夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係咪大多數男人都係咁”細路”?我好辛苦呀!

我老公的強項就是發脾氣, 而且是一個以自我為中心的人, 任何事不合他心意就會發脾氣, 亦喜歡別人注意他, 以他為話題, 所以一有不如意就會bee lee bar lar去同人講, 希望得到別人的認同和關心……
之前的一份工都算好人工及穩定, 但他就因人事關係複雜而放棄了這份做了20年的工作, 井底蛙的他滿以為一兩個月就可找到新工(其實我心裡有數, 但他不辭職不心息, 我只好對他說無論如何我都會支持他), 一如我所料, 他一失業就一年半, 期間不是沒有找到工作, 但不是嫌辛苦、工時長,就是地方遠、人事關係複雜…..所以每份工都做唔長, 我已多番解釋以現時的經濟環境, 好工都俾人做晒啦, 邊會請人, 而且人事關係就度度都有, 所謂”誰個背後無人講, 誰個背後不講人”嘛! 左耳入, 右耳出, 做好自己本份那就可以了, 但他就只罵我撥他冷水, 講到全世界只有他最辛苦, 而我呢? 放工回家還要做飯、洗衫、抹地、照顧BB,還要靠那幾千元的收入應付屋租、學費、雜費、保險費以及家中三人的生活費……, 不知是幸運還是不幸, 幾個月前我也被裁員, 補了一點錢才可支撐得一陣, 所以現在就算工作怎樣不開心我都要堅忍下去, 是因為幾千元的我居然是家人經濟支柱, 可笑不可笑? 有時真的想離婚, 我和BB雙依為命的生活, 可能比現在更開心, 更少壓力。我真的好唔開心, 好辛苦呀!
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

複式洋房

Re: 係咪大多數男人都係咁”細路”?我好辛苦呀!

don't be upset, i think hard time will be over soon. i am in the same situation as you. we need to be strong enough to overcome this bad time. don't give up!

複式洋房

Giant,
睇嚟你老公真係細路o左dd喎!佢係咪由細到大都乜事都唔使佢煩惱既呢? 我諗佢父母更係有d錢既, 對嗎?你要比佢試頭吓(咩)起家,等佢受吓你既(資)味,要佢面對現實吧!
我自己都唔好得你幾多,我都是打工賺幾千蚊維持一家四口BB仲1個6歲bb只得2歲o家,但我好你少少既就係我老公都肯去做工,大多是散工所以收入不定的,我覺得只要是一齊辛苦的我唔會怨 :-(
你要多d同你老公傾吓,睇吓佢點打算? 加油呀 :-( 唔好放棄呀 :-(

洋房

努力呀.... 不要放棄呀.... 你老公只是嘆慣未幸苦過啫.... 我諗佢好快會面對現實啊.....

大宅

我老公是細仔, 性格都是好"細路", 做每份工都是嘆無前途, 老闆唔照佢, 但自己又懶, 每日都準時放工, 成日又放假, 老闆叫做些額外嘢又推三推四, 這樣又怎會有進升機會, 平日又會同我計住我做幾多嘢, 佢做幾多嘢, 所有家庭的事務(包括佢自己家人和結娼生仔)都要由我處理及安排, 我覺得是我照顧他多過他照顧我, 有時我都好想好似其他女人咁受老公照顧, 不過我知冇可能, 唯有自己堅強的啦。

男爵府

Giant 寫道:
我老公.............是一個以自我為中心的人, 任何事不合他心意就會發脾氣, 亦喜歡別人注意他, ..................希望得到別人的認同和關心……
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

有時d 男人係成長得比我地女人慢幾拍架,
尤其是當我地做左媽咪之後,
就更加發覺屋企多左個仔要"湊"tim 呀.
不過有時兩公婆都要學下一起共患難o既,
以前香港咁好景, 我地可能都會歎慣架.
而家係逆境,o米當磨練下夫妻感情law.
其實你老公都好難受架,
你千祈唔好看不起他呀,
男人最慘就係連自己個老婆都看不起自己呀...
所以你一定要支持住,比心機幫佢手搵工,
大家同心想辦法,一定有出路的.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fannyyeung, rosalam,

我老公屋企係冇錢架, 不過得佢一個仔, 其他的都係女, 所以咪俾屋企人由細縱大囉。典型的窮少爺。所以受唔到氣, 但又冇quali 喎, 永遠都係做基層的層面, 咁冇氣受就假啦! 係咪?

LeBlue,

其實我初時都有幫佢手留意招聘廣告架, 但佢一係話遠, 一係話工作性質辛苦, 一係話人工少, 有幾份工得過見字, 人地唔請佢, 到有人請, 返了工又話人事複雜, 同人烚氣又唔做, 對上那份只做了2個月, 而家呢份做了2星期, 已經話唔想做了, 因為受氣同埋同事衰喎!我自問冇能力搵到一份近屋企、工時短、時間穩定、人工高、工作簡單又不需學歷的工作給他, 那可能就是我的錯罷!

我識佢時都係挨架, 因為佢鍾意玩, 欠下人一屁股債, 我都係個個月用自己人工幫佢, 終於守得雲開見月明, 用了兩三年時間還清債項喇, 仲開始儲蓄結婚去, 以為可以雖不富, 但平穩地過活啦, 但又整個金融風暴……, 初時好幼稚, 諗住我地又唔炒樓炒股, 應該唔關自己事, 點知骨牌理論下, 全香港人無一幸免, 我由金融風暴至今, 幾年間已被裁員2次了。受聘機會就隨著年齡增長而下降, 人工就一份比一份低, 唉! 佢有份工時都月月清, 何況現在? 唔係有少少遣散費meet下, 早就死左啦! 但在入不敷支的情況下, 挨唔到好耐。

所以話金融風暴會帶出家庭問題係真架。貧賤夫妻百事哀麻!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

好媽媽勳章

我都經常覺得我老公same as 細路, 但慢慢發覺係

細路性格===唔負責任

複式洋房

to all sisters:

"Work hard ar everyone." all the families have their story.
Bad time will be over soon, good time is coming very soon.

I same with everyone,wait for a good time.

more smile, more happy!!

翡翠宮

Giant:
我honey都係無野做架,但我好你一點,就係我地仲未結婚,但我都發覺男人無野做係好多煩腦野接踵而至~就係因為佢無野做,所以我都唔知幾時先可以結婚~
我honey以前做開個間公司做左12年,後來被迫遲職(我個時未識佢的),佢以前做個行頭較窄,學歷又唔高,所以佢揾左2年半都未揾到,連見的機會都無,佢都好想結婚,所以佢話等佢媽咪做完手術之後就會同佢媽咪做生意(佢媽咪係6月做心臟手術),佢話做生意都叫做係一個出路,叫做試過自己努力~
講真,我都覺得好無奈,但我又唔想放棄呢段感情,因為佢對我好好,又專一,又孝順,又乖仔,又就我,我唔想因為佢無野做就放棄,咁樣好似好自私~

大宅

Dear Giant,

船到橋頭自然直, 唔好灰心呀, 我o地呢度o的mama個個都支持你o架
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝各姊妹的支持, 放心啦! 我仲有個心肝寶貝響度, 我點都會撐落去的。

首頁

尾頁

跳至