親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回饋BK ! 新加坡+Legoland6天分享心得

我地兩大兩小, 6Easterholiday行程, 日日玩不停, 游不停。酒店好滿意 !好想再去多次。新加坡真係好岩小朋友去。

酒店

Legoland Hotel premium room, 推介 ! 小朋友好鐘意, Theme park& Water park 超近。一落機坐Seon S80 Legoland hotel, 過關好快冇人, 一個鐘左右已到。 司機好人。1點已到酒店,即刻有房比到我, 超興奮。早餐就麻麻地, 早點去食, 8:45後已經要排隊等位。

Hardrock Sentonsa, 泳池好正, 其他各方面都OK,房空間都好大。兩張床可以拍埋一齊訓, 其中一張仲有張子母床拉出嚟。張床係3間酒店中最舒服的。最差就係冇wifi, 呢樣野減分。

Marina bay Sands,Service 超好, 免費upgrade 左我去 premiumroom 47/F, 有大浴缸, 大露台可以晚上係房入面睇 Garden the bays 嘅燈光show,房間空間超大超闊落。可以直上57/F sky pool,唔使轉lift, pool真係超級正 ! 真係Sands 嘅賣點 ! 兩張床可以拍埋一齊訓。

7大樂園景點

Legoland Water Fun 好好玩, D滑梯唔係好激果D, 一家大細都可以一齊玩。冇強國人。

Legoland Theme park 都好好玩, 但遊戲比較低B,10歲以下小童。 3D movie都好睇, 睇左2movie.冇人, 玩咩都唔使點排。 冇強國人, park 應該蝕緊本。

Adventure Core park 個人覺得一定要去, 可以玩浮潛, 好多魚, Adventureriver 都可以有魚睇, 衝浪區超好玩, 小朋友玩到唔願走。攻略一入園直入玩左浮潛先,我地一入去即玩唔使排, 之後要排一個鐘以上。

USS 好細, 對我來講係好事, 唔使成日行路。每樣野都距離唔遠, 最好玩 Transformers ride JurassicPark ride 又係一入場玩呢兩樣先。 呢兩樣多人排。 Jurassicpark ride 11點先開始有得玩。周圍都有食水裝, 慳番飲品錢, 園入面食野唔算好貴。平過HKDisneyland。我去果日唔多人, 好多野唔係排好耐。 USS有強國人。

Zoo –
個人覺得麻麻地, 因為D動物唔係籠入面,空間太大, D獅子老虎豹籬埋哂, 我地睇唔到law, 運左吉。 其他動物都要搵law,最想去的就係坐大象都取消埋。 真係失望 ! Pony ride 臭到都唔想行埋去, 成個zoo最多最易睇就係馬騮同猩猩。我覺得長隆動物園好D

River Safari – 有驚喜, 我個人覺得值得去,有好多魚同動物, Amazon boat 都唔錯, 幾得意,入面D動物係真架, 唔係假, 我睇到豹law. 反而zoo睇唔到。我仔可以親親刺蝟tim。預留2個半鐘已睇哂。

Luge & Skyride – 又係必玩。 我地一家四口共3架車, 各人玩左7轉。 family package抵好多。買完family package 再玩再買, 仲再平D

fionaleung43    發表於 15-4-21 20:27

子爵府

食-

如想係Maxwell 食天天海南雞飯, 要中午去, 晚市好多時已經賣哂, 關門大吉。

老爸殺

Newton 食海鮮好抵又好食, 不過係露天food court 型式, 冇冷氣。MTR一出過右手邊過行人天橋就到。

馬來西亞食街, 就係環球影城門口,星期三休息

VIVO CITY 大食代FOODCOURT

Legoland hotel 早餐唔好食, 830分前好去, 之後要排隊等位入座。

Legoland hotel 出面商場都有幾間食店, 除了泰菜果間, 都仲有幾間選擇。不過晚上好早關門, 最遲7點好去食。

基本上lunch都係所有樂園入面食, 唔係真係好貴。飲品都唔算好貴。 因為我去開HK Disneyland, 相比真係唔貴。Dinner 就出去食, 牛車水maxwell, 馬來西亞食街, Newton food centre, Vivo city 大食代, 老爸殺.

Others

Jason訂門卷, 機場交收, 一切順利, 仲幫我打埋電話比個司機, 好好人。 雖然whatsapp回覆慢3, 我建議JMfacebook message 比佢地, 會覆得快好多。

係機場JOB買的5 days data sim card, S18每曰2gb, 可以wifi share, 不過facebook 好多時都上唔到。唔知點解, 其他上網whatsapp 又冇問題。

記得7歲以下小朋友去申請張card, 可以免費坐MRT passport就可以申請。 牛車水, Harbour front, city hall, 機場counter 都可以申請。

星馬好曬, 載定帽, 防曬cream, 避免曬到黑炭番來。

仲有USB 風扇一定要帶, 去到冇冷氣的食市及排隊玩野時就大派用場。

我訂 Sean 車來回Legoland, 司機好人, 準時, 不過車就舊左少少。

牛車水買手信好平, 有肉骨茶包, laksa, 手信精品等……

新加坡可以用自拍棍。

想買酒番酒店飲, 記得要10點半前, 10點半後唔賣酒的。

星加坡的士在門上面寫得好清楚收費, 唔同色唔同價錢, 自己夾下價, 最平好似係S3.2起錶。早上9點半前, 黃昏5點半至9點半就有附加費。

新加坡有用 apps

My Transport 2.8 (可教你點坐地鐵, 點樣轉)

SingaporeMaps

新加坡元兌港元

http://hk.ttrate.com/zh_hk/index.php?b=0&c=SGD&s=1&t=2

我係永隆, 方便, 只收手續費HK$40, rate 又唔差

整個旅程, 開支約35k (後加)

~ 完 ~

大宅

好正,多謝分享

別墅

肉骨茶同喇沙係邊度買架?超市?邊隻牌子好味呀?先謝分享

別墅

回覆:回饋BK ! 新加坡+Legoland 6天分享心得

請問Legoland + waterpark門票都係搵Jason買嗎?

子爵府

mekaka 發表於 15-4-20 13:49
肉骨茶同喇沙係邊度買架?超市?邊隻牌子好味呀?先謝分享

果到有一間類似士多的鋪頭, 不是超市。

果到得一兩隻牌子, 除自己喜好

mekaka    發表於 15-4-20 14:23

子爵府

pwhappy930 發表於 15-4-20 13:57
請問Legoland + waterpark門票都係搵Jason買嗎?

Jason冇2 days combo ticket, 如果住客可以check in 時用 1 day combo價買 2 days combo ticket, 係最抵嘅。

男爵府

畀面勳章

多謝分享

複式洋房

引用:Quote:pwhappy930 發表於 15-4-20 13:57 請

原帖由 bestwish 於 15-04-20 發表
Jason冇2 days combo ticket, 如果住客可以check in 時用 1 day combo價買 2 days combo ticket, 係最抵 ...
真的嗎?那麽我不用心急宜買,當日去到check in時買就ok, right?

子爵府

HappyMum420 發表於 15-4-20 14:51
真的嗎?那麽我不用心急宜買,當日去到check in時買就ok, right?

yes, 只要hotel 一日仲有呢個優惠 !

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

精簡易明又實用

男爵府

我都EASTER 去完, 變咗黑炭返嚟~~~

真係好熱好曬, 但又好好玩, 好想再去

子爵府

Vicky_F 發表於 15-4-20 16:05
我都EASTER 去完, 變咗黑炭返嚟~~~

真係好熱好曬, 但又好好玩, 好想再去 ...

我做足準備, 一家載哂草帽, 有時加埋雨傘。 游水時就長袖長褲泳衣。

不過最失敗就係防曬忘記塗手掌腳板, 呢兩個位置兩折色。

男爵府

bestwish 發表於 15-4-20 16:34
我做足準備, 一家載哂草帽, 有時加埋雨傘。 游水時就長袖長褲泳衣。

不過最失敗就係防曬忘記塗手掌腳板, ...
游水好難長袖+長褲, HAHA

坐SKYRIDE 如同乾煎><, 但LUGE 好好玩.

去到尾段, 我都已放棄; 去玩USS 遮都唔鬼用; 外出咗又懶補防曬, 所以變咗黑炭LOR, 嗚嗚..........

大宅

Can you pm me the phone no. of Sean, thanks.

子爵府

Vicky_F 發表於 15-4-20 16:57
游水好難長袖+長褲, HAHA

坐SKYRIDE 如同乾煎>

泳衣都有防曬泳衣, 係長袖及長褲, 我地成日出去游水都會穿, 愛玩水但怕曬黑。講漏左, 仲有防曬游水帽tim 呀 !

大宅

bestwish 發表於 15-4-20 13:05
回饋BK ! 新加坡+Legoland6天分享心得
我想問新加坡包車去新山,香港人要唔要落車辦手續?還是響架車攪掂?

子爵府

takudd 發表於 15-4-20 17:16
我想問新加坡包車去新山,香港人要唔要落車辦手續?還是響架車攪掂?
普通私家車免落地過關, 唔使落車, 但大車好似10人以上就要落地行過關。

大宅

回覆 bestwish 的帖子

Thanks a lot

男爵府

引用:Quote:pwhappy930+發表於+15-4-20+13:57+請

原帖由 bestwish 於 15-04-20 發表
Jason冇2 days combo ticket, 如果住客可以check in 時用 1 day combo價買 2 days combo ticket, 係最抵 ...
請問你酒店是透過官網訂?

首頁
12345...8

尾頁

跳至