母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

35日只重了2.5磅

bb到依家35日,全bf只重了2.5磅,可以嗎??需否加奶粉??

男爵府

Re: 35日只重了2.5磅

very good weight, why you need to add formular,
per WHO, for baby from 0-3 months, baby needs to gain 125 gm per week,and 0.5 to 1kg per month.
but it is only guideline, some babies may gain more and some babies gain less. FORGET FORMULAR, TRUST YOURSELF.

Yanlovesnaz    發表於 16-2-1 19:00

大宅

無問題呀,一個月重超過 1kg,好好成績啦!

到一歲係出生體重的3倍就OK啦.(通常半歲會係出生體重的2倍)

複式洋房

chumama 寫道:
bb到依家35日,全bf只重了2.5磅,可以嗎??需否加奶粉??

well done......keep going bf

子爵府

醒目開學勳章

好正!keep going!話時話點解你咁問?

大宅

你BB重得好好呀!
我BB到滿月都係重了1.6磅.嘻!仍然活潑可愛.

大宅

我兒子36日大時重了2.38磅,我幾乎開心到要燒炮仗慶祝!

大宅

覺得只重2.5磅似乎輕了點,所以打算補奶粉.但現時看來似乎是我自己愚昧了.多謝咁多位媽咪回應及鼓勵.

大宅

引用:bb到依家35日,全bf只重了2.5磅,可以嗎

原帖由 chumama 於 04-05-12 發表

大宅

回覆:chumama 的帖子

重得好好呀!bb 出世後會收水輕左,依家剛满月,重得好!

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:35日只重了2.5磅

我女出世6.8lbs,1m4d 10lbs,重左3.2lbs
但我上網睇人奶b通常每星期重150g
所以2.5lbs好理想呀👍🏻
當然bb同大人一樣有大食嘅亦有細食嘅
人奶對bb係最好嘅,除左保護腸胃,有抗體,亦最容易吸收
所以如果bb唔係輕過現時體重就無需加奶粉
樓主好叻呀!繼續努力!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊