家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

家用??

你們的老公會比幾多家用??

子爵府

好媽媽勳章

Re: 家用??

係"0". 因為我同佢搵$唔係差好遠, 佢仲要比好多返屋企同負責交租, 我就負責水電煤雜費.

大宅

我結婚時(三年前)老公給我的家用剛剛夠交租, 其他雜費我出, 各人自己負責自己父母的家用, 但這幾年買了樓生了BB, 他都沒加過錢(原因就是他幾年都沒加過人工而我有), 即是額外的錢我要出哂, 所以基本上我出得仲多過他, 所以我一路都覺得我是自己養自己

大宅

我都係自己養自己,因為我份人工多過老公幾賠,所以佢淨係負責交管理費同水電煤,有時佢買下送都係佢d錢,其他我都會出晒,包括供樓、出街食飯、第時請工人、bb開支....不過無計啦,兩公婆。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我哋有個 Pool (Join A/C), 每人每月入人工的 50% 落個 Pool到, 所有家庭支出如租金, 買餸出街食飯就個 Pool比。 自己父母零用, 交通, 置裝就自己比。
我覺得呢個方法公平啲, 唔洗計住計住。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

每個月我老公autopay $15000落我 account,不過都係淨夠交租同俾菲傭,其他的雜項我就全部出,不過出街食飯及去超級市場,佢都會出錢!所以我地每人可以儲到一d錢,各自管理及投資!

伯爵府

我每月既家用有$2500(只是for 買送、交垃圾費),所以每個星期就要慳住慳住,其餘交租、水電、菲傭係老公比,而我自己出糧的錢就用來儲蓄落我們的聯名戶口。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁

尾頁

跳至