心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地用咩方式同奶奶相處?

我有時覺得自己太客氣..我老公都係咁話.
但in fact, 我唔like咁, 唔似一家人,
so, 到而家我都唔like stay 係奶奶度好耐.
因為好悶, 有時,佢叫我抖下,我都好似唔敢訓咁.咪幫手做下家務,有時, 湊bb d野我唔like,又唔知點同佢講,又怕佢以為我嬲...
有時,我想大家坦誠d,係咁就係咁,唔like就唔like,
我老公又話唔好...話唔想阿媽唔開...
但一家人我想相處得自然d....咁我點做好~~?
My dear baby--- Issac

禁止訪問

Re: 你地用咩方式同奶奶相處?

別墅

咁咪好辛苦...我唔想咁,,
講真...有10-20年要對架麻..
我想大家都開心d~!~

大宅

issac ,
我暫時同奶奶相處都ok,我慣左咁樣同佢相處:
佢響廚房做緊野,我都會入去睇下有無野要幫手,就算無都會企響度,同佢傾計,例如:bb,生完bb身體上各樣問題,煮飯既問題,慢慢同佢講下自己d事..........
如果我見到佢湊bb既方法有問題,我會睇下係d咩事啦,如果唔會傷害到bb,大家又唔係成日見,咪隻眼開隻眼閉囉~講真,我見到呢度個個媽咪湊bb方法都有自己一套,何況果個係同你年紀相差30幾年既奶奶!
我成日都好客氣,咩野都會講"唔該奶奶",同佢行完街我會講"麻煩左你成日,真係唔好意思!",佢想發老爺脾氣時我會講"麻麻,唔好嬲啦~",食完飯又問佢飲唔飲茶/水....
比個覺得多左個女,而唔係小左個仔,而且我都住佢又成日笑笑口,叫我做咩都即刻去做,又唔會好似佢d仔女咁頂佢咀,有次佢電話壞左,我就陪佢去買番部新電話,仲幫佢俾埋錢,你話我除左搵錢唔夠佢個女多,但我做到仲乖過佢自己親生仔女,佢有咩辦法唔鐘意我!
我覺得奶奶同老闆一樣,無辦法做到坦誠相對架喇!

大宅

公爵府

2019勳章

當自己係customer service, 而奶奶係客.

別墅

2019勳章

Yes, I agree - they are kind of customer who will never satisify with your performance and always take themselves absolutely right.

That's why they expected their son always follow their rules; take their advice and their daughter in law shall/must follow their son since
CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT LA!!

:-P :-P

男爵府

你敬我一尺, 我敬你一丈囉。 呢個唔止係對奶奶既方式, 係對任何人的準則。

至於我奶奶, 由於佢有少少怕佢個仔 (姐係我老公), 所以成日都搵我做 "傳聲筒", 希望可以透過我把口, 同我老公講佢既諗法。 我奶奶嬲起上黎會講: "好仔不如好新抱!" 不嬲我o係我奶奶既心目中都係不過不失既好新抱, 比佢個仔 "食住" 果隻, 連我姑奶同姑仔都以為我比我老公洽, 類似 "阿信" 咁樣, 事實當然唔係咁啦, 但係佢地咁認為啦喎, 我咪做下 "順嫂" 順下佢地意囉。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

聽完katirine959講,我覺得我同奶奶關係都幾好,may be佢講得right, 同奶奶好難坦誠相對,反而互相尊重係重要d..咁我地完全做到?∼∼

子爵府

2019新春慶豚圓

當佢係外人一樣,啱講啱多句,唔啱講費事睬佢 :-P :-P :-P

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我同奶奶相處既方法係......採取"隔離政策",無咩事唔好見。

大宅

fatty126 寫道:
Yes, I agree - they are kind of customer who will never satisify with your performance and always take themselves absolutely right.

That's why they expected their son always follow their rules; take their advice and their daughter in law shall/must follow their son since
CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT LA!!

:-P :-P

AGREED. But I am unable to treat her as customer in any cases, since my BB was take care by her, it is impossible for me to keep silence when I found she is doing wrong. The health and development of my BB is far more important than our relationship.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

這個topic實在很難答!

我奶奶本來不難相處,但她常常“轉牛角尖”,幻想我老公對她不孝,於是耐不耐就“發顛”。明明請她去旅行,好地地安排行程,她居然會說:“你(我老公)最好不要令我不高興,醒醒定定。。。”,我老公勸她不要亂想,告訴她我們籌備了很久和她旅行,又貯了一年錢專登找好酒店給她,她又說:“貯得O甘辛苦就不要請我去旅行啦。。。”(當然我們不是這個意思!)唉!!!總之我都吾知她想怎樣???!!!

還有,平時我跟仔仔叫她做“

男爵府

2019新春慶豚圓

我對Teresa 這句話-奶奶身在褔中不知褔,真係好有同感.我奶奶同我一齊住,我同我老公都要上班,我

複式洋房

stkyo

我同你都一樣有採取"隔離政策",但每次全家人見面就眼x啦,我老公係細仔對上嗰個仔嘅老婆好囂張(即係啊嫂),成日做...."擦鞋豬"...因我係一個唔識去擦鞋嘅人..攪到我喺奶奶面前好似好小器感, 奶奶又成日比說話我聽做mug唔生仔...啊嫂啲仔幾得意, 佢講完這次說話以後...我每次出來見面都做活動布景板一樣, 你叫我..行就行...企就企...一於好少理呀....

複式洋房

我同老公屋企人一齊住,始終冇晌自己屋企住咁舒服,咁自然~~~
唔係佢地唔好,奶奶諗d仔女既野多過佢自己,講比佢知佢又會諗多d,有時咪覺得佢好煩lor,所以都唔想比佢知咁多野,自然少左傾
對奶奶有d不滿既地方,亦唔會講出來,好大壓力ar
我生來就是為了尋找你     等待你    永遠屬于你---J & M*** love cherry,love sherwin,love daddy***

複式洋房

最近我覺得我好抗拒我奶奶,好煩佢,唔識點同佢相處.......

但我對住佢就會好燥,我又唔想將情緒發洩在佢身上,唯有忍住

有時難受就會想喊~~~
我生來就是為了尋找你     等待你    永遠屬于你---J & M*** love cherry,love sherwin,love daddy***

複式洋房

肥梅

你唔好唔開心啦...如果唔係就中計啦...我都同奶奶住過一排, 不過當時另到我老公好慘啊...因為我唔開心的話就那支筆出來寫落張被到,等我老少睇到...所以佢知我有口難言,所以我們決定搬出來租屋住。 你有冇細路仔啊 要否找奶奶睇呀 呢個都係考慮因素。

複式洋房

蕭瑤 :
其實我奶奶唔係一個不講道理既人,佢好好ga,不過始終~同住難~,好多方面同我地唔同,好難就到大家,我都試過過二人世界,好開心 後來又搬返來住,我依家又有左bb,好驚第二時問題仲多ar........

大宅

好似朋友咁嘅方式,不過係尊重嘅方式,唔係直腸直肚嗰種囉
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

首頁

尾頁

跳至