少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

戒奶咀

別墅

Re: 戒奶咀

妳咁早同佢戒奶咀會有的難度, 因為佢唔是好明妳講野. 妳可以買戒食手指的液體, 塗在奶咀上, 佢就唔唔會食, 但是一定會扭黎扭去因為無左安全感. 妳可以比個奶咀佢捉住訓.

禁止訪問

複式洋房

都唔算早啦, 我仔仔10個幾月就戒奶咀, 婆婆剪斷奶咀少許, 讓他知道食唔到, 他很upset, 三日時間就ok. 但要找一樣嘢代替, 如欖枕, 聽音樂等, 因為要安全感.

大宅

rainstarwater,

依家D小朋友好聰明架~! 試下拿住把較剪帶BB到垃圾筒旁, 然後同BB講:"乖乖~! 依家你大個啦~! 唔洗再食奶咀架啦~!" 跟住O係佢面前剪斷奶咀, 然後叫佢自己將奶咀棄掉~! 通常BB都會面對現實架~! 但都要預左佢地會哭三兩日架~~! :wink:
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

男爵府

我個仔都係咁 ... 佢自己咬斷個奶咀.. 跟住俾我睇. 我話個咀咀爛左唔要得啦, 叫佢親手掉左佢...跟住佢完全無要個奶咀..咁就戒左lu.. 你千祈唔好自己掉左佢呀.. 一定要俾個bb知.

剪爛少少都你一個好辦法喎...
Ding

洋房

比個奶樽佢啦!

複式洋房

HI

我個女, 就係16個月時介了, 至前睡前同她講你大個了, 唔好吃奶咀, 後來有一日, 又dum佢, 她自己掉了落垃圾筒, 後睡時又想扭計要, 我提醒她妳自己掉了, 及不停去讚得很"咖",差不多一星期到, 就介了.

不過越大介,, 就越難越長時間, 要比多d心計及耐性.
努力及加油

民房

我認為最好唔好俾bb食奶咀。我個囡囡而家14個多月大,都未食過奶咀。起初成日食手指,週圍搵野咬架,因為牙仔痕,我聽人講話食奶咀好難戒,所以決定唔俾佢食,每當見佢食手指,就拉開佢隻手。但到3個多月,我都忍唔住俾佢食奶咀,佢反而唔肯食,所以決定又唔俾佢食,見佢牙痕就俾佢咬牙膠(可以雪凍果隻)、到6個多月就食牙仔餅,佢咬完舒服d就唔唔會食手指或咬其他野。直至8、9個月開始就唔咬野,唔食手指喇。
Catherine

大宅

(^oo^)(*oo*)

想問你婆婆點剪奶咀家?是否剪任何一刀都OK呀?我亞B(9mths)今日全日無食奶咀訓,所以想乘機幫佢戒...

thanks

別墅

我的女兒無論下午睡覺,或是晚上睡覺,都必須要咬奶嘴,否則,她會玩個不停,就算很疲累,也不肯睡覺,但在平日玩耍中,她從不咬奶嘴。但當女兒熟睡時,她會自動將奶嘴吐出,現在她十七個月大,這是否適當的時候給他戒掉吃奶嘴的習慣呢?

Anthea

別墅

raynthia 寫道:
(^oo^)(*oo*)

想問你婆婆點剪奶咀家?是否剪任何一刀都OK呀?我亞B(9mths)今日全日無食奶咀訓,所以想乘機幫佢戒...

thanks
我都係剪左個奶咀~~張成個奶咀頭剪左,即係啜唔到個隻~~我女女3-4日搞掂,頭個日就喊得好勁,喊喊下就訓著左,之後個幾日都有喊,但係只係喊左一陣....最後就成功左啦...介左咀至而家我就比毛巾佢拎住黎訓..
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD2/42177/s180/42177.1797364.83951.jpg[/img]

別墅

AntheaLin 寫道:
我的女兒無論下午睡覺,或是晚上睡覺,都必須要咬奶嘴,否則,她會玩個不停,就算很疲累,也不肯睡覺,但在平日玩耍中,她從不咬奶嘴。但當女兒熟睡時,她會自動將奶嘴吐出,現在她十七個月大,這是否適當的時候給他戒掉吃奶嘴的習慣呢?

Anthea
你而家都可以開始戒嫁喇~~
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD2/42177/s180/42177.1797364.83951.jpg[/img]

大宅

thanks 彤..彤

today is the 3rd day - daytime was ok since we played a lot - just cried few minutes and then slept, but she had cried for nearly 1 hour during midnight. I am afraid my mother-in-law will give up tonight.... :cry:

別墅

[size=small]彤..彤

我老公話當女兒會說話的時候,估計在兩歲左右,才幫助他戒掉吃奶咀的這個習慣,希望回容易一點,你話係唔係呢?

Anthea

彤..彤 寫道:
[quote]
AntheaLin 寫道:

Anthea
你而家都可以開始戒嫁喇~~[/quote]

別墅

AntheaLin:我囡囡介咀咀個陣都係兩歲~~于至於係咪容易d我就唔知喇,我女女用左幾日時間囉~~但係有d媽咪又話細個d介就容易d~~我諗因人已異既~~

男爵府

我都係個仔2歲先戒,一日就搞掂又無喊.因為佢自己咬斷左,然後我叫佢自己拎去掉左佢.
Ding

複式洋房

剪奶咀頭.

大宅

my mother-in-law said, yesterday night (3rd), bb扭黎扭去, but no cried..
thanks God..
raynthia 寫道:
thanks 彤..彤

today is the 3rd day - daytime was ok since we played a lot - just cried few minutes and then slept, but she had cried for nearly 1 hour during midnight. I am afraid my mother-in-law will give up tonight.... :cry:

大宅

thanks (^oo^)(*oo*)

首頁

尾頁

跳至