跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB試食2天, 佢吞得好好, 亦有便便, 見佢好搶住咁食, 唔知要幾耐, 先可以代一餐奶?
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

別墅

YYZ 你 bb 好似食人奶 ? 我依家都諗緊俾唔俾佢食,佢成日 "梅" 個咀,好似好想食野,不過姑娘話人奶 bb 最好 6 個先加固體 !

原文章由 YYZ 於 08-6-23 16:36 發表
我BB試食2天, 佢吞得好好, 亦有便便, 見佢好搶住咁食, 唔知要幾耐, 先可以代一餐奶?

大宅

我阿b係呀...
食左2week左右... 個份量先加到一餐全米糊

大宅

用了 1 week

大宅

畀面勳章

我呀b食咗糊仔無便便~ 所以而家停咗lu!

大宅

YYZ;
我BB食糊仔己經差不多一個月。由最初一茶匙,見佢食到又冇不良反應後,慢慢加份量,一星期左右已經可以食半小碗。之後我另外加香蕉、紅蘿蔔、南瓜和栗米蓉,每樣均連續試幾天看看有沒有不良反應才轉試另一種食物。現在中午嗰餐奶已被替代了。

大宅

我想問下 , 如果我個bb唔太食糊仔 , 可唔可以只係比生果蓉佢食去代一餐奶呢???

大宅

係呀, 全人奶B! 但我又心思思想比佢試, 所以係5個月2星期3日大就比左, 其實40ML奶開既糊都唔少野,佢又肯食, 不過我開得都幾稀.

原文章由 亞芝媽 於 08-6-23 16:53 發表
YYZ 你 bb 好似食人奶 ? 我依家都諗緊俾唔俾佢食,佢成日 "梅" 個咀,好似好想食野,不過姑娘話人奶 bb 最好 6 個先加固體 !

[ 本文章最後由 YYZ 於 08-6-23 23:37 編輯 ]

大宅

如果只係生果蓉, 係咪只可當SNACK? 有冇媽咪可以幫手解答?

原文章由 maggieklliu 於 08-6-23 23:17 發表
我想問下 , 如果我個bb唔太食糊仔 , 可唔可以只係比生果蓉佢食去代一餐奶呢???

大宅

食咗糊仔要飲多少少水 and 慢慢加唔同既蔬果 and 肉類

原文章由 carton514 於 08-6-23 21:38 發表
我呀b食咗糊仔無便便~ 所以而家停咗lu!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你地o的bb好叻啊, 我個女都仲未肯食糊仔.......

大宅

我之前睇過d書, 話生果蓉要遲d先比bb食, 也不可以當正餐, 因為生果蓉較甜, 所以bb食左果蓉先會唔肯食米糊, 如果比果汁bb飲都要溝稀(好似係1:4)得好比佢飲!

其實bb唔食米糊可能係因為未學懂吞吃, 可能要比佢慢慢試, 如果得幾個月人仔都偏食, 咁大d就好難搞啦, 做媽媽真的有強勁的毅力

本來我都比緊米糊bb試食, 但係我上星期帶bb去看兒科醫生, 醫生話足六個月先比bb食固體會好d, 所以而家我都停左, 諗住過多二三個星期先比佢食

首頁

尾頁

跳至