自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由 家文 於 15-04-26 發表你幾多

原帖由 candyjjlin 於 15-04-26 發表
20頭
好後生,日後大把機會

伯爵府

回覆:分享一下分手事

我同你講,如果父母唔鐘意,對方都幾難有運行,有幾多人會做到令到父母刮目相看丫,有時啲單單打打就已經令到自己好難受

芭芭拉

伯爵府

差10年都ok
廿年個gap太大喇!
搵過第二個吧喇!
我明白你媽媽點解反對嘅

大宅

分不分手自己決定,唔好再話家人迫。
自己唔想點都無得迫

但應好好考慮家人的擔心,若要不分手,要諗清楚自己係咪承受到後果。

諗清楚後自己決定,分,定留。

否則一係就一世俾家人牽住走
一係就一世怨家人
後果一樣咁嚴重(嚴重過嫁一個年紀大經濟能力不佳的老公)

有些拍拖輔導可俾你哋睇清楚是否適合。
例如:心暖心輔導中心
其他輔導中心也或會有

因為就算留,除咗年紀和錢外,仲有你家人和老公關係唔方好得去邊,要處理。

如果分,若不是甘心,都要好好處理情緒

把這事看為成長的契機吧

小小魚媽    發表於 15-4-26 09:36

伯爵府

引用:好大機會會同男朋友分手,原因係經濟條件同

好大機會會同男朋友分手,原因係經濟條件同年齡差距導致媽咪唔鐘意,要迫我分手
大家可唔可以分享 ...
你得20頭
你好多嘢未見過/試過/玩過!

男友好難吓吓招乎你
你想去/見/試吓玩嘅嘢
由於年齡差距,一定會有衝突!

依家緊係對你好,你咁年輕!
遲些,你就會覺得被人縛住!

你繼續堅持行下去,而你又唔係搵得多,你有快手快腳生兩、三件嘅!

咁你註定:

貧賤夫妻百事哀!

水晶宮

支持你媽媽,我係你阿媽我都擔心你,你日後大個會明白的..............20年太大generation gap. 過多廿幾年,你又要擔起頭家,又要湊小朋友,又要照顧老人家,你會後悔的。

大宅

引用:分不分手自己決定,唔好再話家人迫。自己唔

原帖由 anan3388 於 15-04-26 發表
分不分手自己決定,唔好再話家人迫。
自己唔想點都無得迫
我真係好傷心,我年初父親過身都係咁,個心好痛
日日搭車一諗到就不停喊

大宅

引用:支持你媽媽,我係你阿媽我都擔心你,你日後

原帖由 wcandtt 於 15-04-26 發表
支持你媽媽,我係你阿媽我都擔心你,你日後大個會明白的..............20年太大gener ...
到底點分手先冇咁痛?我已經好辛苦,我好想一了百了講d好難聽嘅説話令佢死心,但又想同佢再做朋友(有可能嗎?)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:支持你媽媽,我係你阿媽我都擔心你,你日後

支持你媽媽,我係你阿媽我都擔心你,你日後大個會明白的..............20年太大gener ...
x 100000

如果你男友20歲頭,萬零人工仲可以努力向上爬,但現在已是中年,妳嫁左佢ㄧ定後悔,仔女二十歲,佢都六十幾了(仲要無錢),佢人工ㄧ定不是高層管理,十年後佢五十歲轉工己成問題,聽妳父母話,找個年青男友吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 wcandtt 於 15-04-26 發表支

到底點分手先冇咁痛?我已經好辛苦,我好想一了百了講d好難聽嘅説話令佢死心,但又想同佢再做朋友(有可能 ...
典分手先無痛苦?

好簡單........但我怕比人插。。。

找止痛劑,是找過另ㄧ個先,有新目標,開始左分手就容易,痛苦也減輕很多,但要小心處理哦~

natachiu    發表於 15-4-26 10:28
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

樓主你要諗下
當你40歲 仲好有活力想4圍去
佢已60歲了 已開體力下跌 已冇能力同你4圍去

你仲後生 識過個好過

大宅

如發生喺我身上,我都覺得阿媽做乜咁對我??
但做左人阿媽,我都想個女分手

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-04-26+發表支

到底點分手先冇咁痛?我已經好辛苦,我好想一了百了講d好難聽嘅説話令佢死心,但又想同佢再做朋友(有可能 ...
恨心d, 扮港女,直接同佢講話佢年紀太大,晤想二十年後要照顧老人,又冇$,大家將來冇幸福.............一定會死心

水晶宮

引用:Quote:原帖由+candyjjlin+於+15-04-26+發表

恨心d, 扮港女,直接同佢講話佢年紀太大,晤想二十年後要照顧老人,又冇$,大家將來冇幸福.............一 ...
我出完post都覺得自己涼薄,但又係事實............

分手啦,妹妹!

伯爵府

分手啦。我係你媽一定著緊個囡。 大20年。莫講話冇錢。就算有錢都有代溝。 依家係好好。當佢退休。吾講有冇精力陪妳陪仔囡。試唸下佢退休仔囡都未出身,要洗好多錢。到時得你自己捱。

伯爵府

吾捨得一定有。比d時間就可以。 任性一定後悔一世,現實歸現實。 始終自己父母好緊要。要諗下佢地感受。呢度有好多過來人。3思呀小妹妹

費安娜    發表於 15-4-26 09:57

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

差成廿年,仲要年紀咁大先搵唔夠二萬,俾著我,唔駛阿媽拆散我會自動同佢分手

子爵府

甘的條件, 分手吧! 嫁咗就後悔啦!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 anan3388 於 15-04-26 發表分

我真係好傷心,我年初父親過身都係咁,個心好痛
日日搭車一諗到就不停喊

...
呢度啲姐姐比左好多分析你,你難過嘅時候睇返啲留言,叫自己理智啲,感覺就會好啲。

傻妹,你仲細,你問下啲姐姐而家仲會唔會為前度喊?時間會沖淡一切,向前望啦

翡翠宮

屋企人話乜我吾會理
不過你呢個case我都會遲早分手

首頁
12345...8

尾頁

跳至