論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

舊工人 send message 叫我小心新工人,得 一句說話,乜都無再講,其實新工人黎左2個月,好主動幫我做野,夜晚湊 new born 起身三次無怨過,我一個星期湊返一晚,新姐姐話多謝我幫佢,雖然家務無舊姐姐咁乾淨,但態度好好,星期日又肯留低幫手,放假朝頭早又唔介意遲出門。

但舊工人突然一句說話,搞到我羅羅孳,我應該點做?其實同舊工人無乜兩句,佢係我生完BB後,就話唔續約,又唔幫我湊夜晚,三個月我2公婆自己湊BB夜,我有次病左,唔想惹BB,夜晚叫醒佢幫我餵奶,佢發脾氣,另一次,我太攰,叫佢幫我湊夜,BB放佢房,佢竟然由BB喊,我隔2个房門都聽到BB喊,佢竟然唔起身,無理BB,平時叫佢做野,又係黑面,無反應,成日係廚房玩電話,做野時又一路聽歌,只係見佢尚算乾淨,我要佢做既野,最後有做我先算。

依家突然一句叫我小心新姐姐,都唔知真定假!

大宅

回覆:舊工人 send message 叫我小心新工人

另外想補充,舊姐姐係荃灣區搵工,我唔建議請佢,佢比我小朋友間興趣班投訴,係等落堂時,叫朋友落去陪佢,等候時間,好曖昧,似 les, 老闆娘叫我小心佢

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

要看她做的事,不是說的話!

大宅

引用:要看她做的事,不是說的話!

原帖由 Happynappy 於 15-03-02 發表
要看她做的事,不是說的話!
明白,但始終新姐姐仲係新,依家比較勤力,唔知道之後係點,突然舊姐姐一句叫我小心,令我心情唔好

大宅

理解的,現在妳可以繼續觀察新工人的行為舉止, time will tell

別墅

舊工人係唔係想返去你度做?

大宅

引用:舊工人+send+message+叫我小心新工人,得+

原帖由 DevilPig 於 15-03-02 發表
舊工人 send message 叫我小心新工人,得 一句說話,乜都無再講,其實新工人黎左2個月,好主動幫我做野,夜 ...
無論咩工人都要小心,無100%信晒。但點聽新都唔錯。你擔心就可以覆舊helper問why, 睇下拒講咩,但唔好信晒。

男爵府

回覆:DevilPig 的帖子

都係先觀察,有時唔可以盡信。

大宅

樓主,新舊工人之間有交接期嗎?如冇,佢見過你新工人?

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 DevilPig 於 15-03-02 發表舊

原帖由 wan0526 於 15-03-02 發表
無論咩工人都要小心,無100%信晒。但點聽新都唔錯。你擔心就可以覆舊helper問why, 睇下拒講咩,但唔好信晒 ...
原來係叫我小心D講野,意思係兇我,叫我唔好同新姐姐亂講野,份人衰就好,走左仲係度騷擾人,有乜辦法?我想告佢騷擾

大宅

諗住衰既走左,有新工人安樂晒,點知走左仲係到 send message 黎,好想放佢名係度,叫大家請人小心D

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

DevilPig 發表於 15-3-2 10:57
原來係叫我小心D講野,意思係兇我,叫我唔好同新姐姐亂講野,份人衰就好,走左仲係度騷擾人,有乜辦法?我想 ...
咁串?
咁更加要叫新工人帶眼識人啦........

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

DevilPig 發表於 15-3-2 11:02
諗住衰既走左,有新工人安樂晒,點知走左仲係到 send message 黎,好想放佢名係度,叫大家請人小心D

...
開主題出名啦.
但唔好用全名喎, 適當的地方用 x 代表.

男爵府

回覆 DevilPig 的帖子

恐嚇呀...
真係好彩佢自己走...

男爵府

我都好讚成將D“極品工人”開名,等其他人冇咁易中招,送D極品返鄉下。

大宅

引用:我都好讚成將D“極品工人”開名,等其他人

原帖由 jt824 於 15-03-02 發表
我都好讚成將D“極品工人”開名,等其他人冇咁易中招,送D極品返鄉下。

...
我都好想搵到佢新僱主,話比新僱主 lee 個衰工人D野

大宅

引用:回覆 DevilPig 的帖子恐嚇呀...真係好彩佢

原帖由 AY1113 於 15-03-02 發表

恐嚇呀...
係,好後悔當初無抄左佢,其實佢係斷約請返黎架,真係唔好請斷約

男爵府

工人咁難求,斷得約肯定冇嘢!

首頁

尾頁

跳至