夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

男主外,女主內?

係咪所有男人都想自己老婆入得煮房,出得廳堂? 我係指打理成頭家一乾二淨,仲要照顧好D小寶貝,一腳踢搞掂唔好煩佢. 佢放工要去街唔好管佢,唔好問佢幾時返,唔好等佢亦唔好問佢返唔返

大宅

Re: 男主外,女主內?

我又不覺得所有男人都是那樣,我老公,不想我入太多廚房和太過專注小朋友,間屋亂一兩天不是大不了,不煮一兩天飯不會餓死,反而多鼓勵我多與朋友出街,不要把自己常困在屋內.
他說:我娶過老婆回來不是做頭做尾,如期是這樣不如娶過菲傭,他還說要我要打扮增強自己的信心,人都靚D和開心D!!!!!

子爵府

咁都有少少既,只不過我老公見我無精神做家務(我要番工同埋煮飯湊仔...),佢都會幫手做啲,好似噚日咁,佢一條友打理到屋企非常乾淨,洗哂啲碗,吸哂塵掃埋地,仲執枱等...總之我番到屋企就非常乾淨啦~~~!!不過查實男人個人覺得呢啲嘢係女人既責任,呢樣係事實,佢地做唔做係佢地既自由囉...佢地係咁同我講(我老公& FRIENDSSSSS)...=.=

水晶宮

--------------
我娶過老婆回來不是做頭做尾,如期是這樣不如娶過菲傭,
----------------

我同老公拍拖之初, 佢都係咁講wor, 到結o左婚, 我都唔係點洗做家務同煮飯, 好多時都係佢做, 但係到阿仔出世, 同請o左菲傭之後, 佢真係乜o野都唔會理.

講到去街, 好在, 佢都仲鍾意同我出街, 有時, 我想留o係屋企湊仔, 佢就自己出, 我都冇管佢幾點返屋企.

佢有一樣o野好堅持, 就係出街, 在佢阿媽同朋友面前, 我唔可以唔比面佢.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

bandband,
"不過查實男人個人覺得呢

男爵府

以前未有工人, 我一個人要湊仔、煮飯洗衫執屋一腳踢, 朝七晚十一咁做, 我老公都係放工返到屋企坐係度等食, 食完飯都係坐係度嘆啤酒等我切埋生果, 果時做到喊, 好似抖唔到氣咁, 真係諗起都驚。 所以佢話要生第2個, 我即時話, 你要我生都得, 一定要請工人, 唔請就彩你都傻。

有時問返佢, 冇工人既時候, 我一個人一腳踢, 你返黎剩係等食, 乜你唔覺得我辛苦架咩? 佢可以答: 唔覺喎~真係唔覺喎! :-x :-x :-x
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

水晶宮

Chityumama

唔好唔開心先. 其實有好多人都好似你老公咁, 覺得家頭細務同湊小朋友係女人o既天職. 尤其係唔需要返工的媽媽. 如果老公以前細個o個陣時, 佢阿媽都係咁照顧佢, 老公就好理想當然覺得個老婆都應該係咁.

要改變一個人好難的, 倒不如改變自己. 又或者如果經濟許可的話, 請個工人幫輕下自己, 自己會有番多 d私人時間, 冇咁大壓力, 同小朋友, 老公o既關係都可能會有所改善.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

多謝你們的回覆!

birdbird, 照你咁講,我想我多數會搵番份工,寧願請個人幫我做D屋企o野! 我真係覺得好大壓力, 我同老公講,佢話:你有咩壓力o者?我咪仲大壓力過你!

我希望快D找到新工作,改善

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Mummy,
我見到你的回覆,一邊睇就一邊喊! 我老公都仲好D, 佢會知我辛苦,但他唔會出聲話你知. 佢係唔係幾識講番D說話tum人o個隻人. 但佢都係覺得呢D係女人的天職! (冇講明但係咁覺得) 咁你現在係咪有兩個小朋友呢? 有冇返工o架? 我想參考

子爵府

chityumama,

嗰句'道理'係佢地班男人同我傾開偈自己講出嚟!佢地真係認為家務係女人既職責嚟... :-x 真係大男人~~~!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔...我諗我老公係咁囉...放工返到屋企就乜都唔理..等食飯..打機..等我切生果餵佢食..叫佢做家務就一定noway..但係就可以叫佢睇住bb..等我可以安心做家務囉...

我重慘..老公基本上係一年做足365日..冇假期..唔駛指意佢每星期有一整日係屋企..可以同我去下街..幫手睇bb等我拾屋...佢d所謂假期係突然有3,4個鐘冇野做...返屋企rest下..或者同我去行下街...

不過佢好好..因為佢鍾意打機..多數放工都係返屋企既..一個月都去唔到4次夜街(落吧,桑拿,唱k)...但係佢平均每日都要做到11,2點 :-(

但係我係d佢幾夜返都好..都會唔訓等佢返黎...就算訓左..聽到佢返黎都會起身陪佢...而佢都好鍾意我咁做..有時我返左外家住(我同老公因生意住係澳門..我外家係hk)...佢就一日幾百個電話打比我..得閒就打...返到屋企又會話..冇左我同bb係屋企等佢..佢好悶 (每次聽到都覺得好開心)

大宅

最關心BB問題熱投勳章

hi, 月希,
咁講你都好辛苦, 係澳門又冇屋企人幫,有咩事都唔知搵邊個幫手...你一個人揍BB仲要做晒屋企事,你真係叻! 以前你係咪都係全職housewife? 你唔覺得做了全職hw好困身咩? 有冇想過返番工?

珊瑚宮

..唔..我又唔覺得好辛苦喎...因為家務都唔算係好多...可能我懶啦..可以唔日日做既..我都係幾日先做一次 生活都過得幾清閒..平日bb乖既..肯自己玩..我都會上下網...食完午餐會去shopping行街..1,2個鐘..之後返屋企bb訓午覺我就做家務..阿b訓醒就同佢去公園..之後煮飯..日日如是...

冇諗過返番工丫...返工好辛苦既..我又搵得唔多...係屋企湊bb好過 :-P 到佢大d讀書..我重happy..諗住自己都搵d野學下

大宅

最關心BB問題熱投勳章

你咁夜都未

珊瑚宮

我琴晚等老公返屋企丫嘛 佢琴晚2點幾先返丫>_<

咁你好似係比奶奶迫你要你返工咁喎...好彩我冇奶奶姐 :-P

別墅

我都係一個人湊仔、煮飯洗衫執屋一腳踢, 我老公都係放工返到屋企坐係度等食, 食完之後就會對住部電腦, 玩到差唔多一兩點就瞓, 佢都唔會同個bb(只有16個月大)玩下, 我覺得佢成日認為自己番工搵錢辛苦, 我在家湊bb做少奶奶, 所以家裡所以事務and湊bb都要我一個人做, 每次我話出街佢都要我帶bb一同才可出, 唔可以留下bb比佢湊, 有時我都覺得好辛苦而且決定生bb都有d錯誤!

禁止訪問

翡翠宮

小熊貓:
點解你未結婚就要同埋佢屋企一齊住呢???
仲要做埋佢地的家務???點解要咁辛苦自己呀???
你同你男朋友搬出黎住得唔得呀???

首頁

尾頁

跳至