懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係人板
未過十二朝
肚皮,手掌,好痕,敏感,抓到甩皮
便秘**去廁所小便時很痛

點解?答案係食錯野
本身我有個穴位治療師朋友可以提提我,飲食注意。但係咁啱係我坐月時候,佢去咗佛寺半個月旅行。而家要靠佢幫我調理番個身體。
我唔會責備陪月姨姨,要怪就怪佢老師,教錯野。

這是佢的筆記,入面有最少2款餸,係產婦唔可以食。
-粟米班塊。***(《---粟米,屬寒性,食得多會結宮,即令人便秘,和令子宮下墜。)
奶量會冇咁多,乳腺又會增生。

-番茄炒蛋。 (《---番茄,因為酸)
這個連奶奶都識,外國人產婦係唔食番茄的,因為酸,會令產婦胃痛,痛好耐。

魚肉一定要食有鱗片的魚。
所有食物我都不知𣎴覺食咗,初期身痕、手痕,後來發現去小便時很痛,才急找醫師,才知覺食錯野,原來我食得太熱氣了,要沖藥材降熱,才可教番自己。

大宅

回覆:坐月 坐得唔好特徵

原來粟米唔食得架 我一生完助產士比飯我食 已經食左啦

別墅

講真我覺得你係坐月時候去咗半個月旅行,先係主因,而果d食物影響有限!同埋你坐月時去半個月旅行阿b比邊個照顧

男爵府

引用:講真我覺得你係坐月時候去咗半個月旅行,先

原帖由 羊cc爸b 於 15-04-27 發表
講真我覺得你係坐月時候去咗半個月旅行,先係主因,而果d食物影響有限!同埋你坐月時去半個月旅行阿b比邊個照 ...
佢應該係話佢坐月時佢朋友去左旅行,唔會係佢丫

大宅

我的育兒心得勳章

回覆 Chu62384 的帖子

我坐月都食過番茄同粟米~無乜問題喎..
每種營養素都應該適量攝取~我諗你初期脾胃無調理好
試下用四神滴雞精或者煲雞湯健脾胃,對你都有幫助

大宅

我反而覺得係體質問題,有d人食左會好d, 有d人就相反!
中西醫講法又唔一樣,
就算係睇中醫,都一樣係要夾,
所以我覺得都係自己衡量!
同埋我之前諗住坐月飲廿八方,
但一樣道理,唔係人啱我又啱!

大宅

引用:講真我覺得你係坐月時候去咗半個月旅行,先

原帖由 羊cc爸b 於 15-04-27 發表
講真我覺得你係坐月時候去咗半個月旅行,先係主因,而果d食物影響有限!同埋你坐月時去半個月旅行阿b比邊個照 ...
係醫師去咗旅行

大宅

我覺得陪月老師應該同中醫師研究吓個產婦餐。

大宅

唔係掛,粟米同蕃茄我都有食

複式洋房

其實應係體質問題,有人有啲食得唔食得,有人唔食得既又唔係人人都唔食得。我係人版,粟米同蕃茄係我既至愛,我坐左四胎月都照食!

伯爵府

蕃茄好似係濕
優悠在澳洲

子爵府

畀面勳章

我都覺得唔關食物事……主要係體質……我反而覺得唔好入風同用凍水緊要好多……

男爵府

我都有食粟米同番茄,但冇事。

男爵府

陪月都有整番茄和粟米比我食,無咩問題啊...一般人應該食得,可能個別體質唔食得?

大宅

其實呢个餐單應該係根據營養師出黎的, 西医角度系冇介口, 只要均衡營養及盡快補充足夠的營養需要, 恢復体力便可, 如果單看餐單裡面根本不只兩样吾食得, 有經驗旣陪月根本吾会跟! 吾夠经驗的亦只会煮番大路D既野或問左先的。好似冇麟魚、牛肉, 又毒又發。海帶白菜涼到暈。但, 个个做法都不同! 有啲陪月会燉牛肉汁去補充鐵質既。但D媽媽食左又冇野。
始终吾同顏色的蔬菜均衡吸收每样少量試左反應先都可以既。最好了解左產婦之食物敏感先

男爵府

我都有食,一d問題都無,仲好開胃,一個個人, 坐月好要休息得好(這是最難),同識得補。

水晶宮

個人覺得樓主所講問題未必關坐月事。 

肚皮,手掌,好痕,敏感,抓到甩皮
->生完身體荷爾蒙轉變好大,新媽媽壓力亦大。出現皮膚敏感一啲都唔奇。

便秘
->跟足傳統坐月嘅人可能因為怕涼食唔夠生果蔬菜,自然容易便秘。另外,順產完或開過刀都有可能因為心理/生理因素便秘。

伯爵府

引用:我係人板未過十二朝肚皮,手掌,好痕,敏感

原帖由 Chu62384 於 15-04-27 發表

我係人板
我坐月都有食粟米同番茄呀
不過係後期少少先食
我陪月仲會慢慢乜食材都整啲
試下bb有無過敏反應(因為我全人奶)
例如芋頭,花生,
甚至某些會收奶嘅野都比少少我試反應(豬潤,朱古力)
我食左無問題

大宅

引用:個人覺得樓主所講問題未必關坐月事。 肚皮

原帖由 EstrellaDamm 於 15-04-27 發表
個人覺得樓主所講問題未必關坐月事。 
好明顯係關食物事,點解會食到去廁所小便好痛呢?健康院幫我種過菌,驗過係正常的。同埋我今次係生第二個小朋友。知道同之前坐月反應好不同。

男爵府

MommyPanel勳章

引用:+本帖最後由+Chu62384+於+15-4-28+08:17+編

原帖由 Chu62384 於 15-04-27 發表

我係人板
我覺得係你體質問題,呢d我都有食,完全無問題

首頁

尾頁

跳至