自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

SPI

子爵府

引用:Quote:原帖由+chanling1017+於+15-04-17+發

原帖由 IamDirector 於 15-04-17 發表
有冇idea買邊款?我大B已經小四,呢4年已經用過4個書包,上年諗住買個好d襟d貴d,可以用到小六啦,但就勁重 ...
小四已夠高用Seven又輕又襟用,我仔小一頭幾個月用SPI好重,拉鍊又甩缐。最後換左個Seven,用到而家四年級。會用多兩年。
左手拉鏈叫細size,右手雙扣叫大size。只係長少少,個人覺得雙扣好用。但缺點係兩個都沒有側袋放水樽

男爵府

引用:減磅一半,值得推介+ +

原帖由 sharon26788 於 15-04-12 發表
減磅一半,值得推介
個扣好難開同索繩我個小朋友唔識用,所以買唔Seven比佢升小一用

男爵府

引用:Quote:原帖由+sharon26788+於+15-04-12+發

原帖由 粉紅豹 於 15-04-18 發表
個扣好難開同索繩我個小朋友唔識用,所以買唔Seven比佢升小一用
所以唔買Backmann買咗Seven

大宅

回覆:粉紅豹 的帖子

Seven or lego

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+IamDirector+於+15-04-17+發

原帖由 sesebaby 於 15-04-18 發表
小四已夠高用Seven又輕又襟用,我仔小一頭幾個月用SPI好重,拉鍊又甩缐。最後換左個Seven,用到而家四年級。 ...
Thx for sharing, 咁你地點安排個水樽呢?seven有冇囡仔款?好似得男仔款既?

珍珠宮

回覆:初小學生用咩書包

小二,用緊lego,用了2年,洗過5次,平日佢用得好粗,但依然新淨

男爵府

引用:Seven 出左好多新款,之前在sogo 多款,買

原帖由 cheungmingwai 於 15-04-17 發表
Seven 出左好多新款,之前在sogo 多款,買左1個。
好好用,特別是要放F4 size File.
我女一年級用到三年級 ...
一定要銅鑼灣才有? 其他地方有嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我仔當年都用Lego

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+si_princess_si+於+15-04-18+

原帖由 IamDirector 於 15-04-18 發表
不如你都交流下seven既好與壞,我正煩緊轉詳書包好,thx!
Seven其實整體上我覺得都ok,只係無放水樽位會比較麻煩啲,但seven夠大,其中一格我用黎放水樽及零食盒,大格就放書及功課袋
另一樣無咁好係啲款唔多靚囉,beckmann同Lego 啲款靚好多

男爵府

今日睇了Lego 及7Seven, 亞囡高120cm (小一),Lego fishman starter + 其實對她而言有點大,少款,亞囡不太like d靚女公仔款,d料好浮誇,怕幾年後好老土,但仍可接受。

試了7Seven, 大細size 對她來說仲大隻, 冇側袋袋水壺,冇folder 間格,又不知點帶飯盒,但勝在料好及款靚,用幾年也不老土,我比較like 這款,但又好似難為了亞囡。

這2隻牌子,唔知揀邊隻好,若初小Lego, 高小7Seven 又會否太浪費$$$$ ?有選擇性困難症⋯

有朋友去日本、台灣及泰國旅行,知唔知會不會仲平?

男爵府

引用:今日睇了Lego+及7Seven,+亞囡高120cm+(小一

原帖由 maozit 於 15-07-12 發表
今日睇了Lego 及7Seven, 亞囡高120cm (小一),Lego fishman starter + 其實對她而言有點大,少款,亞囡不 ...
其實我女放小息係離開班房。所以會另外有個袋仔放水樽同小食盒
所以就算佢就算有袋放水樽佢都唔放😅😅

大宅

引用:Quote:原帖由 maozit 於 15-07-12 發表今日

原帖由 daisypoyee 於 15-07-12 發表
其實我女放小息係離開班房。所以會另外有個袋仔放水樽同小食盒
所以就算佢就算有袋放水樽佢都唔放😅 ...

大宅

引用:減磅一半,值得推介

原帖由 sharon26788 於 15-04-12 發表
減磅一半,值得推介
可在那裡買?貴嗎?我女用過spi, 現在用docter kong, 你介紹這款會比以上兩款輕嗎?謝謝!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:ling103 的帖子

舊年買差不多九百,今年唔知,你可以上FB搵佢地嘅地址
不過我係二手都放緊一個,果度有解釋放售原因。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原來d書包好貴!

放下自在

大宅

我囡囡細粒,試過好多款書包,比例上都好巨型. 我擔心小朋友仔細細,孭個太大嘅書包(即使係護脊)好易傷脊骨.

但 c6 話如果買啱身型嘅書包(即係細),萬一學校多嘢拎(例如,餐具、小食盒、視藝袋等等),到時囡囡要拎到一袋二袋仲唔方便.

可惜我哋未知小一真正返學時有幾多嘢帶,唔知買咩size比較適合. c6 話不如開學睇定啲先買...

公爵府

回覆:minniez 的帖子

Lego 細size for 小一,輕身唔好重身

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:我個仔小一用lego書包,用到宜家小三仲用緊

原帖由 ee915 於 15-04-17 發表
我個仔小一用lego書包,用到宜家小三仲用緊,冇穿冇爛,我諗應該可以用到小四都得,用到咁耐,真係抵到爛:e ...
請問每年有洗嗎?
我剛買了,9月小一

首頁

尾頁

跳至