自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

有匯豐銀行職員嗎?
是咁的:話說我申請某交通津貼,被查家宅時發現匯豐有條數在14年6月30日入左773.62比我,註明係interest,比人問我收咁多息申乜野交津(但我check返當日結餘只係得八十幾)
打上去hsbc問,佢死口話係利息,我同佢講你睇我戶口,存款有幾可過千,又冇其他投資,邊有可能成七百幾蚊息,但當日結餘又不符?佢就話show返由開戶冇打簿到而家咁耐存入既利息,因為之前冇打簿,所以一次過show返。
乜有得咁樣既咩,就算可以,最多都係幾十蚊,我存款冇試過over1萬,通常都只係3位數...
跟住我問佢可唔可以申請詳細提存記錄,佢話可以申請一年,多謝250,不過interest果筆因為你咁多年冇打過簿,詳細提存記錄一樣係咁樣show出黎
佢講完之後,我感覺到我已中風
有有人可以幫我急救,或者可以解答我,help!!!

大宅

畀面勳章

回覆:mi1660 的帖子

幾時收的?簿仔每年6月同12月入利息

大宅

回覆:w19321786 的帖子

咪14年6月30號存入戶口,但佢後面只show我戶口結餘得八十幾蚊,咁同一日只得呢個提存記錄,點解入左七百幾蚊利息入戶口,戶口結餘會係八十幾蚊咁怪,佢又話我應該之前負左數所以扣返,我反問佢,我得一個普通戶口,可以透支既咩,點會負數?!唉,總之就求其講d野呼顯我就算咁,

大宅

有冇人幫到我啊,求救

大宅

回覆:help:有匯豐銀行職員嗎?

有無買ibond 之類既野?

水晶宮

曾經有投資戶口?

大宅

回覆:purple_onion 的帖子

冇買任何投資野,得普普通通一個戶口,長期糧尾冇存錢
仲有最大問題係,佢ebanking顯示有七百幾利息存入,點解同一行顯示結餘戶口只得八十幾蚊?//(ㄒoㄒ)//

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

push

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係如你所講係事實,咪直接同返政府嗰邊既調查人員解釋囉﹗

1.你同佢講,你可以去民政處宣誓,你既所言屬實非虛。

2.揾返滙豐,出一張証明,証明款項係多年黎既利息之總和,及戶口狀況。(銀行應要收收續費。)

3.揾區議員囉﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

引用:冇買任何投資野,得普普通通一個戶口,長期

原帖由 mi1660 於 15-03-09 發表
冇買任何投資野,得普普通通一個戶口,長期糧尾冇存錢
仲有最大問題係,佢ebanking顯示有七百幾利息存入, ...
我唔係匯豐職員,不過介唔介意遮住個人資料show 嗰版出嚟俾大家睇下有無其他hints

職員講嗰個情況係有可能,但你話自己長期低結餘就真係奇怪,同埋你個戶口開咗幾耐左右?

侯爵府

回覆 mi1660 的帖子

我長期有幾萬蚊都係得 1.X -2蚊息, 如果你有七佰幾利息你個本金都好幾百萬啦 !!!

會唔會係NET BACK ITEM 呀 ???

Kazuapm    發表於 15-3-10 00:33

男爵府

Push

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

銀碼77x又6月
一諗就覺得似ibond

不過樓主又話冇投資

大宅

回覆:nightingale 的帖子

其實唔止呢筆怪,比大家研究下

大宅

我開個呢個a/c15年左右,都係冇咩錢的,同埋只係普通戶口,奇怪在會出現括號,即係負數,一個普通帳戶容許負數出現嗎?我睇整都唔明,而張相只係最接近果14年12月同之後既提存先岩,之前果d都不對
另外,我叫c6開佢果個望下,佢果個好d,冇負數,但都係最近既3個月既提存記錄先對到,之前果d九唔搭八,對唔返

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:其實唔止呢筆怪,比大家研究下

我不是銀行職員,不過就咁睇你個戶口銀碼有( )好似代表負數,
點解saving戶口可以OD?

珍珠宮

2018復活節勳章

以我自己經驗,net back items係代表某時段太耐無打簿而出的一個東西,個數字我理解係該時段內,入$同攞$個數加埋總和,但點解會令到個數負咗

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

畀面勳章

唔知關唔關事
原本結餘負6百幾但存入4000但結餘只得3319.3, 支出左4000後又有負6百幾, 入左7百幾先正數

珍珠宮

2018復活節勳章

你個戶口係咩戶口,個結餘長期都唔夠5千,但點解唔見銀行收月費?

首頁

尾頁

跳至