意見反饋
義工

家庭理財 今日: 28|主題: 40412

可否提供慳錢方法/心得.
該用戶已被刪除

可否提供慳錢方法/心得.

伯爵府

國民生產總值:15059

Re: 可否提供慳錢方法/心得.

要有錢淨, 不外乎開源節流. 開源要勤力, 節流要自律.

男爵府

國民生產總值:6651

一個字 : 慳 = 心堅.

無謂野唔好買, 忍手........

開源都好重要, 搵下外快好過等老板加人工, 小數怕長計.

男爵府

國民生產總值:5226

畀面勳章

Hello, Maggie & Ben,

Yoyo-baba and Littlesun-mama, are saying alright. You should always bear in mind: "Don't buy extra things that are not really very important!" Most the people feeling their earning money is not enough, or thinking their earned money flies away too easy. Their earning is not enough. But, I don't think so. It is because most people buy extraordinary things that are not really very important in use. They might find the goods won't be useful later after they bought. This is the most important 'hints' in saving money. :-P

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

國民生產總值:2989

醒目開學勳章

一句講晒:小富由儉,大富由天.

別墅

國民生產總值:622

首先要為儲蓄定下目標,如長線(over 10 年),中線(5-10年),短線(1-3年),再搵出富約力的儲蓄方法去助你達成目標,千萬不要半途而廢.然後在你想購買東西前請不要立即付款購買,你可回家想想你是否有必要擁有該東西,如經反覆思量後仍然有必要擁有的話,才買下來.都好work :-P :-P
[/img]

該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:622

maggie&ben,
我都有試過你嘅情況,尤其是啲bb"3"減價時,我就買到唔停得手,但我會買之前給自己一個限額,同埋會唸今次減完一頭半個月後都會再減,所以唔洗心急買咁多!!

maggie&ben 寫道:
有無試過見到d野減價, 你覺得唔買第時會貴返, 跟住鬼整咁就會買啦, 你地提供d方法係好, 我會試下慳d.

開源就好難啦. 都無門路.
節流....大家"邊"冊下我啦..因為我地要加緊努力儲錢, 亞女快要返學啦.
[/img]

大宅

國民生產總值:2705

通常我買d貴野都會諗好耐!而且我只會買一d耐用的貴野如錶,袋,至於衫,鞋我都唔會買好貴,因為通常著一季就算,而且有d款根本係自己唔會著,所以只會大減價先買!
每月一出糧,我老公會autopay 部分 錢過我戶口,然後我會將一定要用的錢(租,菲傭錢,一般開支,交稅錢,保險費,俾阿媽錢)和要儲蓄的放在current a/c, saving a/c內的錢我會for自己買野和找上個月咭數,如果那個月saving a/c d錢用晒,有時都會忍唔住想用其他錢!不過都盡量忍手!
至於current a/c儲落既錢,其實個個月都差唔多,因為bb仲細,一般開支都係唔多,所以其實個amount係心裏有數,我會兩,三個月一次將d錢放落另一間銀行個理財戶口(我張咭唔會放在銀包內),作投資用途,可於網上執行!
呢個方法我實行左一年,我覺得都幾work,而且唔太煩,因為我返工係一定去唔到銀行的,只係將cheque放在drop box內!
有時諗,如果我早幾年識諗儲錢,我而家都唔洗咁慳啦!

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2705

MAGGIE & BEN,
我將d錢放在current a/c只係一兩個月時間,而且我又唔係一個月儲到十幾萬,都唔會太蝕息呢?
如果你怕蝕就不如買政府債劵啦,起碼都有少少息,再唔係就存人民幣定期啦!
如果真係要食既野就當然要買啦!不過d清潔用品我都會盡量去藥房買,超級市場d野都幾貴!

伯爵府

國民生產總值:18444

我每月只得$2500家用去買餸、雜物等,所以好多時要慳住慳住,我儘量買野都會去藥房,因價錢與超級市場比較,係平。

至於我會自己另儲起$500作為私己,其餘會入一部份入銀行,有部份係要黎交手提電話費及寬頻費用,有剩餘既我會好慳咁用囉!因為我是帶飯返工,所以無形中都可以慳返不少。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

國民生產總值:3629

我最近開始將每日支出和收入mark落記事本度,都幾work,當我睇返真係可以預算都家用點用,同埋唔會亂花錢囉!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.