2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:戒片

點樣戒夜晚片呀?

民房

我囡都系4月b,上個月開始介片,第一&第二日每4個鐘瀨一次,到第三日距自己會走入厠所痾尿同痾屎,跟住自己著返好條褲,大約一個星期後介埋夜片

男爵府

之前同我仔戒,一路都戒唔到,佢急但控制唔到小便出來。上2個星期,佢自己話要戒片,然後就成功了。

大宅

引用:之前同我仔戒,一路都戒唔到,佢急但控制唔

原帖由 cathyio 於 15-08-20 發表
之前同我仔戒,一路都戒唔到,佢急但控制唔到小便出來。上2個星期,佢自己話要戒片,然後就成功了。

...
想問下仔仔去vv係要企定坐架?
咁但又教佢POo poo要坐,?
咁咪混亂?

男爵府

引用:Quote:原帖由+cathyio+於+15-08-20+發表之

原帖由 Me_lala 於 15-09-29 發表
想問下仔仔去vv係要企定坐架?
咁但又教佢POo poo要坐,?
咁咪混亂?

我仔戒左小便先
Poo poo就一時時,現在在片上poo同坐廁均可,我無嚴格要求佢定時定候去坐廁。我見佢有能力在坐廁上poo便不再擔心了,由得佢自己選擇。

大宅

有媽咪問起戎片方法,

就簡單同大家分享下啦!

**以下只為個人意見分享,無一定的準則.

請各位媽咪因應自己小朋友去教導哦**

1.夏天戎片:天氣熱係小朋友最好的戎片時間.

依家天氣越黎越熱,大人著多一條褲都辛苦啦~

更何況係小朋友仲要包住一塊厚尿片.

2.由屋企開始:Yin B係上年3-4月時就開始無係屋企著片.

俾佢習慣無著片的舒服感.

仲有就係定時問佢去唔去廁所.

eg:食飯前/後, 飲完大量水後,

基本每小時(短則半小時)就問佢去唔去.

當有左個時間習慣,佢地就會慢慢知道幾時要去廁所.

同樣問佢去唔去廁所的時間亦可相應加長.

**呢PART係最需時間同耐性,媽咪們要加油哦**

3.留意小反應: 有時Yin B急起時會打下尿震,

咁就要即刻帶佢去廁所.

又或者佢自動行去廁所時我地都會問佢係咪要去,

無走開就會同佢去.

至於Poo Poo,我地由佢細細時開始佢Poo Poo時,

我地就"唔..唔"咁叫,

可能因為咁佢一想Poo Poo都會"唔唔"咁叫同谷紅塊面,

我地就知佢要去Poo Poo啦~

最明顯當然就放屁啦~Yin B全日未去Poo Poo時,

放屁特別多咖XDD

4.BB專用廁板/廁所:我兩樣都有買,

但奶奶堅持要Yin B坐廁板,

一黎易俾佢認識真正坐廁所感覺,

二黎清潔方便.

我個人感覺廁板係好用d,因為BB廁所Yin B會當係玩具咁玩,

又試過坐幾下未poo poo就走左去><"

**但每個小朋友意願都唔同,如果佢唔喜歡坐廁板就唔好勉強啦**

5.不要責罵: 一開始一定唔會咁順利~

我地屋企不論床單,梳發,地墊通通都有Yin B的尿跡XDD

咁既情況我地會同佢講"你瀨尿尿呀~醜醜呀~下次要話俾我地知去廁板啦!"

語氣唔可以重,純粹講笑形式俾佢知道做錯野就可以.

當然佢成功話俾你知去廁所,就要讚佢叻叻同獎勵下佢~

老公同奶奶果時最鐘意係Yin B做岩左俾餅餅佢食.

就以上簡單分享囉~

再有唔明可以留言問^0^

首頁

尾頁

跳至