跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2004年4月媽咪會

acatpro
點解你BB只當你人奶你係頭盆,點食都唔飽既?係咪你呀b只食前乳呀?
人奶食得密d係正常架!因為容易消化,bb好快就肚餓!
曉朗除左半夜隔到4個鐘一餐外,平日日頭都食得幾密下!

kyy
好羨慕你老公咁錫你和bb,祝你一家三囗樂也融融! :-P
記得好好調理好身體,等三兩年後追多個女!

男爵府

acatpro
點解你BB只當你人奶係頭盆,點食都唔飽既?係咪你呀b只食前乳呀?
人奶食得密d係正常架!因為容易消化,bb好快就肚餓!
曉朗除左半夜隔到4個鐘一餐外,平日日頭都食得幾密下!

kyy
好羨慕你老公咁錫你和bb,祝你一家三囗樂也融融! :-P
記得好好調理好身體,等三兩年後追多個女!

ming 2
好掛著你呀!個list無寫錯你囡囡個名嗎?
你還也是全母乳嗎?呢度好似多左媽咪放棄!
係喎!迦迦和曉朗係同年同月同日生架!好有緣喎!

pigbear
Nice to meet you!
你可update資料落個list 度

Alfro----------- 3月23日--6磅10安士B女--(未改名)
www-----------3月24日--5磅13安士B女--(善怡)
BuBe-----------3月24日--7磅27安士B女--(未改名)
ci ci14----------3月29日--5磅8安士B仔---(未改名)
kimuimoon-----3月29日--7磅13安士B仔--(雋雋)
chanw----------3月31日--7磅3安士B仔---(未改名)
genkima------- 4月01日--6磅9安士B女---(汶蔚)
whywhy--------4月01日--6磅4安士B女---(未改名)
lamei-----------4月03日--7磅1安士B仔---(曜朗)
Do_Do---------4月04日--6磅0安士B仔---(未改名)
Yukyuk---------4月05日--7磅5安士B女---(未改名)
shan----------- 4月06日--7磅6安士B仔---(未改名)
Bulu媽咪--------4月06日--6磅2安士B仔---(珀瑜)
iamchowchow-4月07日--7磅1安士B女---(芷芊)
CeCe-----------4月07日--5磅7安士B女---(Geralyn)
Delfin--------4月08日--6磅3安士B仔---(佐謙 Isaac)
Kenestko------4月08日--7磅2安士B囡---(未改名)
HoBB ----------4月10日--6磅3安士B女---(Jessie)
甜心糖糖--------4月12日--7磅8安士B仔---(曉朗)
Ming2----------4月12日---7磅4安士B女--(迦韻)
violet987------4月13日-------?B仔------(未改名)
pm-------------4月15日---7磅2安B仔----(未改名)
Yen Ho--------4月18日---5磅9安士B仔--(祉廷)
joyce----------4月18日---7磅B女--------(未改名)
tulipgdn--------4月21日---8磅3安士B女--(倍晴)
wing_wing---4月21日--6磅10安士B仔---(Matthew)
June---------4月21日---7磅9安士----(可新Corson)
jessica---------4月22日--6磅3安士B女---(未改名)
babytang (Esther) -4月23日--7磅9安士B仔-(未改名)
Evolution6-----4月23日--7磅11安士B仔---(未改名)
kyy------------4月24日--7磅3安士B仔---(未改名)
sammilala----- 4月24日--6磅4OZ B仔---(未改名)
bryanmum-----4月24日---6磅13OZB女---(未改名)
lala1125 ------ 4月26日---8磅7安士B女--(Chelsea)
acatpro ----- 4月26日 ----- 6.9磅 ----- (Sabrina

大宅

Alfro----------- 3月23日--6磅10安士B女--(未改名)
www-----------3月24日--5磅13安士B女--(善怡)
BuBe-----------3月24日--7磅27安士B女--(未改名)
ci ci14----------3月29日--5磅8安士B仔---(未改名)
kimuimoon-----3月29日--7磅13安士B仔--(雋雋)
chanw----------3月31日--7磅3安士B仔---(未改名)
genkima------- 4月01日--6磅9安士B女---(汶蔚)
whywhy--------4月01日--6磅4安士B女---(未改名)
lamei-----------4月03日--7磅1安士B仔---(曜朗)
Do_Do---------4月04日--6磅0安士B仔---(未改名)
Yukyuk---------4月05日--7磅5安士B女---(未改名)
shan----------- 4月06日--7磅6安士B仔---(未改名)
Bulu媽咪--------4月06日--6磅2安士B仔---(珀瑜)
iamchowchow-4月07日--7磅1安士B女---(芷芊)
CeCe-----------4月07日--5磅7安士B女---(Geralyn)
Delfin--------4月08日--6磅3安士B仔---(佐謙 Isaac)
Kenestko------4月08日--7磅2安士B囡---(未改名)
HoBB ----------4月10日--6磅3安士B女---(Jessie)
pigbear ------- 4月10日 -- 5磅12OZ B仔 ---(Owen)
甜心糖糖--------4月12日--7磅8安士B仔---(曉朗)
Ming2----------4月12日---7磅4安士B女--(迦韻)
violet987------4月13日-------?B仔------(未改名)
pm-------------4月15日---7磅2安B仔----(未改名)
Yen Ho--------4月18日---5磅9安士B仔--(祉廷)
joyce----------4月18日---7磅B女--------(未改名)
tulipgdn--------4月21日---8磅3安士B女--(倍晴)
wing_wing---4月21日--6磅10安士B仔---(Matthew)
June---------4月21日---7磅9安士----(可新Corson)
jessica---------4月22日--6磅3安士B女---(未改名)
babytang (Esther) -4月23日--7磅9安士B仔-(未改名)
Evolution6-----4月23日--7磅11安士B仔---(未改名)
kyy------------4月24日--7磅3安士B仔---(未改名)
sammilala----- 4月24日--6磅4OZ B仔---(未改名)
bryanmum-----4月24日---6磅13OZB女---(未改名)
lala1125 ------ 4月26日---8磅7安士B女--(Chelsea)
acatpro ----- 4月26日 ----- 6.9磅 ----- (Sabrina

pigbear --------- 4月10日 --- 5磅12OZ B仔 ---(Owen)

男爵府

delfin
早晨啊!你近來幾好嗎?
係呢!你仔仔d病好番些未呢? :-P

複式洋房

kyy:
你老公好野,自己搞得定bb?你依家身体好

複式洋房

ming2:
真好啊!你地一家

男爵府

june2003
可新仔仔好嗎?有無蝦媽咪呢?佢個樣好老積下!
我個仔就無到似我!個鼻似足佢爸爸咁鬼死大~~~~~hehe

呀b一滿左月,我就自己帶佢出街!
除了路途遠我會用"咩"帶外,其餘我多數會用手推車!
起初上落自動扶手電梯時,我都好驚!怕連人帶車碌落去,但熟落左個技巧和方法後,就夠膽自己上落了!

未睇少女人,有些時候會力大無窮架!
check pm

別墅

Kyy,
咁你依家好番未?
June,
你囝囝d皮膚仲有冇一粒粒呀?

別墅

pigbear ------- 4月10日 -- 5磅12OZ B仔 ---(Owen)
siufo---------4月21日---8磅9安士B仔---(泓匡)

別墅

點樣計亞B食幾多安奶先正常?
我BB出世時3.88kg, 依家五週大, 上週磅過已經5.24kg, 食緊6安奶(5或6餐一日), 算唔算多?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

siufo,

有條Formula:

150ml x Weight(kg)/ 每日餐數= 每餐正常食幾多安奶

大宅

To 甜心糖糖 and ming2,

How are u? My son is better now and I get sick.
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

all,
奶粉罐上寫而家大概食4安,你吔BB大概食幾多呀,轉咗大奶樽未呀?

複式洋房

糖糖:
被你講中左,我呀b整日都無蝦媽咪,想訓都喊讓我包,我個背日日都好鬼痛。人人都話我個仔好老積,可能佢剛剛一個多月就表情多多,笑起上來仲好壞添。你依家就用"咩"帶???我地bb個頸仲沒達呀!起碼要三個月之後呱,會唔會傷到bb個頸啊?仲有你用手推車如果坐地鐵會唔會好麻煩?入閘同出閘時難唔難???你真係好野!!!

Wing-wing
我都帶bb睇左醫生,醫生話初初三個月會係更,都冇畀我,返到屋企我都一日幫佢抹兩三次面,依家雖然還有,但都好好多了,你bb 都好好多係沒?你呀b依家食該多點沒啊?一日食幾多??其實我bb 每餐都是唔太多,我建議你bb 少食多餐,我bb就3個鍾食一次我想都冇問題。

Ming2
你湊過德德妹,有經驗想問下你bb幾時可以用"咩"帶?thank you !

別墅

June,
我呀b d粒粒已經好番lu~, 不過佢有陣時都會自己抓傷自己, 所以我依家都比番對手套佢wear...

佢依家食奶都係好少.... 大約70~90ml (3oz), 3個鐘頭一次. 我都想佢每次食多d(但係佢真係食唔落), 咁就唔駛餵得咁密.
不過我諗佢都係屬於少食多餐....冇計.

因為睇奶粉罐建議:
週數 每次份量(oz) x 每日次數 = 每日份量
0-2 3 x 8 = 24
2-4 4 x 6 = 24
4-8 5 x 5 = 25

如果我地每日餵足8餐, 其實總份量都係差唔多....

男爵府

ming2
睇係呢度既媽咪得番好少係全母乳了!
德德妹好乖喎!成日都要錫個妹,但你不要忙著湊迦迦而泠落左家姐,始終佢都係好細!盡量多抽一些時間陪下德德妹! :-P

delfin
哎喲!梗係個仔傳染左比你了!家陣好d未呀?你有無看到醫生呀?Take care! :-P

june2003
我係用專for初生bb既"咩"帶,bb係打橫訓係到"咩"架!咁就唔會傷到bb條頸骨了!bb再大些少條""咩"帶又可以打直"咩"架!幾好架你可考慮試試!

另外,現在大多數既地鐵站,都設有專for手推車/傷殘人仕既閘口,入閘後可乖升降機上月台!所以都好方便!
找日叫你老公陪你試下!

複式洋房

wing wing:
我覺得初生嬰兒每餐食奶粉多少差都差唔到幾多,但從第二個月後就完全唔同了,有該bb一餐食好多,我聽過二個月bb一餐食7安,但有該就每餐食該少點,我諗要睇bb胃口大小,記得我細個時,都食好少,我媽咪轉登帶我去睇有名該中醫,中醫話我胃淺一定要少食多餐,最後埋一路都係更,到依家連仔都有埋……ha ha!
糖糖:
你冇話我問該問題傻,近排我一遇到同我bb有關該事我就會好緊張,乜都話唔達,老公整日話叫我放鬆點,唔好太過緊張bb,但我點都做唔到,我都知我精神緊張,情緒又唔穩定,好似有點憂鬱,人地想幫我睇bb 我就算好累都唔肯,唔放心,搞到自己好辛苦!我好佩服你呀!整日都更開朗,更叻!!!

男爵府

june2003
我完全明白你所講既感受,生完bb時個傷口又未好,照顧bb又生手又辛苦,最慘係無覺好訓,尤其餵母乳!
情緒容易低落!我和你一樣鍾意自己一手一腳照顧bb,之前我又何常不是為左好小既事而哭,不過哭完又好快無事!
所以我鍾意出街,不用困係屋企,心情自然會開朗d!
記得有咩事要同老公傾訴下!
Take care

大宅

To 甜心糖糖,

Thank you!!

Long time no see and how about u? I need to work on next Tuesday la...

Your son is very cute ar...
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

首頁

尾頁

跳至