少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

幾時可以開始帶初生BB出街?

BB滿月,除健康院外,好唔好去公園行下?

別墅

Re: 幾時可以開始帶初生BB出街?

我個b係滿月前就無帶佢出街, 因為怕人多細菌多. 同埋嗰時天氣好冷. 宜家天氣好d就開始帶佢去樓下公園.

如果你去嗰個公園要經過鬧市, 我認為都係等到3-4個月大先好去.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我女未滿月時已出街,但次數唔多。因天氣寒冷,當年出世半個月去拜年,只上午啫!佢滿咗月我巳自已帶佢搭巴士天水圍同九龍來回、去飲茶。其實接觸多啲外界空氣抵抗力都好啲;過份保護仲多病!可能我女又係食人奶至半歲,所以而家3歲多啲都算託賴!當然實有過感冒、咳等。我以前睇過啲研究話長時間逗留屋企會令人身體唔好,因牆上物質會發出某種物質影响健康,但唔記得乜啦??
我女2001年1月8日QE出世  

洋房

I took my baby out when he was not enough one month yet. Of course, it's better to stay away from some place where the air is not so clean.

複式洋房

聽閒初生的BB至半歲的免疫力很

複式洋房

--------------------
由 da 於 2004-05-12 20:44:21

聽閒初生的BB至半歲的免疫力很強,所以我的囡囡也是未滿月已出街,現在她己5歲多,都算OK。所以帶初生的BB出街是没有問题,當然不要帶啊B到街市或人多的地方。
---------------------

我都係!bb現在3個月大,沒有大病。
若半歲後,bb抗體是由自己產生,到時出街要小心。

CityHunter.

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

大宅

gloriap 寫道:
我女未滿月時已出街,但次數唔多。因天氣寒冷,當年出世半個月去拜年,只上午啫!佢滿咗月我巳自已帶佢搭巴士天水圍同九龍來回、去飲茶。其實接觸多啲外界空氣抵抗力都好啲;過份保護仲多病!可能我女又係食人奶至半歲,所以而家3歲多啲都算託賴!當然實有過感冒、咳等。我以前睇過啲研究話長時間逗留屋企會令人身體唔好,因牆上物質會發出某種物質影响健康,但唔記得乜啦??

非常同意

民房

我都係呀!我BB唔夠1個月就出街了.

大宅

we go out with my son from 1mth. i think it's ok to bring him out even he's young. just go to places where is clean, not crowdy and has enough air.

複式洋房

I agree with CityHunter and maria_lai :-P

大宅

我都係 個bb未滿月我就帶佢出街(返工)啦!個時坐月我老細急call,係無辨法之下唯有帶埋bb去開工,點知屋企人知道左好鬼嬲,話咁樣對bb同對我身體都唔好,仲(褸)埋我老細(天),而且係無計人工比我架坐車食飯錢都(舌)埋:-P .....
到bb兩個月大我就日日中午帶佢落樓下晒太陽囉!

民房

我個b滿月前, 只係去健康院至出街, 末滿月時, 就算日頭, 阿媽都唔俾我帶b落街, 連我都唔俾出.

首頁

尾頁

跳至