少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

請教戒片問題, 請分享大家的經驗

囝囝而家16個月大, 天氣又開始好熱, 包住片片焗到"patpat"同"姑姑仔"紅晒, 睇到都心痛, 又戥佢辛若, 所以決定同佢戒片片, 日頭係屋企唔同佢包片, 訓教先包番.

而家叫印印姐姐每隔20-30分鐘就"she"下佢尿尿, 同教佢要尿尿就同人講, 但佢勁唔合作呀?! "she"佢屙又勁扭喎, 今日第一日開始, 我番工前巳尿濕左兩條褲仔啦, 各位有經驗媽咪, 請分享下你地o既心得呀!!

洋房

Re: 請教戒片問題, 請分享大家的經驗

波子媽,

通常介片約由18個月開始左右,男仔會遲少少.不過一切要視乎心理同生理是否ready.

心理:比佢地有心理準備介片,之前話比佢地聽已經大過仔,唔洗用片片.

生理:通常18個月左右膀胱o的muscle就成熟.

頭兩三日都會不停賴尿,要不停鼓勵,令佢地有信心.通常男孩子初初會坐住呵,之後先教佢地企響到呵,至於出街可考慮用紙尿褲或帶膠袋,因為初初佢地掌握得唔好,通常話呵就呵,唔夠時間搵toilet.

子爵府

hi....

唔記得我有無提你最好唔好用potty 呀, 因為我覺得呢個step 係無意思架, 同埋叫阿b 跟埋你大仔去廁所, 佢會易明d 同埋可以模仿嘛!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

侯爵府

婆子媽

我幫個仔(兩歲半), 戒片已經兩個星期, 一d都無進步, 成日陰陰d甘懶小小係條褲仔度, 坐廁所仔, 有時可以有小小, 有時無, 都不知點算!

最慘連大大都不識!

大宅

我舊年呢個時候又係想同仔戒,試左1week,失敗左。佢好中意vee落地,呢度半(督),嗰度半(督),仲要dump幾腳。侷都冇辨法,戒吾到,惟有開冷氣。

今年(2y4m old) 好好多,好合作,可能反nursury老師都有教。前2 weeks 開始,屋企/返學/落街玩一陣都冇片,自己叫vee vee/poo poo,試過1次卦住玩新玩具吾肯去toilet就瀨左。去街就用學習褲,但成要我叫佢去toilet。

公爵府

bb18個月.我教識咗bb邊度係patpat,再問佢有冇臭臭,佢依家响屋企會話我知要去toilet度柯,而尿尿次次都係佢話我知時趕唔切柯响地下

子爵府

好媽媽勳章

[size=medium]仔仔2歲,知道尿尿話我知,不過佢唔肯坐上廁所板,一陣要落地,明知好急,要瀨都唔肯坐廁所,一落地就瀨,都唔知點教

別墅

仔唔駛用
Angela

大宅

以我個人經驗,Potty真係唔係咁好,我仔仔依家4歲,因為以前用慣,現在都要係Potty大大。

大宅

Dear all moms,

This is my experience.

My son is 26 months old now. I taught my son to vew vew last month, just only one week, he can control his vew vew already withouy wearing a training pants, of course not for night time la.

I know some mommys want to train up your son/daughter to stop using training pant/diaper, but one thing that it's very important, make sure your son/daughter is also ready to do so, otherwise, it will never success and just waste your time.

Of course, some of them can control their vew vew in the early time, but some are not. So be patient to wait until the right time

大宅

My son is now 17mths old. his grandmother (ie. my mother who takes care him) always wants my son to poo poo at toilet but my son isn't cooperated. I think we can just keep trying and wait. My colleague's daughter also was same at this age. But when she's been nursary for few months, she learns this quickly and usually able to tell and wee/poo at toilet. So, I think we don't need to worry much. Just be patient and try more.

大宅

I do not have any special skill to share about the potty training for my girl but please just let me vent out the air – my girl finally can take away her pull up = ‘huggins’! She is late to take them away since she is already 33 months but I am still very glad that she can make it succeed before entering K1.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

大宅

我o個女已經28個月大, 最近教佢尿尿, 教o左4日, 失敗 :-( :-( :-( , 她點都唔肯坐potty, 要有糖 or 雪糕 先肯坐, 但坐

大宅

曉晴媽咪:
我會放棄遲D再試,根本冇得迫。但你要多D demo比佢睇,比佢幫你沖廁所...,佢有冇返學呀?我仔有返學(nursury),佢係全班尾2細,個個同學早2-3個月己經介晒,佢當時仲未得,成日係學校賴尿,但呢個月(29個月大)又突然幾順利介到wor。

期間我成日同佢講大個仔吾使要片片架,D同學都吾使片片,係廁所vee vee架,又同佢睇Potty Training 書(學校凸登借比我同個仔睇),"xxx係廁所vee vee好叻呀"...我吾中意用糖等引佢做野,反而會好誇張咁讚佢,全家人拍手咁。

而今個星期朝朝訓醒去廁所vee vee兼除片時,佢都自己話:Big Boy冇片片;去人地屋企玩仲好鬼中意去廁所tim,因佢想(甘)人地個廁所掣!

男爵府

我個仔怕熱又大汗, 用片會UP到佢痕, 所以我好早1歲多就幫佢介日片, 頭個一星期都一日賴濕成打褲仔, 之後個一星期就賴濕8條, 慢慢減小, 同埋工人要好密咁同佢去vee vee。歲半倒(夏天)佢自行隨左塊片添, 初時我地都係枕住起身豆佢去尿尿架, 一晚都豆成2-3次, 之後就拖長D時間, 半夜一次, 再大小小就當我老公訓前(約1點)去多次就可訓天光。 冬天失手機會多D, (大人都多尿D) 我鋪隔尿墊在床單底, 即使賴咪換床單。

而家我個仔2歲半, 半夜急起上黎自己落床自己痾添。

小貼事: 當小朋友半夜訓到"羅羅戀", 碌來碌去或者發開口夢就好落床豆佢去廁所喇, 因為分分鐘佢地在夢中痾尿==>現實中賴尿架。

洋房

曉晴媽咪 ....我同你情況差不多,我個仔岩岩2歲,早2個星期前開始介片,可能個仔被我嚇親,因為我忍不住打佢pet pet,又話佢,死到唔肯企響度痾,一叫佢去痾尿就喊話無呀,無呀,結果我採用另一方法,由得佢周圍痾,痾左又唔話佢,只係同佢講下次要去廁所痾尿尿,仲指住個馬桶,而家就成日提佢去痾尿要去廁所,唔會捉佢去,呢2日佢開始自己話要去,不過可能有陰影,佢仲要坐板先痾

侯爵府

醒目開學勳章

我個囡囡現在15個月,佢已經吾需要用片,除了睡覺,但係妹多時瞓醒條片都無濕,佢 6 個月開始我已經嘗試比佢坐痰罐,最初佢都吾肯,但到了1 yrs 左右,我就叫工人每朝起身都一定要佢坐,最初都要用食物來(印)佢,慢慢佢習慣了很坐,每隔1個鐘,2 個鐘,將時間拉長久而久之佢已經明白到要去尿尿就要去 TOILET,現在每當佢想尿尿就會叫姐姐同埋自已揸住個 pet pet,一放佢坐你廁所(無用痰罐已3個月),佢就會痾尿,去完佢就會叫姐姐 & 指住廁紙而後會 wash wash hand hand,依個方法是我 grandma 教的,佢有揍16個 bb 我經驗,大家可以試下

男爵府

想請教大家...賢賢已經21個月大.已經介唔用片1個月.都可以急尿時話我地知.但有時會失手.最近發覺佢好中意中午訓覺時,一上床就話要去potty.好似尋日咁.佢就去左3次vv,1次大大.但最後一次vv係冇得去的.工人話佢呢排成日都係咁....大家知道點解嗎?

仲有.得bb同工人一齊時.賢賢好少失手.但得我/daddy的話,佢成日都失手.咁又點解呢 ??

幾時可以開始同佢去街介片? 要帶膠袋/樽?

唔該

首頁

尾頁

跳至