢排唔肯食粥仔,我想整ABC字母粉比佢食,請問d生肉(已磨碎)點煮熟,係咪就咁用水煮熟然後先加字母粉? 抑或要預先整熟? 會唔會好多水? 咁咪整唔到好似粥仔同糊仔d杰杰地o既質地?

另外,bb1歲食唔食得牛油? or 植物牛油?
Thanks!!

伯爵府

國民生產總值:18513

Re: 字母粉點煮??

我個仔都係食字母粉嫁,不過我係電飯煲煮,用煲粥功能,我會
整碎d生肉一齊放落去到煲,(我好懶)! :-P
你要煲到杰杰地,一大spoon字母粉就一柸水,我用3spoons就放3柸水,煲出黎好似粥嫁,而我仲會放baby food落去煲,我個仔都食!!!!!!!

我都有比囝囝食牛油,因為我有時搽麵包比佢食,當然個量唔好多啦.............!!!

洋房

國民生產總值:64

唔該你呀奀豬mami, o甘d字母粉咪唔駛出水?
Anyway, 等我weekend 試

複式洋房

國民生產總值:160

where to buy 字母粉? is it in a very small size so that we don't need to cut it into small pieces for the baby? my son is just 10 months old and he only has two lower teeth, can he eat this?

禁止訪問

國民生產總值:1163

複式洋房

國民生產總值:160

posemom,
thanks for your info.
one more question: is the packing of 字母粉 in plastic bag (like 通心粉) or in can?

禁止訪問

國民生產總值:1163

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.