興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Jochiu 發表於 15-4-24 02:19
請問要幾耐之後先可以用呢?

一般廚餘要三個月時間分解, 蕉皮一個月左右就OK~
蛋殼可以就咁渣碎...直接加入泥土度

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

anixon 發表於 15-4-24 15:58
碎蛋殼可以就咁加入泥土度種野, 其他廚餘就唔得~
OK, 咁我繼續留返D蛋殼碎先

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

時時 發表於 15-4-23 19:24
真係好呀!我揾來揾去都揾5到條蚯蚓行去金魚舖又冇得賣,有蚯蚓幫到分解嘛
...

我今日埋蕉皮, 又發現有D小朋友

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

畀面勳章

分解過程會唔會好臭? 因為室內,怕好大陣味

水晶宮

hoic123 發表於 15-4-27 17:40
分解過程會唔會好臭? 因為室內,怕好大陣味

我只放蕉皮, 所以唔覺有臭味~
其實只要有泥土, 而廚餘乾濕比例控制起一比一, 係唔會有臭味ga~

大宅

畀面勳章

anixon 發表於 15-4-27 17:48
我只放蕉皮, 所以唔覺有臭味~
其實只要有泥土, 而廚餘乾濕比例控制起一比一, 係唔會有臭味ga~
...
需要曬嗎? 我好恨出蚯蚓啊, 唔係一比一可以嗎? 多泥少餘

水晶宮

hoic123 發表於 15-4-27 17:58
需要曬嗎? 我好恨出蚯蚓啊, 唔係一比一可以嗎? 多泥少餘

其實我都唔知D蚯蚓起邊度嚟ga~
最有可能就係我執枯葉嘅時候,
唔覺意執咗D蚯蚓BB番來...

大宅

回覆:種植樂趣多~~環保廚餘肥料

請教....我用大約9L泥,加左廿條蕉皮同埋3,4十隻蛋殼....仲有啲薯仔,番薯,紅蘿蔔皮,廚餘同泥嘅比例岩唔岩?

男爵府

anixon 發表於 15-4-27 17:29
我今日埋蕉皮, 又發現有D小朋友
羡慕死我了,我又學你翻泥,小朋友就一條都揾5到,揾到一大推疑似害虫,白色
肥肥的,唉…個怕殺死我啲根,花了一粒鍾
先揾哂岀來,種得好險!

男爵府

題外話,anxion 如果你再發現小朋友
介5介意比2條我?我有種子可作交換, thx

BOLOOIL    發表於 16-3-25 10:06

水晶宮

MrsGemmaR 發表於 15-4-29 11:46
請教....我用大約9L泥,加左廿條蕉皮同埋3,4十隻蛋殼....仲有啲薯仔,番薯,紅蘿蔔皮,廚餘同泥嘅比例岩唔 ...

你好似全部都屬於 "濕" 喎~

我用一個花盆去製作, 比例大概如下 :

clly    發表於 15-8-23 02:41

水晶宮

時時 發表於 15-4-29 12:31
羡慕死我了,我又學你翻泥,小朋友就一條都揾5到,揾到一大推疑似害虫,白色
肥肥的,唉…個怕殺死我啲根, ...

你要攤d泥出來曬吓、殺菌, 否則會影響植物生長質數~

水晶宮

時時 發表於 15-4-29 12:33
題外話,anxion 如果你再發現小朋友
介5介意比2條我?我有種子可作交換, thx ...

暫時唔會, 因為有咗佢哋我d廚餘分解得快咗~

不過如果蚯蚓數量多到令我滋擾, 我會第一時間搵你, 你住邊區?

子爵府

BK Milk勳章

但枯葉會仲有營養嗎?

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 15-4-29 14:44
但枯葉會仲有營養嗎?

一棵樹咁高咁壯, 年年都係靠自己的枯葉長高,
咁你估吓枯葉有無營養?!

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:joeyjoeycc 發表於 15-4-29 14:44 但

原帖由 anixon 於 15-04-29 發表
一棵樹咁高咁壯, 年年都係靠自己的枯葉長高,
咁你估吓枯葉有無營養?!
...
哈,咁我勞動節都落街執下先

barbiewong    發表於 15-4-30 01:17

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 15-4-29 15:16
哈,咁我勞動節都落街執下先

枯葉(啡色)先計 "乾", 綠色/黃色屬於 "濕",
勞動節齊齊勞動

男爵府

anixon 發表於 15-4-29 14:41
暫時唔會, 因為有咗佢哋我d廚餘分解得快咗~

不過如果蚯蚓數量多到令我滋擾, 我會第一時間搵你, 你住邊區? ...
好呀,到時太多就 pm 我丫。 thx

大宅

anxion, 你真的好叻啊!

anixon    發表於 15-4-30 10:14

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至