嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問用咩魚煲粥仔俾bb食呢\??

仔仔現在七個月大了...但係成日都唔知用咩魚黎煲粥會甜d 呢?? 唔該哂咁多位, thanks

別墅

Re: 請問用咩魚煲粥仔俾bb食呢\??

我就用大眼雞!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我用琓魚/大魚腩, 大眼雞, 黃花, 倉魚仔, 馬頭同三文魚, 但囡囡最鈡意係黃花魚粥.

別墅

請問係唔係只係用d 魚湯黎煲粥呢?? 咁d 魚肉點呢?? 唔該哂咁多位媽咪!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hei_jai_bb,
我係蒸熱咗拆骨用魚肉來煲粥仔連肉一齊食架, 因為健康院話浄食味唔食肉係冇營養架, 所以我由六個月開始就俾bb食埋肉ga la.

複式洋房

Hi all mama,,
but if i want to boil the fish soup to my baby (she's 15 mths), which kind of fish is good for baby??
and how to make it?? needs to mix it with pork???
thks a lot..

別墅

請問蒸魚須唔須要放蔥同薑 ? 如果唔放會唔會好腥 ?

侯爵府

我個囡囡14個月都唔係好識食魚...... 拆晒肉都吐番出黎.. 點好呀????

大宅

好媽媽勳章

由我囡囡7個月開始, 我就用'山班魚'一條,加3片'淮山'和少許'次實'煲湯比BB飲, 例如今晚煲好, 飯後我就比她飲3安, 剩餘的就放入雪櫃明天用來煲粥, D粥會好甜

男爵府

markbean,

請問山班魚要唔要煎下,要唔要加肉?THX!

dayday

大宅

好媽媽勳章

用易潔鑊加少少油和一片薑來煎一煎條山班, 我會用水沖一沖先用來煲, 還要加少許瘦肉和少少果皮一起煲

男爵府

係呀.......山斑魚湯係好好架.........我大肚時.......公司亞嬸教我煲........話好長胎........我自己就好廋.......全程只重28磅.........但bb就有8.5磅.........而家都有煲比仔仔飲........佢成日話要飲魚湯

材料:

山斑魚一條, 略煎 + 唯山, 池實, 蓮子, 百合, 紅棗去核, 果皮等

好甜......好吸收.

複式洋房

黃花魚唔係好多幼骨嗎??? 同埋,你O地有無用白飯魚煲粥, 如果有, 用幼身OR 粗身的白飯魚, 因我試過買粗身的, 但有好多骨!!

男爵府

白飯魚用過,我買的很細條,蒸熟後'泥'下,我呀b 6個幾月,食到,仲好似幾鍾意.

dayday

別墅

請問大眼雞&倉魚仔如果煲粥,應該點整??
蒸左先煲粥??

男爵府

WingYu,

我就蒸熟揀骨後加入粥.另加菜.

dayday

別墅

dayday
+菜?? 同埋粥一齊煲定煮好先+??

男爵府

WingYu,

我會先洗好cut到好細細,加入粥一齊煲一陣,有的媽咪用blender,我怕洗,所以唔用.

dayday

民房

Hi:

唔好意思, 請問: 好多人話 d 大眼雞有蟲,
其實, 怕唔怕呢?

Tks!

別墅

咁肉呢?? 我仔仔現在八個月大, 我試過將d 肉斬醉哂, 之後放落粥度煲, 煲完之後發覺d 肉好似一粒粒細粒咁, 仔仔食起上黎好似好難吞咁, 其實會唔會係太細個呢?? 如果只係放一舊肉落去煲, 要味唔食肉, 咁會唔會唔夠營養呢?? 唔該哂!!

首頁

尾頁

跳至