夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇人可以幫我 ??????

我老公成日掛住去賭錢,比左好多好多機會佢都唔珍惜,夠竟有咩方法可以另到佢改過,從身做人,記得以前有位BK朋友PM過我,都講過此事,但我老公直至現在偷偷地借銀行、財務都去賭輸晒,你地話點算,夠竟比機會比到幾時?佢先會侮改。

民房

Re: 有冇人可以幫我 ??????

之前無線做過有關賭徒這個topic, 呢一種係病態, 應該去有關機構尋求幫助, 而唔係比機會佢, 盞害左佢呀!

民房

之前無線做過有關賭徒既topic, 呢一種係病態, 應該去福利機構尋求幫助, 而唔係比機會佢, 盞害左佢呀!

複式洋房

我都好明白你既心情, 因為我前日先為lee個問題而煩惱, 其實要你老公改左lee個壞習慣, 我想真係要比好心機, 同佢要明白賭$$既禍害先得, 好似我o甘, 我老公以前就係win過好多$$, 但到依家變左輸好多$$, 佢你年頭至依家輸左超過十萬, 前日佢又衰左, lee次我幫佢還左, 但我真係好唔開心, 因為我依家有左bb 4個月, 原本d $$打算比bb用既, 但係今次幫佢還左$$後, 我無晒$$, 所以我同佢講, 為左bb, 唔好再賭la, 佢都應承左我, 但好老實講, 我好怕佢暫時性唔賭, 因為除左佢自己既決心外, 有時朋友都會好影響佢嫁, 你都知d男人, 最要係面子, 比d朋友叫多兩叫, 又會賭翻, 所以我依家同佢都講明, 唔可以未經我同意, 唔可以再同d朋友去街, 就算去, 我都會一齊去(但因為我依家4個月, 其實我自己都好辛苦嫁), 同埋你再試下上網搵下一d有關病態賭徒既資料, 再由佢心理方面著手, 慢慢傾la~ 一步一步來la~ 希望你同我老公都會介左lee鋪引la~

good luck

複式洋房

你可以打1834633尋求協助,o個度會有專人幫你

民房

型仔老豆

唔應晒你。我會去試下。

大宅

2003-03-07 寫道:
我老公成日掛住去賭錢,比左好多好多機會佢都唔珍惜,夠竟有咩方法可以另到佢改過,從身做人,記得以前有位BK朋友PM過我,都講過此事,但我老公直至現在偷偷地借銀行、財務都去賭輸晒,你地話點算,夠竟比機會比到幾時?佢先會侮改。

http://www.hkjc.com/chinese/betting/rgpolicy_generic.htm#a

民房

hoho_lui
其實我差你好多,在七年前佢已經係一個賭徒,在四年前佢仲申請過破產添,開頭都覺得四年內都可以keep住佢,但在四年期間佢不斷偷偷地都羅晒份糧過澳門賭,輸晒又番黎問我羅,每次佢應承我唔再去賭,因我太心軟又比多一次機會佢,一次又一次比機會,其實我都係同佢不斷還緊債,每次都以為佢真的悔改,但.......。終於四年時間真係好快過,我好怕好怕,好多時晚上成日都訓唔著,好怕佢回復自由時又再係敢,但害怕既事又再發生,真係好似計時炸彈,佢不但連我媽媽送比我的金都取走,最過份的是連亞囡個錢箱內的大紙都飛走埋,你話佢係咪冇得救?但我好想同佢離婚,我又怕佢會做傻事,我真係好驚,每晚都偷偷地喊。都唔知點算!
你都唔好咁激氣,好好保重個BB先,如果唔係都會影響個BB家,開心D,聽多D音樂會好D,當我唔開心我就會開好大聲好大聲音樂發洩,好過放係個心到,係咪?不過你要選擇一D適合BB既音樂,會比較好D。

禁止訪問

大宅

2019勳章 畀面勳章 陪月勳章

2003-03-07 & hoho_lui :

睇完你們的 case, 覺得真係同我好相似呀, 唔知你地有無起 bk 到睇過我的 case 呢? 其實我覺得你們而家最重要就係帶你們的老公去一些戒賭中心到, 等一些專業戒賭人員去幫你們, 有時我地同住d賭仔, 唔係唔想信佢地, 但有時佢地真係控制唔到自己去賭的, 請記住自己的力量係有效的, 而且 d 賭仔會為左去賭錢, 會不段講大話去掩息自己的錯, 同埋d 賭仔真係病態來的, 所以他們真係要靠一些專業人仕去幫他們去行戒賭d 條路架, 我的 case 就是一個見証了, 所以如果你們為左個家庭, 真係要主動帶你們的老公去戒賭中心呀!

我同我老公而家去緊係循道衛理之戒賭中心, 佢地係起灣仔的, 你可以選擇先致電同他們的轉導員傾吓先架, 只要你講出你們的問題他們是很樂意解答你的問題, 他們亦會約你們單獨會見, 可以更加了解你的情況後去幫你們的, 如果唔係你們都可以選擇逢星期三到中心參加一個小組, (即係我老公每星期都去的地方), 他們是以小組形式與賭徒及其家人一起去分享戒賭的經驗, 他們會唱下歌和一起傾吓計咁的, 如果你有需要你可明天上來見見啦, 地址:灣仔軒尼詩道 99 號 1 樓(時間:晚上 7:15 至 9:15) 而他們的電話:2520-4933, 2520-4913 (楊姑娘) 如果楊姑娘唔起到你都可以同其他同事傾的, 他們都可以幫到你們的.

好啦, 希望以上資料可以幫到你啦, 如果有需要你可以再揾我啦!

Ah B

民房

Ah_B 好多謝你,我會先打電話同佢地傾下先。

Many Thanks.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題