意見反饋
義工

心聲留言 今日: 14|主題: 15903

跳至
"家""陣"打工真係慘~

大宅

國民生產總值:2589

"家""陣"打工真係慘~

要受氣不凸止,做野要求多多,全能OL,由報價>>>去到貨物
到客人>>完成!!!SALES/寄SAMPLES/打單/落貨/FULL
SETS DOCUMENTS/~~~~重要比人話你好得閒!真係頂住頂到上心口!! 好慘 :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x

琥珀宮

國民生產總值:195989

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: "家""陣"打工真係慘~

唉!我都係咁慘,差不多日日都要OT,不過總好過失業既,所以我會繼續努力工作,唔可以令老公擔心。

子爵府

國民生產總值:11510

多野做都唔介意呀,至頂唔順係啲無聊辦公室政治~!我啱啱份工都係因為咁而無得做.明明我做嘢無問題,個個都覺得我掂,反之個秘書因為想個朋友入嚟坐我個位而一心兜走我,個經理以'大局為重'為理由而調走我,提議我去做住promoter...同炒無分別,所以我依家都無得做,要做番自己舖頭...所以我依家打死都唔再出去打工!原來依家做得嘢係唔得既,我已經選擇保持緘默,對任何人客氣有禮貌都係攪成咁...你話,依家啲人係咪好低能,原來佢地番工唔係做嘢架~!真係~~~!!!

民房

國民生產總值:164

唉! 無辦法啦,而家打工同練工無嘜分別, 少 d 內力都頂唔順,
鬼叫市道差 d 老世食住上, 鬼叫你窮呀頂硬上啦 ! :-( :-( :-(

:lol:

男爵府

國民生產總值:6020

育兒性格勳章

suki,

唔怪得咁耐都唔見你開 msn 啦, 原來你老細咁鬼衰, 你咁做得又咁叻女, 轉工搵個第二個好老細好容易, 到期時你呢個無良老細冇左你呢個全能OL幫手, 佢請幾個都代唔到你一個, 到時佢就知衰

男爵府

國民生產總值:5226

畀面勳章

What is always saying : 'To-day is not the same as before days!". Please be controling yourself, you can have a job, might be much better than you are 'free in home/on street'. I think you are better than one who is failed to get the job of a female pilot (in airplane). She has wasted much money (8 air flights, to/back HK-SF), and time Temperory leave her present job's in SF) to apply her job to Cathy Air Line. Everything is OK, including all knowledge and skill of how to drive an airplance. She has been offered special training in Australia and tests and examinations etc... She is fail at the final interview by saying "she is married and can't determine what is the right time for her first baby to be born." YOU See what is so bad of nowaday's job so offers!?
So, you have a job is much luckier than who is no job in this time! Don't give up your present lucky chance yet, until you have another one is better. Good luck! :-P :-P
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

別墅

國民生產總值:817

The female pilot is so unlucky! So many discrimination here!

男爵府

國民生產總值:5226

畀面勳章

Hi, Phyphy,

Are you a pilot or a staff in the airline? I think you are, because you said:"So many discrimination here."--- here.
Could you also describe a little bite? I really feel that it is unfair as my previos described. Why that company did not tell the truth not employ at the beginning, when they received the application form and knew that she is married. They only worry about their new female pilot has baby affecting the job in the future. This is a very serious problem if putting on objection! In the usa this might be reported to the court for fair for the 'Right of People'. Hong Kong may not agree with this, because of nothing on all the Rights of in concern. :-x
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

sfiawong ,

我唔會輪0架,無錯有工做已經好過好多人,我係唔會放棄﹗只是不吐不快~~~加油,老頂無人性

大宅

嘩jessica好耐冇見妳0拿...好掛住你呀﹗﹗我工作時間做到無停手,msn開了也沒用...有時間就覆e-mail,有時科技進步也有不良影響,就係客人send野給你多0左,平ma,fax 貴0的...現在e-mail係唔係都一樣,一日同一個客你覆完,佢一陣間又問,>>>>>來來回回~~~,重唔緊要呀,最慘係人家唔係當你做得好,你係應該要做,你係度做要受氣鍾意"雞蛋內挑骨頭"無0架當佢唱歌,時運高睇佢唔到,阿Q精神:-P :-P :-x

Jessica 寫道:
suki,

唔怪得咁耐都唔見你開 msn 啦, 原來你老細咁鬼衰, 你咁做得又咁叻女, 轉工搵個第二個好老細好容易, 到期時你呢個無良老細冇左你呢個全能OL幫手, 佢請幾個都代唔到你一個, 到時佢就知衰

大宅

stkyo,

我也覺得有份收入什麼事情也忍忍忍,還需忍

大宅

bandband,

辦公室政治,還有好多奇景你會睇到,女GAR著DEEP V/緊身衣,擦鞋狗,因為上位做了好多嘔心行為等等....我也有想過攪小生意,不過等我被抄先算,係唔係現在有人工,一於忍下先,唔係我甲乙丙佢,走人,如果一間公司對員工勁差,這間公司一定冇人心,失敗

民房

國民生產總值:37

無辦法啦,頂硬上啦 !

子爵府

國民生產總值:11510

SUKI_C 寫道:
bandband,

辦公室政治,還有好多奇景你會睇到,女GAR著DEEP V/緊身衣,擦鞋狗,因為上位做了好多嘔心行為等等....我也有想過攪小生意,不過等我被抄先算,係唔係現在有人工,一於忍下先,唔係我甲乙丙佢,走人,如果一間公司對員工勁差,這間公司一定冇人心,失敗

我份人就係咁火爆~!我忍唔住實會小到啲友暈~!但鬧佢得嚟我係同緊佢講事實講道理...所以佢地都吹我唔漲既...但我份人真係唔太適合打工~!頂唔住呢班人~!

男爵府

育兒性格勳章

Suki,

嘩, Deep V+緊身衣?? 乜你公司d女同事咁鬼 cheap架, 用埋呢d招數上位, 不過.... 如果你上頭唔係狗公一名, 呢招又點會用得著呢.

大宅

Jessica,

你近排忙什麼??幾日先見到你上BK﹗
我準備要BB,再遲0的同囡囡差距太遠不太好,
我老公又恨要多個BB,唔駛我仲囡囡,再者多個
倍囡囡喎...你呢有冇計劃 公司方面又可
以0羅前4後6HAHAHAHA死未,跟住生完再算!!!!!!!!!!!!!

男爵府

育兒性格勳章

Suki,

而家個仔轉左返全日, 但都仲係好似好忙咁, 可能手腳慢卦

其實...初初生完個仔都有諗過隔2-3年追多個架, 但係老公同我諗法唔一樣, 佢話冇錢養多個, 所以生一個都好夠喎, 咁事實佢見我大肚時陀得咁辛苦, 有病痛連行都行唔到, 再加上個仔咁曳咁惡教, 怕生多個我命唔長..

見你個囡咁乖咁定咁醒目, 俾我都唔怕追多個, 但你都見啦, 我個仔.... 好聽就話佢"活潑"啫, 唔好聽就話佢係"暴龍", 又曳又唔聽話, 同佢去街真係要揹住支氧氣筒, 唔係分分鍾行行下斷左氣都冇人知.

大宅

國民生產總值:2276

stkyo 寫道:
唉!我都係咁慘,差不多日日都要OT,不過總好過失業既,所以我會繼續努力工作,唔可以令老公擔心。

Dear stkyo,

咦, 咁你個女邊個湊呀? 我重以為你係全職媽媽o忝(sorry, 失覺曬)。努力啊!支持你
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

琥珀宮

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最敝我既收入都唔夠支出呢!得個幾仟蚊,仲要扣強積金,扣咗之後仲少過做看更個份糧,上個禮拜有日我仲OT到10:30pm....好慘!OT都唔緊要,最慘係如果你唔OT會有說話聽!

SUKI_C 寫道:
stkyo,

我也覺得有份收入什麼事情也忍忍忍,還需忍

琥珀宮

個女有人湊日頭,夜晚我又要趕返屋企湊佢,成日OT,攪到我無咩時間陪囡囡,全職媽媽,呢份工仲難過出面任何一份工,所以我覺得做全職既媽媽好徫大架,因為我知道照顧一個小朋友係幾咁需要時間、耐性、精神......

咁你係咪偉大既全職媽媽?^_^

beaclem 寫道:

Dear stkyo,

咦, 咁你個女邊個湊呀? 我重以為你係全職媽媽o忝(sorry, 失覺曬)。努力啊!支持你

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.