婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經好耐無同個死八婆講過野。

琴晚老公返左奶奶屋企唔記得拎手機,我有事搵老公,所以打去奶奶屋企.

我問“thomas (my husband)”係唔係到啊?佢話唔係到,佢問我係邊位搵佢我就話係amanda (it's my name, i always use this name instant of my chinese name),可能佢又唔記得我個英文名,仲未知我係邊個,講多兩次佢知道係我,好鬼唔客氣甘同我講野。好快老公返到佢到,奶奶就比個電話老公,老公問奶奶邊個搵佢,奶奶就大大聲話你老婆啊!

個幾鐘之後老公返來,發脾氣,叫我如果下次佢無帶手機就等佢返來先講唔好打去佢屋企,話奶奶係甘鬧佢話我無禮貌,連奶奶都無叫。

個晚就同老公哎交,奶奶唔滿意我可以同我講,要鬧就鬧我啦,做咩籮個仔來出氣啊?搞到老公返來又鬧我。

死八婆!你唔知我好耐無叫過你做奶奶既咩?!我見親你都係講hello架啦!你話我無禮貌?!你個賤人,同你一齊住個陣你又何時有過禮貌啊?!

1。入人房從來都唔敲門。
2。人地都已經lock埋門架啦,你可以籮back up key 來開人門!!!!
3。成日抄我d野,有次你無問過人就籮我personal private 相簿來睇,睇完之後仲事無幾大甘問我做咩影埋d甘既相!!!!你唔好去死!!!!!!
4。經常講粗口,講野極度大聲。
5。成日kiss我個仔既嘴!!!!我好好好好介意啊!!!!!!!!!!!
6。成日比面色我睇,成日係我啊媽面前話我地“後生”既唔識野,暗示我啊媽話我唔好相處。

以上我list既事我有一再三甘叫過佢唔好甘做但係佢係要做!!!!!

結婚個單我都未同你計!!!!話我無禮貌?!甘你係咪係野人啊?!如果唔係我忍你,敬老,早已經同你開篇啦!死八婆!!!!自量下啦!禮貌!!!!!!!!

唔乖得個個新抱都要搬返娘家啦!!!賤人!!!

唉```舒服晒!

別墅

p.s. 你知唔知啊!奶奶呢兩個字打出來就而,但係要我開心見成甘叫你一聲奶奶真係好難咯!又唔念下你點對我,真係無用粗口鬧過你已經好比面你啦!!!食屎啦!

公爵府

你整晒亞b D相出來, 唔驚有識得你奶奶既親友認得, 然後報串呀?

大宅

唔好咁激氣啦, d奶奶永遠唔會知道自己有幾黑人憎, 你激死左佢都唔會改架啦, 都係慳番淡氣曖肚啦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

反正又唔駛同佢住,又唔駛對住佢,唔好勞氣啦~~為咗佢影響自己情緒同兩公婆感情就唔抵啦!

大宅

咁你老公覺吾覺得佢阿媽之前做既野都好無禮貌???

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你都好la!! 起碼宜家唔洗一齊住!!! 係度呷下都好!!唔好自己屈屈埋埋!!! 一包講晒做人新抱甚艱難!!!

都唔明d 99諗乜既!! 報復呀?? 以前佢又係同埋99住都知咁樣做對新抱唔好ga la!! 宜家又做番相同既野, 仲要話我99以前都係咁!! 真係吹賬!!!~~~~~~~~~

民房

我奶奶都好黑人憎叫佢唔好錫bb埋面,係都要鍚,有油同口水架 (因為bb埋面敏感成日都要keep住揸cream) 為bb好都唔應該錫啦...都唔知有無錫佢個嘴呀!!??

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我99仲要好自豪咁同d 親戚講佢已經飲晒頭淡湯錫晒我個女的咀咀, 手仔, 頭仔, 面仔同埋腳仔!!! 我十分後悔我當初在醫院就錫晒我個女先la!!! 我都係怕個女敏感先唔錫個女je!! 點知一出院就俾我99....... 佢唔係同佢d 親戚認威我都唔知呀!!!

原文章由 mobebe 於 08-6-11 12:14 發表
我奶奶都好黑人憎叫佢唔好錫bb埋面,係都要鍚,有油同口水架 (因為bb埋面敏感成日都要keep住揸cream) 為bb好都唔應該錫啦...都唔知有無錫佢個嘴呀!!??

大宅

真係唔好同99講 多句野.
我除左叫'99' 一聲之外, 盡量唔講其他野. 否則, 佢就會大做文章. 將自己所想既野, 變成你講既野.

家陣醒左好多, 99打我手提, 又a 又b 又c , 訓話一大輪, 我只會說[唔洗la. 99, 唔該唔洗la 99, 你有乜事,同個仔講la]
幾大都加多句, 99前99後.

民房

佢地都傻傻地都唔知爭咩野...我地自己做媽咪都唔會咁做啦, 識諗既,呢d野都應該留番比d媽咪自己做啦,bb緊係同daddy,mami 最親~~~d人問bb似邊個? 佢搶住答話似佢喎~~真係上腦,佢自己d仔女似佢仲唔夠咩連個孫都話要似佢,簡真令

原文章由 cpwendy 於 08-6-11 12:50 發表
我99仲要好自豪咁同d 親戚講佢已經飲晒頭淡湯錫晒我個女的咀咀, 手仔, 頭仔, 面仔同埋腳仔!!! 我十分後悔我當初在醫院就錫晒我個女先la!!! 我都係怕個女敏感先唔錫個女je!! 點知一出院就俾我99....... 佢唔係同佢d ...

複式洋房

我好同情你, 但我賤人99同你的99相反, 佢必不會係佢個仔(我老公)面前話我, 佢仲係我老公和佢D子女面前, 對我不知幾好(扮到), 有夾餸比你食, 又關心你, 但我同佢單對單時, 就原形筆露, 係背後同人講到自己好委屈, 好慘! 所以你99擺明是PK, 是八婆, 這樣仲好, 我個賤人, 講佢衰都無人信!

原文章由 三月媽咪 於 08-6-11 00:32 發表
已經好耐無同個死八婆講過野。

琴晚老公返左奶奶屋企唔記得拎手機,我有事搵老公,所以打去奶奶屋企.

我問“thomas (my husband)”係唔係到啊?佢話唔係到,佢問我係邊位搵佢我就話係amanda (it's my name, i always use t ...

複式洋房

我要學下你, 不過現在條八婆打比我, 我就唔聽電話。想我叫佢99, 十世LA, 八婆, 你呢你都唔洗止意我叫做99, 賤人八婆!

原文章由 agnescheng 於 08-6-11 06:31 發表
真係唔好同99講 多句野.
我除左叫'99' 一聲之外, 盡量唔講其他野. 否則, 佢就會大做文章. 將自己所想既野, 變成你講既野.

家陣醒左好多, 99打我手提, 又a 又b 又c , 訓話一大輪, 我只會說[唔洗la. 99, 唔該唔洗la ...

男爵府

醒目開學勳章

哈,我奶奶都係,仲會話性格都似佢,跟住猛話:"好呀!好呀!".
有時又會話bb個樣似呀爺,有時話手腳似爸爸.
有時更話似佢奶奶!

原文章由 mobebe 於 08-6-11 14:43 發表
佢地都傻傻地都唔知爭咩野...我地自己做媽咪都唔會咁做啦, 識諗既,呢d野都應該留番比d媽咪自己做啦,bb緊係同daddy,mami 最親~~~d人問bb似邊個? 佢搶住答話似佢喎~~真係上腦,佢自己d仔女似佢仲唔夠咩連個孫都話要似佢 ...

別墅

原文章由 <i>alik</i> 於 6/10/08 06:55 PM 發表 a><br />
你整晒亞b D相出來, 唔驚有識得你奶奶既親友認得, 然後報串呀?
<br />

未驚過,我做得出唔怕認!我連自己同老公個名都打埋出來啦。
佢有種就當面同我對質。

別墅

原文章由 <i>pino</i> 於 6/10/08 09:48 PM 發表
咁你老公覺吾覺得佢阿媽之前做既野都好無禮貌???

有啊!仲鬧過佢變太舔!所以我話頂佢啊媽唔順要返娘家佢都無意見咯。

別墅

原文章由 <i>cpwendy</i> 於 6/10/08 10:50 PM 發表
我99仲要好自豪咁同d 親戚講佢已經飲晒頭淡湯錫晒我個女的咀咀, 手仔, 頭仔, 面仔同埋腳仔!!! 我十分後悔我當初在醫院就錫晒我個女先la!!! 我都係怕個女敏感先唔錫個女je!! 點知一出院就俾我99....... 佢唔係同佢d  ...

哇。。。厲害!。。。你奶奶真係好變太!。。。登你個女慘。

大宅

原文章由 三月媽咪 於 08-6-11 15:26 發表

有啊!仲鬧過佢變太舔!所以我話頂佢啊媽唔順要返娘家佢都無意見咯。

啊...咁你老公同你嘈即係只係怪你好打電話去,攪到佢俾阿媽煩,而吾係話你好吾叫佢阿媽??咁都好少少.......

試過有次我同老公拗交,已經興到爆,99因呢件事打黎死吾肯收線係咁講,我響電話度已經噤住度氣,笑住既聲係咁講左幾次"99,得啦,係咁先啦!"佢都仲吾收線,結果我終於有次講完呢句野就收線!個8婆竟然之後同我老公告狀,屈我話我"級"佢線喎!!!

我老公就走黎話我,話果個話哂係佢阿媽,係長輩,點都吾應該"級"佢線呀??我咪話:"一來,我無"級"佢線,係佢自己死吾肯收線,咁點o者??二來,就算係又如何??你阿媽好值得人尊重咩??我已經尊重左佢好耐架啦!!但我開始忍吾到啦!!(我果時真係好鬼興)而且你阿媽又好尊重佢99咩??你話你阿麻好好人,又幫你阿媽湊孫又盛,你阿媽都吾尊重你阿麻啦,成日響我媽媽面前叫佢"慈禧"呀!!"

點知我老公話:"佢咁樣做係佢既事,吾代表你都應該咁做!" 頂!!!

民房

絕對同意你所講的全部. 我99仲衰過你99. 擺酒個日, 全程佢霸住哂影相. 我d親戚從外國返黎, 只影了一張. 不要再講朋友. d擺酒相, 全部係佢d大陸親戚. 又霸住個新娘房. 超討厭. 時常係佢個仔面前扮可憐. 幾咁關心我咁.

我個囡滿月酒又係咁. 不過我今次醒目. 全程唔採佢, 扮聽唔到. 叫攝影佬只影我個囡以及我親戚. 佢坐低既時候, 命令佢個女去我Mommy度抱返個囡比佢抱. 佢慳d啦. 我即刻傍住係我媽咪度, 唔比. 而家過時過節食飯, 絕對冇對話, 什麼都扮聽唔到. 亞囡永遠坐係我隔離, either我媽咪or Daddy坐係我個囡另一邊. 每次都係個c6炸炸第第抱過佢家姐度, 又抱過c99度. 我絕對知道c99係c6度講過好多野. 總之, 超克人憎. 希望佢趕快c.

c99參加團去玩. 要成班仔女送佢機. 攪到c6同我&亞囡係迪迪玩玩下要走. 正一衰婆. 絕對肯定佢冇出個咁遠既地方, 賴巴閉, 要全村人送機. 送終啦. 我咁大個囡未試過咁憎一個人. 唔怪得大嫂從來不跟她對話. 大嫂同佢住了十幾年, 可能完全睇透佢d衰格野. 係拍拖時期已留意度亞大嫂跟她的零接觸. 好多野都講唔哂. 最憎佢錫我個囡個咀及臉. 已同c6講了不衛生, 我每見一次就會直接話佢1次. 好多野, 講唔哂...............................

子爵府

好媽媽勳章

其實下次無論點都好...幾唔鍾意佢都要叫佢...你都知道佢唔鍾意你...佢係你老公阿媽...你唔叫佢...咁佢咪有機會搵野鬧你...佢同你老公講...你老公就會鬧你...咁你地就會因為奶奶而嗌交...影響夫妻感情...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至