自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而且7哥佢有份食葡萄,唔係無得食,
講出黎比大家知個真實情況啫,
我都食緊葡萄,真係甜中帶酸架。

原文章由 FA8866 於 08-6-8 17:59 發表

7哥唔怕會比人咁話,佢女女都大啦.

男爵府

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 13:54 發表
恭喜恭喜!

不過叫得名校,並不是有特殊技能可以將所有小朋友變成神童!這世界沒有免費之午餐...佢哋只不過透過讀高人哋一級半級、不停測驗默書去催谷小朋友,呢個心理準備大人細路一定要有(大人細路亦要犧牲個人部份娛樂及 ...

total agree with 7

珍珠宮

原文章由 701003 於 08-6-8 15:43 發表
電腦"派位"派到第一志願有咩咁叻??又唔係靠實力考到,只可以話係"好運"啫 點解有個小朋友要求家長送禮物?派到父母眼中ge名校,已經係大禮物啦! ...

SORRY, 我住外地, 所以唔係好清楚

想問: 真係純粹電腦派位? 無其他因素考慮架 ?

男爵府

好似食野咁.....
未食過;好想食
食緊;又唔想浪費

依家我咪唯有答真D;
有時都幾好味架~

但食開...就要硬食幾年.....

珍珠宮

原文章由 法子 於 08-6-8 18:20 發表
好似食野咁.....
未食過;好想食
食緊;又唔想浪費

依家我咪唯有答真D;
有時都幾好味架~

但食開...就要硬食幾年.....

硬食幾年都唔緊要,
最緊要呢幾年有冇梗親、消化不良、食物敏感, etc,
即使患病都唔緊要,
最緊要識得病向淺中醫,
否則, 病入膏肓就大件事喇

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-6-8 19:39 發表

純粹電腦派位,所以叫"大抽獎",喺咪?

名校我細個時捱過啦,咪搞。

.. 唔計分架拿 .. 咁都幾唔公平喎

我聽我同學講, 如果個女入返自己間母校機會大既 ? 我仲以為會有分計 ?

禁止訪問

大宅

回覆 #1 awah112 的文章

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-6-8 19:52 發表

小一入學統籌辦法

現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:
自行分配學位在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何 ...

thanks !

子爵府

醒目開學勳章

現在D家長........
原文章由 DoReMi媽媽 於 08-6-8 14:13 發表
的確, 入到心儀o既學校真係值得恭喜!

但我頭先喺有線新聞度睇到有個小朋友(我想應該係6歲), 接受訪問時答好開心入到好學校, 唔駛入垃圾學校, 聽到之後覺得戚然, 1個6歲小朋友點樣去界定 ...

珍珠宮

畀面勳章

睇見個細路女就覺得佢既家教好差,佢既父母應該檢討下

男爵府

原文章由 goat 於 08-6-8 19:38 發表

硬食幾年都唔緊要,
最緊要呢幾年有冇梗親、消化不良、食物敏感, etc,
即使患病都唔緊要,
最緊要識得病向淺中醫,
否則, 病入膏肓就大件事喇 ...

你講得真係好0岩~~最緊要0岩食,咪亂咁放野入口

大宅

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-6-8 14:13 發表
的確, 入到心儀o既學校真係值得恭喜!

但我頭先喺有線新聞度睇到有個小朋友(我想應該係6歲), 接受訪問時答好開心入到好學校, 唔駛入垃圾學校, 聽到之後覺得戚然, 1個6歲小朋友點樣去界定 ...

唉! 答得咁無品, 應該都係受咗父母的影響.
就算俾你入到名校咁又點呀!

不過我今日都好開心, 因為囡囡可以入到第一志願. 雖然唔係區內NO.1, 只希望囡囡讀得開心.不要有太大壓力就好了!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

樓主說得好

未派到心儀學校者

星期二仲有機會啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

翡翠宮

原文章由 FA8866 於 08-6-8 17:59 發表

7哥唔怕會比人咁話,佢女女都大啦.

FA8866:
正確~葡萄不是我杯茶,所以那理它酸與甜!
如果大家有睇過我早前曾post過一篇“我特登搵間豆泥小學俾囡囡”..就明白007箇中諗法!(似是兵行險著,但除笨有精!)
我囡囡今年已經F.4...成績雖然中規中矩...但從未聽佢講過/暗示過...唔喜歡返學,所以只要佢一步一步(即“勉強”原校升讀F.6、“勉強”入到大學、勉強完全學業...)咁向前走,心足矣!

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 08-6-8 22:05 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 22:04 發表

FA8866:
如果大家有睇過我早前曾post過一篇“我特登搵間豆泥小學俾囡囡”..就明白007箇中諗法!(似是兵行險著,但除笨有精!)
我囡囡今年已經F.4...成績雖然中規中矩...但從未聽佢 ...

我就係記得您呢個post,所以覺得您好叻,唔係個個家長都識咁諗,您女女好幸福,有您咁明白事理.

我見我阿嫂迫個女功課,90幾分都鬧,我電都嘔埋,卒之有次頂佢唔住,見我姪女捱到唔識笑,同我嫂炒左一獲超勁,而家好d啦,我姪女可以有番d佢年紀應該有既娛樂.

翡翠宮

原文章由 FA8866 於 08-6-8 22:25 發表

我就係記得您呢個post,所以覺得您好叻,唔係個個家長都識咁諗,您女女好幸福,有您咁明白事理.

我見我阿嫂迫個女功課,90幾分都鬧,我電都嘔埋,卒之有次頂佢唔住,見我姪女捱到唔識笑,同我嫂炒左一獲超勁,而家 ...

FA8866:

名校(特別是小學)之競爭係好大...有時魚與熊掌不可兼得也是合理的!
所以我就要求夠校家長多讚賞、多鼓勵、多支持...小朋友...否則年紀細細係好難推嘅!

伯爵府

牛年勳章

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 22:04 發表 FA8866:
我囡囡今年已經F.4...成績雖然中規中矩...但從未聽佢 ...

我記得啊!
你招招都正中要害,大獲全勝!

翡翠宮

原文章由 virgokaren 於 08-6-8 23:13 發表

我記得啊!
你招招都正中要害,大獲全勝!

virgokaren:
個個小朋友性格不同...我只不過為佢選擇一條比較適合佢發揮之路,但路始終是她自己獨個兒行的...勝利也是歸她自己擁有!(為人父母者如果感覺到“欣慰”...應滿足了!)

首頁

尾頁

跳至