自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人知電熱水爐既電力系幾多呀?
間屋系臨時電,如果全屋盡量吾開其他電,只系開電熱水爐同一两個燈既話,個臨時電會吾會負荷吾到跳摯呀?

侯爵府

引用:請問有無人知電熱水爐既電力系幾多呀?間屋

原帖由 wendy1224 於 15-03-11 發表
間屋系臨時電,如果全屋盡量吾開其他電,只系開電熱水爐同一两個燈 ...
你意思係幾多watt?爐上有無貼紙有寫?

伯爵府

間屋系臨時電,如果全屋盡量吾開其他電,只系開電熱水爐同一两個燈 ...
如果即熱式, watt 數 18000W, 除返 220(V)就係 A (安培)我估就係你講嘅電力負荷

水晶宮

wendy1224 發表於 15-3-11 02:38
點解係臨時電嘅 ??

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

間屋典解系臨時電又住人? 裝修未裝電表至用住臨時電先,有完工纸和跟電例做既電力裝置就可以裝表。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wendy1224 於 15-03-11 發表

原帖由 sweetieyuki 於 15-03-11 發表
你意思係幾多watt?爐上有無貼紙有寫?
業主包熱水爐,所以我地未知個爐有無寫

複式洋房

引用:間屋典解系臨時電又住人

原帖由 ninjarabbit 於 15-03-11 發表
間屋典解系臨時電又住人? 裝修未裝電表至用住臨時電先,有完工纸和跟電例做既電力裝置就可以裝表。:questio ...
我地依家只系擺左d傢俬同電器系間屋度,未起租既,因爲佢系村屋,但系d村民一直反對停電,所以中電駁吾到電纜裝電裱,已經等左两個幾月啦,依家業主同中電都話依家都仲系咨詢期,無人反對先可以整,就算無人反對都要繼續等到4月份先完工,但系我覺得情况吾樂觀,所以想緊辦法睇下熱水爐用臨時電得吾得

公爵府

wendy1224 發表於 15-3-11 17:02
我地依家只系擺左d傢俬同電器系間屋度,未起租既,因爲佢系村屋,但系d村民一直反對停電,所以中電駁吾到電 ...
吾知架喎, 要睇你個爐幾多火, 一般就算單相儲水式都4000W起步, 又要睇你個臨時電俾到幾多火
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

幾千瓦

瑪瑙宮

引用:Quote:wendy1224 發表於 15-3-11 17:02 我

原帖由 shareholder 於 15-03-11 發表
吾知架喎, 要睇你個爐幾多火, 一般就算單相儲水式都4000W起步, 又要睇你個臨時電俾到幾多火
...
即熱式呢

公爵府

tkop 發表於 15-3-11 17:23
即熱式呢
即熱式要三相喎, 18000W 起步, 如果中電肯俾三相臨時電都得既

子爵府

引用:Quote:原帖由+ninjarabbit+於+15-03-11+發

我地依家只系擺左d傢俬同電器系間屋度,未起租既,因爲佢系村屋,但系d村民一直反對停電,所以中電駁吾到電 ...
比我唔租啦,點知搞到幾時先有電

瑪瑙宮

引用:Quote:tkop 發表於 15-3-11 17:23 即熱式呢

即熱式要三相喎, 18000W 起步, 如果中電肯俾三相臨時電都得既
家庭有三相電嗎

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 ninjarabbit 於 15-03-11 發

咁一有人反對你又等多兩個月呀?好無保障喎!

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wendy1224 於 15-03-11 發表

原帖由 TONG423 於 15-03-11 發表
比我唔租啦,點知搞到幾時先有電
咪就系囉,我都想快d有得搬,但系d傢俬新買已經砌好細系度,如果再搬,其他傢俬電器可以搬走,但系張床同衣櫃要拆,就會報銷既啦,男朋友又話等埋個四月份,真系人都癲,聖誕節等到過埋复活節都未得,冬天等到夏天,無了期甘等

公爵府

叫業主攪掂佢啦, 攪吾掂咪吾好起租

複式洋房

原帖由 ninjarabbit 於 15-03-11 發表
咁一有人反對你又等多兩個月呀?好無保障喎!
系呀,中電個負責人話試過1月28號個時本身傾好停電開工既啦,不過臨開工前d人又玩野話反對,又做吾到野

複式洋房

引用:叫業主攪掂佢啦, 攪吾掂咪吾好起租

叫業主攪掂佢啦, 攪吾掂咪吾好起租
就系佢搞吾掂囉,睇樓個時佢呃我地,話一星期後就會搞掂有正式電,1月尾前可以入住,所以我地就俾左訂金,簽臨時約啦,之後又呃我地話,2月1號會搞掂,2月8號起租,叫我地買傢俬,吾系我地都吾會甘早買傢俬,依家騎虎難下
其實業主系甘誤導我地,欺騙我地,我地系咪可以法律追討佢賠償呀?

公爵府

wendy1224 發表於 15-3-11 20:52
就系佢搞吾掂囉,睇樓個時佢呃我地,話一星期後就會搞掂有正式電,1月尾前可以入住,所以我地就俾左訂金, ...
你俾曬訂而家好難攪, 唯有叫佢攪臨時電同攪熱水爐, 總之要有基本野囉

子爵府

引用:Quote:原帖由+shareholder+於+15-03-11+發

就系佢搞吾掂囉,睇樓個時佢呃我地,話一星期後就會搞掂有正式電,1月尾前可以入住,所以我地就俾左訂金, ...
你間屋邊區

首頁

尾頁

跳至