自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無,

仲要做家務,

不過身體還算OK.

子爵府

回覆:你地生完 BB 有冇乖乖坐月?

老人家話如果可以的話,坐100日比坐一個月對身體更好。我坐到九十幾日就頂唔順,停止坐月食的薑醋及其他食品。的確身體狀況很好,頭3年無論多辛苦和忙碌都完全冇病過,日日都精神奕奕

LEE-Baby    發表於 15-3-7 23:21

男爵府

畀面勳章

回覆:你地生完 BB 有冇乖乖坐月

2胎都冇,生完落得床就沖涼洗頭

男爵府

好媽媽勳章

三個都冇乖乖地坐月,生第一個果時仲唔怕死洗完頭唔即刻吹頭等佢自然乾,結果間唔中會頭痛!!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:CaCa0919 的帖子

我日日洗頭,頭幾日用薑水

大宅

引用:有,身體好過以前

原帖由 Happyhappylive 於 15-03-07 發表
有,身體好過以前

水晶宮

引用:成日聽人講坐月係唯一可以改變體質嘅機會.+

原帖由 CaCa0919 於 15-03-07 發表
成日聽人講坐月係唯一可以改變體質嘅機會. 坐月坐得好將來嘅身體都會變得比未生時好, 仲要係更好!
我而家 ...
冇,但暫時都ok, 照洗頭走出街

子爵府

無呀,出院當日就沖涼洗頭,之後用左幾次薑皮水沖涼,懶就無再用,餵人奶無食鹿蓉 高麗參去大補,只係食蒸雞飯,炒薑飯,飲魚湯咋,未坐完個月已經食緊大家樂豬扒飯啦
不過我好乖 坐月無食零食 飲汽水,又無爛街。

伯爵府

生3胎都無坐過月~

大b駿逸細b駿晞

男爵府

冇,
其實真係好想坐好月
生三件,全人奶足三件,
小朋友好健康,媽媽就

子爵府

未講完,我身體同以前差唔多,除左試過塞乳腺發燒,另外傷風過一次(*醫生都無睇 靠自己好番)

子爵府

回覆:FennieMan 的帖子

但係介口唔係個個work, 我同事陀仔既時候, 超介口, 結果個仔一出世就嚴重濕疹。 相反陀女, 佢冇介口, 但係完全冇事。 我自己覺得係基因同環境問題。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我冇呀,生完返屋企第二日就落街買野喇,有洗頭沖涼,幾乎冇食補品,身體冇變差喎,生完好多年都冇乜唔同

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

冇,
我已經等左26日先洗頭,
但呀仔早產唔夠磅數,
住左26日醫院,
我就日日去醫院睇佢,
想坐得好都難,
99煮d野又難食,
所以都冇補過,
但身體還算可以吧~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

翡翠宮

引用:成日聽人講坐月係唯一可以改變體質嘅機會.+

成日聽人講坐月係唯一可以改變體質嘅機會. 坐月坐得好將來嘅身體都會變得比未生時好, 仲要係更好!
我而家 ...
我生完唔夠24小時都即刻洗頭,亦無食d咩補品,咪又係同以前一樣

珍珠宮

別墅

冇,自己一個坐月,6299會拎飯過尼,但照舊洗碗洗手洗頭,堅持每日幫個仔沖涼;另外應該係生完阿仔餵奶時響醫院聶親,感冒、失聲,出院第二日已經要睇醫生。而家每日放工攰到頭暈、十級眼瞓,近排開始睇中醫調理身體。
如果有第二次,我一定會聽話。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:成日聽人講坐月係唯一可以改變體質嘅機會.

我而家 ...
有,好在係天冷,入院果朝洗過頭,到亞仔滿月酒果日先再洗(又未夠一個月既)。沖凉就出院果日,12朝同滿月酒果日先用彊水沖凉。平時就等老公返黎用彊水幫我抹身。滿月前無掂過水喉水,無彊水都要用煲過既暖水。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有,坐足2個月,身體好好。以前未生囝前怕凍,生完老公都覺得我好勁唔怕凍

大宅

生2個都冇,生完薑水洗頭沖涼。坐月食普通飯餸,自己煮,送仔返學,ok呀!
其實心情,食物,休息,衛生都有影響架!心情愉快,食得瞓得,bb開心,媽咪開心,做下運動,身體就好。

首頁

尾頁

跳至