在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

湊仔生活好枯燥+嚴重皮質醇超高ar!

我今年28,全職湊對細路湊

大宅

睛靈勳章

Re: 湊仔生活好枯燥+嚴重皮質醇超高ar!

Vicky,

吾好吾開心,我都有D似你,大你一年,依家陀緊一個,有一個3years old既女,有時好勞氣,有時諗返以前返工都無咁辛苦,我Dfriend都未結婚,出親去都要同埋個女,右去得夜,Dfriend好少搵我架,有時我都好燥,你有無呀?
有時mum到真係想去睇doctor,睇下有無藥控制一下!

大宅

vicky,manny: 我咪又係好似你哋咁,我今年二十九,阿女就三歲半,湊佢湊到好激氣好想放[戲]佢去揾ユ做,但自己又唔放心俾第二個人照顧佢,本來我都想生两個小朋友嘅見到佢咁都好怕怕. :-( :-(vicky你都唔使灰心,全職媽媽生活圈子須然窄d,你可以等小朋友返咗學,去工聯會上course.同多D上BK吹水.時間好快過.冇噤多嘢諗,開心D人都靚D.

伯爵府

manny,mercury:

可能本身我自己都係一個几情緒化ge人la,所以一moody到個人真係好辛苦好down,都有懷疑自己係咪有"抑鬱症"ga
later,我個囡兩歲都會擺佢返幼兒園,不過就會加重

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Hi vicky, manny, mercury,

我都做o左全職媽咪五年啦! 我囝囝今年五歲, 有用不完的精力! 我每天的工作都係~送返學,買食送,煲湯,吸塵,抹地,煮飯,接放學,跟住就係服侍少爺食飯,做功課,玩遊戲! 日日如是,年中無休! 有時真係好想出返去做o野搵返自己, 無奈又唔捨得個心肝寶貝! 所以當我覺得好疲倦好勞累o既時侯, 我就會煮少餐飯, 出去做個facial, 或者買返件靚衫(無論自己或亞仔都得) relax o下, 乂完電再做會好D o架! 我覺得做我o地呢D全職媽咪, 一定要懂得自我釋放, 如果唔係好容易有抑鬱症架! 等我o地互相勉勵啦 ~ 努力, 加油!
:-P

大宅

睛靈勳章

hello vicky,mercury, hellokitty123,

係呀,我都係最近先加入bk會咋,依家有你地同我傾下計,訴下苦,練返D打字,叫做好D啦,不過下個月呀B出世,就無咁得閒喇,我地保持聯給啦!

大宅

vicky,manny,hellokitty123: HK123就講得啱,其實全職媽媽真係好多嘢做,你做咗咁耐,又的確好悶,我過時都返過出去做嘢,但D節拍同個腦都差咗好多返咗三個星期就冇做,依家都冇信心,初時都in十幾份都冇聲氣.但俾人請到我又點啫,都七八年冇做嘢,真係慢好多,不如教好個女仲好啦,依家D

大宅

manny: 我都係入咗BK冇耐,你都好呀識打字,我就唔識我都覺得用扳快D,巳前都少用電腦,我巳前做化粧品sale,你哋呢? 你bady照咗仔定女呀?祝你生個fatfatbaby 身體健康,聽教聽話.開心愉快

禁止訪問

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Hi manny

首先恭喜你就o黎榮升第二任媽咪! 其實我都好想比個伴囝囝, 但係我又好擔心自己揍唔掂兩個, 又要養, 又要教好佢, 覺得壓力好大! 所以到依家都心大心細! 係呢, 請問你有無請工人幫手?

Hi mercury

我好認同你話D節拍同個腦都差好多! 有時仲會覺得同人傾談時, 自己轉數會慢過人o地! 點算??? 不過就算點樣我都覺得值得o既! 就上星期母親節, 我囝囝o向學校學摺了一朵康乃馨給我, 佢仲問我感唔感動! 死未! 即刻乜o野辛苦都唔記得曬咯! hehe! :-P

大宅

POSEMOM,

你真係想得好通透呀,欽佩!欽佩!

Winsome

男爵府

hi all,
各位mami都好d丫,我係uk ge生活就更加枯燥!!
自從冇做野加上有左r b之後就更更更.....枯燥tim,一星期出1、2次街,又冇乜野好行,老公連我架車都賣埋,lee到去邊都要車ga ma,驚死我出街咁!!如果係香港,有得落街行下我都願lu!! :-(

男爵府

me2!我住加拿大仲要唔係大城市真係悶都嘔...基本上日日都係屋企"0牛"!都唔知好唔好彩湊住兩件時間總算過得快,而且兩個年紀近我諗再大d佢地兩個一齊玩我會鬆動d!我下個月就返香港會住好幾年,不過老公唔返,奶奶好似好唔鐘意因為好似我拆散頭家咁..不過無辦法..我響度我都好辛苦架.兩個細路都係自已一手一腳湊..老公又成日要返工..唉~!

民房

Hello 各咪媽

呢個 topic 好有趣,等我都回應下
我做 full time mama for 2 years.It is really is a hard job. no holiday no salary but have love return.
somtime, 做到死想斗下都無時間, 都驚好似個廣告咁擺D碗落洗衣機洗, 癲左 ! :-x :-( 不過想下如果我真係癲左, 咁我個家米......我個寶貝...... No! No! 唔得我要自強起來, Keep 住自己無論心理生理都要最 fit, 唔好俾自己有事, 唔好唔開心, 多D同 friend 交流傾下, 上網睇下呢個世界點變....shopping 下扮下靚, remember 留D私人時間俾自己, 幾多都好 1 hr or half hr or just 10 mins., 俾自己放鬆下靜下, 然後再戰江湖.

家務永遠都做不完, 不停咁做就好快玩完完 :lol: :idea
各位 mama 努力加油

伯爵府

mercury16:
我都係用手寫板咋,要寫多几句時都几煩

伯爵府

咁你地私人時間會做d乜多?

男爵府

oknsca 寫道:
me2!我住加拿大仲要唔係大城市真係悶都嘔...基本上日日都係屋企"0牛"!都唔知好唔好彩湊住兩件時間總算過得快,而且兩個年紀近我諗再大d佢地兩個一齊玩我會鬆動d!我下個月就返香港會住好幾年,不過老公唔返,奶奶好似好唔鐘意因為好似我拆散頭家咁..不過無辦法..我響度我都好辛苦架.兩個細路都係自已一手一腳湊..老公又成日要返工..唉~!

oknsca,你下個月就可以返香港!!!
好羨慕你ar!我一直都好想同r b返香港,不過又真係好似拆散佢兩父女咁!你考慮左幾耐ar?唔好意思,因為好矛盾,所以想參考下law!! :idea:

男爵府

vicky 寫道:
咁你地私人時間會做d乜多?

vicky,就係睇電視、上網同織冷衫,你有冇我咁悶先?! :-P

大宅

vicky>>玩下電腦,同幾個朋友玩y,m.有時飲下茶,好彩我有幾個同我一樣的湊仔媽媽朋友,咪大家日日吹水,我本人都好怕悶,巳前經常都要去行街,但買咗部腦都少去街街,真係好大吸引力,哈哈!有時都冇時間執屋,要阿囡執反D玩具,都乖架你估唔洗佢做咩,哈哈!你呢平時點消磨時間? :-P :-P :-P

伯爵府

湊仔返學,買

首頁

尾頁

跳至
熱門主題