興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由兩個月開始養隻狗 一直都安然無恙 依家一歲兩個月大 最近有住戶投訴我養狗 派管理員上嚟通知話叫我盡快將隻狗帶走 請問我可以點做

大宅

引用:我由兩個月開始養隻狗 一直都安然無恙 依家

原帖由 onlybebe 於 15-03-22 發表
我由兩個月開始養隻狗 一直都安然無恙 依家一歲兩個月大 最近有住戶投訴我養狗 派管理員上嚟通知話叫我盡快 ...
聽講話如果你隻狗唔嘈,下次有人再上黎,你唔好比佢入屋,話你以經無養狗就可以了! 但如果你隻狗會嘈就唔得啦!!

水晶宮

畀面勳章

回覆:房署接報投訴

首先檢討一下家居衛生,然後係教好隻狗不亂吠,再跟住諗下自己有無得罪街坊!帶狗去屋邨以外才可大小便,尿要冲水,屎要執!肯定以上都無問題而又俾人投訴的機會等於零

水晶宮

畀面勳章

引用:我由兩個月開始養隻狗+一直都安然無恙+依家

原帖由 onlybebe 於 15-03-22 發表
我由兩個月開始養隻狗 一直都安然無恙 依家一歲兩個月大 最近有住戶投訴我養狗 派管理員上嚟通知話叫我盡快 ...
睇下銀行存款夠唔夠搬家、請訓犬師、住狗酒店!亦可以搵朋友暫托一段時間避下風頭

大宅

回覆:kitty328 的帖子

明白 thx

大宅

回覆:null

最近我屋企都係
依家揾緊狗酒店

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+onlybebe+於+15-03-22+發表我

原帖由 kitty328 於 15-03-22 發表
聽講話如果你隻狗唔嘈,下次有人再上黎,你唔好比佢入屋,話你以經無養狗就可以了! 但如果你隻狗會嘈就唔得啦! ...
靠惡就得?

公爵府

好媽媽勳章

引用:首先檢討一下家居衛生,然後係教好隻狗不亂

原帖由 701003 於 15-03-22 發表
首先檢討一下家居衛生,然後係教好隻狗不亂吠,再跟住諗下自己有無得罪街坊!帶狗去屋邨以外才可大小便,尿 ...

男爵府

kitty328 發表於 15-3-22 03:56
聽講話如果你隻狗唔嘈,下次有人再上黎,你唔好比佢入屋,話你以經無養狗就可以了! 但如果你隻狗會嘈就唔得啦! ...
管理員唔會要求入屋睇??

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

根本你就唔應該養狗

複式洋房

引用:根本你就唔應該養狗

原帖由 RSG媽媽 於 15-03-24 發表
根本你就唔應該養狗
同意!

民房

RSG媽媽 發表於 15-3-24 16:19
根本你就唔應該養狗
X3

大宅

引用:Quote:原帖由 kitty328 於 15-03-22 發表聽

原帖由 siukei17 於 15-03-24 發表
靠惡就得?
咁又唔洗惡既! 只係有人上黎時,你話而家唔方便比你入屋,佢聽唔到有狗聲都ok的! 最多咪扣5分! 好似扣夠唔知幾多分先要搬! 3年又重新計過分! 好似係咁,我唔太清楚!

大宅

引用:Quote:原帖由 kitty328 於 15-03-22 發表聽

原帖由 siukei17 於 15-03-24 發表
靠惡就得?
咁又唔洗惡既! 只係有人上黎時,你話而家唔方便比你入屋,佢聽唔到有狗聲都ok的! 最多咪扣5分! 好似扣夠唔知幾多分先要搬! 3年又重新計過分! 好似係咁,我唔太清楚!

公爵府

好媽媽勳章

引用:根本你就唔應該養狗

原帖由 RSG媽媽 於 15-03-24 發表
根本你就唔應該養狗

大宅

回覆 onlybebe 的帖子

轉貼>房屋署會採取「可暫准原則」,處理在扣分制實施前已在公屋飼養的狗隻。根據有關原則,在2003年8月1日前已在公屋飼養的小型狗隻 (即體重少於20公斤的狗隻),租戶必須事先獲得一次過批准,才可繼續飼養狗隻。獲批准的租戶須嚴格遵守署方訂定的守則,租戶如兩次違反飼養狗隻的守則,有關批准便會被撤銷。

由2003年11月1日開始,租戶未經業主書面同意,在租住單位飼養狗隻或被禁止的動物,將會按扣分制被扣分。

【 講真,其實有部份公屋住戶都有養狗,

可能冇人投訴/或不敢投訴,所以管理放鬆,視如不見】。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:房署接報投訴

住公屋一開始就唔應該養狗,事到如今想繼續住公屋就盡快揾人養,真係愛狗如命就搬去可以養狗既屋苑。逃避唔係辦法,扣晒分一樣要走

洋房

701003 發表於 15-3-22 11:39
首先檢討一下家居衛生,然後係教好隻狗不亂吠,再跟住諗下自己有無得罪街坊!帶狗去屋邨以外才可大小便,尿 ...
我妹之前都試過,佢帶埋隻狗去朋友度住o左兩個禮拜,再返屋企到而家都平安無事.

首頁

尾頁

跳至