自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

侯爵府

我不想再問"正常不正常"這些問題, 反正有很多學校都是這樣, 可能就代表正常

由小朋友升K3, 上學期開始要做剪報, 已令我很不滿; 但仍可以當是教孩子寫幾個生字做感想, 雖然老師每次都有微批說不滿意沒有畫畫, 或問為何會有這個想法之類, 就是寫得不夠仔細喇

到上學期尾, 要做按部首找生字, 而且要畫圖
後來有重組句子, 找錯別字, 閱讀理解, 彷作句子, 這些我以為在小學才會見到的功課, 竟在我K3的孩子功課本上見到.....

而這次是週記.... 我唯有承認, 我孩子不是天才, "字都唔識多個", 我不知怎教他寫句子

幼稚園, 你可以放過家長嗎? 我只希望可以星期六日放假, 不用為孩子的功課擔心; 幼稚園, 你可以放過學生嗎? 你們迫孩子做他們力有未逮的功課, 就不怕令孩子失去學習興趣嗎?

d_yeong    發表於 15-3-16 16:51
lamb123    發表於 15-3-16 16:24
cwpe12    發表於 15-3-16 15:07
mmami    發表於 15-3-16 12:02
esmehouse    發表於 15-3-16 11:41
CurryCheng    發表於 15-3-16 11:13
BOLOOIL    發表於 15-3-16 11:03
horlickbaba    發表於 15-3-16 00:38
wcpcelia    發表於 15-3-14 08:36
chan803    發表於 15-3-14 07:23
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

回覆:又係K3功課... 我頂唔順喇!

係咪名校呀?

珍珠宮

引用:+本帖最後由+pyjess+於+15-3-13+23:51+編輯

原帖由 pyjess 於 15-03-13 發表

我不想再問"正常不正常"這些問題, 反正有很多學校都是這樣, ...
那麼「早讀」,可透露是哪間嗎?

男爵府

BK Milk勳章

咁既然唔適合你的要求,點解你仍不退學?

kmamy    發表於 15-3-17 23:46
Minor    發表於 15-3-17 23:40
Dot0716    發表於 15-3-17 12:14
mmami    發表於 15-3-16 12:02
esmehouse    發表於 15-3-16 11:41
wcpcelia    發表於 15-3-14 08:36
lojo11    發表於 15-3-14 05:04
Mickyip    發表於 15-3-14 01:26
kwuom    發表於 15-3-14 00:46

Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

侯爵府

回覆 babygirl2004 的帖子

唔係, 只係普通屋村學校

kmamy    發表於 15-3-17 23:46
Dot0716    發表於 15-3-17 12:15
milktealai    發表於 15-3-16 11:29
唂咕    發表於 15-3-16 01:18
greenpea    發表於 15-3-14 13:25
feipow    發表於 15-3-14 08:51
s.e.happy    發表於 15-3-14 02:36
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 Moonlight819 的帖子

Sorry, 為保護小朋友, 我不願意透露

rosaki    發表於 15-3-16 12:37
ArJacobMa    發表於 15-3-14 01:25
bosch    發表於 15-3-14 01:21

男爵府

引用:咁既然唔適合你的要求,點解你仍不退學?

原帖由 mrschan923 於 15-03-13 發表
甘易搵學校

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

而家市場需要係咁, 如果學校吾咁教, 就有另外一班人投訴

rosaki    發表於 15-3-16 12:38
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrschan923 於 15-03-13 發表
其實好多學校,就算係屋村學校,由其是連鎖式的機構都是這樣,唔通唔讀書樓主都係想呻下姐

侯爵府

回覆 mrschan923 的帖子

退學也要找人照顧小朋友, 我是在職媽媽
再者, 初入學時, 這是很正常也合我要求的學校; 只是去到K3才變得很怪

我希望小朋友入小學不是帶著恐懼而入, 而是帶著盼望, 長大了, 可以學更多, 知更多的盼望
但現在, 功課透露的就是為"難挨"的小學生活而預備, 那, 誰會對小學有美好的盼望?

chelsea_jbb    發表於 15-3-14 00:11

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:又係K3功課... 我頂唔順喇!

我女之前幼稚園都係要做呢D野喎,亦係一間普通天主教幼稚園。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女係村校幼稚園, 而家 k2

老師講咗 k3 就要開始寫一句週記, 又要剪報等

我又覺得 ok 喎

升上小一, 就係咁快要學呢 d

如果 k3 無學過, 上小一仲慘

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我女係村校幼稚園, 而家 k2老師講咗 k3 就

原帖由 LL1999 於 15-03-14 發表
我女係村校幼稚園, 而家 k2

老師講咗 k3 就要開始寫一句週記, 又要剪報等
同意。

侯爵府

回覆 shareholder 的帖子

如果學校有教過, 我還心甘命抵, 問題是, 學校沒教的, 要家長教....家校合作, 我無問題, 但把教學的責任推在功課和家長身上.... 我專業也不是教學, 根本不知怎教
孩子只做過一次彷作句子, 現在就要寫週記

伯爵府

引用:+本帖最後由+pyjess+於+15-3-13+23:51+編輯

我不想再問"正常不正常"這些問題, 反正有很多學校都是這樣, ...

有時覺得小朋友同家長都好慘

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我不想再問\"正常不正常\"這些問題, 反正有很

我仔果間 happy school, k 3 教中文字結構,部首……我仔好有興趣,當玩遊戲咁搵生字,之後我教佢讀音、配詞、造句。

佢依家日日寫日記 (學校功課)……每日一兩句……

你返工,放假教功課,係辛苦D,加油!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pyjess 發表於 15-3-14 00:04
回覆 shareholder 的帖子

如果學校有教過, 我還心甘命抵, 問題是, 學校沒教的, 要家長教....家校合作, 我 ...
而家香港都教育制度就係, 要家長自己在家都要教

名校, 不是名校都一樣

幼稚園 (家長要配合)

小學 (家長要配合, 或出去補習)

中學 (家長要比彈藥, 比小朋友出去補習)

esmehouse    發表於 15-3-16 11:43
Chirley    發表於 15-3-16 10:01
s.e.happy    發表於 15-3-14 02:47

侯爵府

回覆 cheese08 的帖子

對!
我已經接受了現實, 但真的很辛苦, 也很難過

我小朋友會自己拿筆寫字當娛樂的, 只要不迫他寫, 他會寫一堆他懂的字, 然後要我讚讚他, 他就會開心上一天

但每次做剪報, 要他寫他未寫過, 未學過, 未認過的字, 他說會問我: "可不可以寫短一點, 易寫一點的字"

珍珠宮

印象中,我仔k3寫週記,差不多次次都係個句"今天很開心。"跟住劃pat顏色落去

barbiewong    發表於 15-3-15 08:00

首頁
12345...29

尾頁

跳至