嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

魚湯

請問如果想用魚湯煲粥仔比BB食,應該落幾多碗水開始滾絛魚? 因為我平時煲瘦肉粥都要用8碗水來煲粥,如果係咁我係咪應該用十幾碗水開始滾到乘番8碗水的魚湯先囉先煲粥呢?咁樣弄魚湯加煲粥咪要3粒幾鐘? 請問有冇媽咪可以幫幫忙解答一下?

大宅

Re: 魚湯

我無限定落幾多碗水o架喎 !! 睇下材料係幾多, 諗住煲到咩份量, 咪大約落幾多水囉 !! 如果落多左, 咪煲耐少少收水囉 ! 如果落少左, 就煲快d ! 好難講實落幾多碗水 !

禁止訪問

民房

明白晒+唔該晒

複式洋房

Dear all mama,
could you tell which kind of fish you buy and good for baby???

禁止訪問

複式洋房

我想問啲魚係咪要用薑fry咗先放入水去煲. 如果係駛唔駛用油去fry

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

魚湯要煲得甜才正架, 所以應該是看妳用幾多魚來煲,有些人除了+ 薑, 仲會+ 薯仔癖腥, 妳們真係好心機, BB一定肥肥白白, 有魚湯粉食,

複式洋房

Hi CMMandy
could u tell how to make it?? do i need to fry it first??
thks..

大宅

我通常都係用康寧煲, 魚先FIRE後入袋+薯仔+蕃茄.
但有位婆婆教我用鑊會甜好多, 請問妳地係用乜來煲呀? 用鑊又點用袋呢? 我怕BB食到骨呀.

首頁

尾頁

跳至